Miksi koirat pyyhkii tassujaan?

Author picture Inka

Takajalkojen pyyhkiminen tai potkiminen pissaamisen jälkeen on hyvin yleistä monille koirille, niin isoille kuin pienille, uroksille tai nartuille ja kaikille roduille. Se voi tosin näyttää hieman erikoiselta, kun koirasi yhtäkkiä potkii likaa ja ruohoa kaikkialle. Mutta miksi koirat tekevät näin? Ja onko se ongelma, joka pitäisi saada loppumaan, vai onko se täysin normaalia?

Tassujen pyyhkimistä esiintyy monilla koirilla. Se voi olla aika hassua katsottavaa, melkein kuin koirasi pesisi kätensä vessassa käynnin jälkeen, mutta todellisuudessa kyse on jostain aivan muusta.

Potkimisliike on itse asiassa eräänlaista merkkaamista, joka levittää koiran pissan hajua laajemmalle. Koira käyttää myös tassujensa hajua lisäämään jälkeensä jättämänsä hajun voimakkuutta. Koirilla on tassunpohjiensa alla rauhasia ja varpaiden välissä bakteereja, jotka luovat yksilöllisen tuoksun, kun ne pyyhitään maahan. Näin koira jättää jälkeensä henkilökohtaisen "käyntikortin".

Vinkki: Koirat pitävät mielellään omat tassunsa puhtaina nuolemalla, joten koiran tassujen pesua shampoolla kannattaa välttää. Ne pitävät mieluummin oman tuoksunsa!

Miksi koira sitten haluaa levittää omaa hajuaan?

Koirat kokevat maailman ensisijaisesti hajujen kautta. Levittämällä tassuillaan hajuaan koira sanoo: "Minä olin täällä". Tämä on hyvin normaalia merkkaamiskäyttäytymistä, jota voi esiintyä kaikilla koirilla, ei ainoastaan suurilla ja vahvoilla uroksilla. Nartut, ujot koirat ja pienet koirat voivat myös kaikki pyyhkiä tassujaan maahan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita reviirin merkkaamista. Tuoksun avulla koirat voivat kommunikoida ja vaihtaa monia viestejä muiden koirien kanssa.

Mutta mitä tarkoittaa, jos koira yhtäkkiä pyyhkii tassujaan tavallista useammin? Syitä voi olla monia: laumaan on esimerkiksi liittynyt uusi koira (koiranulkoiluttajat saattavat huomata tämän, kun uusi karvainen asiakas liittyy tavanomaiseen koiralaumaan kävelyllä) tai jokin on saattanut muuttua ympäristössä. Koira saattaa myös haluta merkata siitä syystä, että se kohtaa lenkin aikana toisen koiran, jolle se haluaa hieman “leveillä”. Tai sitten se on vain sen tapa aina pissaamisen jälkeen.

Tassujen pyyhkiminen ei sinänsä ole käyttäytymistä, josta koirasi tulisi oppia pois. Se on todella tyypillistä koiran käyttäytymistä ja osa tavallista koiran ulkoiluttamista

On tärkeää kuitenkin kiinnittää huomiota koiran kehonkieleen. Jos koirasi suuttuu tai jännittyy yhtäkkiä, tassujen raapiminen samaan aikaan voi olla merkki aggressiosta. Koiranulkoiluttajan on aina kiinnitettävä huomiota merkkeihin stressistä, kuten tuijottamiseen, huulten nostamiseen hampaiden paljastamiseksi ja karvojen pystyyn nousemiseen. Pyri aina lieventämään kahden koiran välistä jännitystä. Harhauta koiraasi ja yritä saada se keskittymään johonkin herkkuun, tai suosikkipalloonsa.

On tärkeää, että kiinnität aina huomiota muutoksiin koirasi käyttäytymisessä. Onko koirasi (tai asiakkaasi koira) kova pyyhkimään tassujaan, mutta yhtäkkiä lakkaa tekemästä sitä? Tämä voi viitata kipuun lihaksissa tai nivelissä. Jos olet epävarma, käänny aina eläinlääkärin puoleen, sillä koirilla voi olla taipumus salata kipunsa.