Seitsemän vinkkiä koiralenkille

Author picture Pawshake

Pawshaken lemmikinhoitajana haluat olla hyvä esimerkki. Varsinkin koiranulkoilutusta tarjoavien hoitajiemme on hyvä tietää joitain sääntöjä, joita koiraystävällisillä alueilla on. Vastaasi saattaa kävellä vapaana kulkevia koiria, jos käyt kävelyllä esim. metsässä tai hieman hiljaisemmalla alueella. Vapaana oleminen on koiralle mahtavaa, mutta varsinkin tällöin täytyy ottaa myös muut ulkoilijat huomioon.

1) Anna hihnassa kulkevien koirien olla rauhassa

Tämä koskee sekä sinua, että hoitamaasi hännänheiluttajaa. Koirat ovat hihnassa syystä, jota et voi tietää. Koiralla voi olla juuri koulutus kesken, se voi olla esim. kipeä tai sillä voi olla juoksut. Pidä sopiva etäisyys, ellei koiran omistaja näytä teidän olevan tervetulleita.

2) Älä anna koirien 'selvittää välejä keskenään'

Tämä on virhe. Vältä jännityneitä tilanteita, sillä ne voivat nopeasti lähteä käsistä. Jos hoidossasi oleva koira ei välitä muiden koirien seurasta, kiertäkää muut koirakot kaukaa. Älä myöskään koskaan anna koiran lähteä muiden koirien perään. Voit luulla, ettei koira tee pahaa kellekään, mutta et voi tuntea muiden koiria ja niiden käyttäytymistä.

3) Huolehdi ettei koirasi lähde jahtaamaan lenkkeilijöitä ja pyöräilijöitä

Vaikka tiedät ettei hoitokoirasi halua kuin leikkiä, muut ihmiset eivät välttämättä arvosta perään juoksevaa koiraa. Pidä uskollinen ystäväsi mieluummin hihnassa, silloinkun epäilet lenkkeilijöitä ilmaantuvan.

4) Leikkiminen voi olla kivaa, mutta...

Jos huomaat ettei jompikumpi koirista halua leikkiä, pelkää tai osoittaa aggressiivisia merkkejä, mene väliin ja lopeta leikki. Jos toisen koiran omistaja pyytää pysymään loitolla, ole kohtelias ja noudata pyyntöä.

5) Nouki kakat ja vie ne roskiin

Eihän se välttämättä ole aina kivaa, mutta se on yksi asia monien joukossa, josta koiranomistaja on vastuussa. Myös silloin, kun kakkojen kerääminen ei ole "pakollista". Tämä ei pidä pelkästään ympäristöä puhtaana, vaan myös naapurit tyytyväisinä!

6) Kunnioittakaa toisianne

Meistä on moneksi, koirista on moneksi - ja me kaikki olemme erilaisia. Ota huomioon muut, ole kohtelias ja ystävällinen. Kannattaa myös pitää silmällä muiden koirien kehonkieltä - jos se ei ole vielä tuttua, kannattaa tutustua aiheeseen! Esim. Turid Rugaasin Rauhoittavat signaalit on tutustumisen arvoinen kirja.

7) Pidä hoitokoirastasi huolta ja nauti!

Nauttikaa olostanne! Kun panostat lenkkeihin hieman, saatte molemmat niistä paljon enemmän irti. Lempilelujen kanssa telmiminen ja vapaana koirapuistossa juoksentelu tekee suhteestanne mahtavan. Älä tuijota vain puhelintasi koko lenkin ajan, vaan katso ympärillesi. Kiinnitä huomiota koiraasi, niin voit ennakoida ja reagoida ajoissa mahdollisiin tilanteisiin. Ja mikä tärkeintä: muista pitää tarpeeksi kakkapusseja mukanasi, mieluiten taskut tursuten...

Ihania lenkkihetkiä kaikille koirakoillemme!