Koirasi kutsuminen: näin hän palaa joka kerta luoksesi

Author picture Pawshake

Koirasi tärkein taito on tulla luotettavasti takaisin kutsuttaessa. On erittäin tärkeää, että koirasi osaa "tänne" -kutsun, sillä silloin voitte välttyä monilta vaarallisilta tilanteilta. Jotkut koirat kuitenkin vaikuttavat siltä, kuin he eivät vain haluaisi kuunnella. Miksi näin on? Ja kuinka voit varmistaa, että (hoito)koirasi tulee aina takaisin, kun kutsut sitä?

Miksei koirani kuuntele?

Tähän voi olla monia syitä. Mikä ikinä mahtakaan olla syynä, on selkeää, että koirasi ei tahallaan yritä tehdä elämäänne hankalaksi. Syynä voi olla esim. se, että koirasi yhdistää kutsu-vihjeen johonkin huonoon kokemukseen. Ehkäpä olet joskus ollut sille vihainen, tai leikkihetki muiden koirien kanssa loppuu aina kutsu-käskyyn?

On myös mahdollista, että koirasi ei vain ymmärrä mitä haluat siltä. Siinä tapauksessa 'tule' -käsky tulee opettaa ihan alusta pitäen koirallesi. Älä huoli - myös vanhat koirat oppivat uusia asioita! Koirasi kouluttaminen syventää teidän välillä olevaa suhdetta, ja kun teet sen oikealla tavalla, teidän välinen kunnioitus alkaa kukoistamaan. Näin koirasi tottelee sinua paremmin myös yleisellä tasolla!

Liitä käsky koirasi toimintaan

Haluat siis (uudelleen)kouluttaa koirasi tulemaan käskystä. Suosittelemme aloittamaan kotona ja hieman kerrallaan. Valitse yksi käsky, joka sopii suuhusi hyvin (esim. "tänne" tai "tule") ja käytä koirasi nimeä (esim. "Koda, tänne!!"). Varmista, että koirallasi on positiivinen tunne nimestään. Älä koskaan käytä koirasi nimeä negatiivisessa mielessä (kuten "Koda, paha!"), kun se tekee jotain väärin - muutoin koirasi varmasti lakkaa reagoimasta nimeensä.

Yritä saada koirasi huomiota erilaisissa tilanteissa kutsumalla häntä nimellä. Jos koirasi tulee luoksesi 'sattumalta', toista käsky, jotta se alkaa yhdistämään käskyn ja luoksetulon toisiinsa. Heti kun olet saanut koirasi huomion ja se ottaa pari askelta sinua kohti, kehu koiraasi vuolaasti ja anna sille sen suosikkinami! Riippuen koirasta, palkkiona voi toimia paremmin esim. kehuminen, rapsuttaminen tai leikkihetki. Jos koirasi on arka, pysyttele rauhallisempana, ja palkkaa namilla.

Harjoittele pitkällä hihnalla

Kun koirasi alkaa yhdistämään "tänne" -käskyn johonkin kivaan, kun olette kotona, on aika siirtyä ulos. Harjoitelkaa ulkona esim. pitkän hihnan ja koirasi suosikkiherkkujen tai -lelujen kera. Aloita kiinnittämällä koirasi huomio - voit esim. iloisesti kutsua sitä nimeltä. Kun koirasi huomio on sinussa, sano kutsukäsky. Heti, kun koirasi kääntyy sinua kohti, hukuta koirasi kehuihin! Voit kehua koiraasi hurraamalla, innokkaasti jutellen sille tai esim. hyppien ilosta ilmaan. Älä anna ohikulkevien ihmisten katseiden häiritä teitä. :-)

Olet parasta, mitä valmiiksi leikatun leivän jälkeen on keksitty

Kerron nyt pienen salaisuuden. Tärkein temppu "kutsu" -käskyssä on tehdä siitä kivaa koirallesi - ja myös pitää se hauskana. "Kutsu" -käskyn ei pitäisi tarkoittaa että "leikki ja kaikki hauskuus loppuu nyt", vaan olla kutsu herkku/leikki/huomiohetkeen kanssasi.

Monet koirat eivät halua tulla omistajansa luokse, sillä he tietävät kivojen asioiden loppuvan siihen. Joten, varmista, että uskollisella ystävälläsi on kivaa myös hihnassa! Voit varmistaa tämän antamalla koirallesi säännöllisesti herkkuja, mutta suosittelemme yrittämään myös muita keinoja. Ehkäpä koirallasi on suosikkilelu? Kanna sitä mukananne, jolloin voitte leikkiä "seuraa johtajaa". Varmista, että koirasi näkee sinut aina, ja sen sijaan että kävelisitte vain suoraan eteenpäin, tee käännöksiä - hypi penkkien yli - kävele puun takaa ja niin edelleen!

Opi tuntemaan milloin käyttää käskyä

Usein koira saattaa jättää käskyt huomiotta, koska sillä on muuta mielenkiintoisempaa tekemistä: hetki sitten ohittaneen koiran hajut lumoavat mukaansa, tai jotain herkullista on haudattu pusikon juureen. Tällaisilla hetkillä ei ehkä kannata kutsua koiraasi - koirat eivät keskity kovin hyvin moniin asioihin kerrallaan, joten koirasi todennäköisesti ei vastaa. Jos yrität kutsua koiraasi siitä huolimatta, opetat sille, ettei sinun käskyjäsi tarvitse huomioida. Odota, kunnes koirasi nostaa päätään ja on taas korvat höröllä, sitten voit kutsua häntä käskyllä ja nimellä. Tuleeko koira luoksesi, kun kutsut sitä? Tai yrittääkö se tulla? Mahtavaa, palkitse koiraasi avosylin! Näin se oppii, että sinun luoksesi on kannattavaa palata, ja luonasi on kivaa.

Kätke turhautumisesi: älä yritä napata / kurittaa koiraasi

Oletko joskus lähtenyt juoksemaan koirasi perään, ja yrittänyt napata sitä? Sitten jo tiedätkin, ettei siitä ole hyötyä. Useimmat koirat kokevat tämän hauskana leikkinä. Ja kun vihdoinkin saat koirasi kiinni, saatat haluta torua sitä. Sitä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä koirasi ymmärtää sen päinvastoin: nyt kun olen taas omistajani luona, minua kuritettiin! Ei tämä ole kivaa, haluan pois. Koirasi ei ole ihminen. Se ei ymmärrä, että kytkettynä oleminen olisi rangaistus - ellet tee siitä sellaista. Koirallasi ei ole yhtään hajua, että kuritit sitä siksi, ettei se vastannut heti kutsu-käskyysi. Todennäköisesti se vain juoksee kovempaa seuraavalla kerralla! Eli, mitä ikinä teetkin, älä juokse koirasi perään, äläkä ole sille vihainen. Sen sijaan, kävele rauhallisesti vastakkaiseen suuntaan ja yritä saada sen huomio kimeällä innostuneella äänellä. Hätätilanteessa - pistä maahan makaamaan (ihan oikeasti), ja kutsu sitä innokkaalla äänellä.

Ole läsnä lenkkien aikana

Yleensä "kutsu" -käskyn hyvin taitavilla koirilla on hyvä suhde omistajaansa (ja lemmikinhoitajaansa). Kun annat koirallesi yksilöllistä huomiota lenkin aikana, voit vahvistaa tätä suhdettanne entisestään.

Jos et ole henkisesti läsnä ja ajatuksesi ovat muualla, myös koirasi nuuskuttelee paikkoja omaan tahtiinsa ja kävelee "itsekseen". Tällöin koirasi ei todennäköisesti myöskään kuuntele sinua hyvin. Koirat rrrrrakastavat olla huomiosi keskipisteenä. Siksi ne tykkäävät usein kävellä hiukan omistajaansa edellä. Jolloin sinä, arvostettu 'lauman johtaja', pysyt ajantasalla laumastasi. Eikä sinun tarvitse katsella taaksepäin löytääksesi koirasi. Lue lisää, kuinka lenkkeilytät koiraasi sujuvasti.

Joten: laita puhelimesi taskuusi ja vietä aikaa koirasi kanssa, koko lenkin ajan. Harjoitelkaa luoksetuloa leikin varjolla, ja palkitse koiraasi aina, kun se onnistuu taas paremmin. Tehkää harjoituksia päivittäin, ja erilaisissa tilanteissa - muista kuitenkin aloittaa helposta ympäristöstä, ja vain pikkuhiljaa vaikeuttaa tilannetta. Aluksi ulkoiset häiriöt kannattaa pitää minimissään. Näin saavutatte hyviä tuloksia, ja ihana karvaturrisi taitaa luoksetulon taidon tuossa tuokiossa.