Koiran dementia | ennaltaehkäisy ja hoito

Author picture Inka  - päivitetty: 06/03/2024

Voiko koira sairastaa dementiaa?

Kuten me ihmiset, myös vanhemmat koirat voivat kärsiä ikään liittyvistä sairauksista, kuten koiran dementiasta. Koirien kognitiivinen toimintahäiriö (CCD) eli koiran dementia tunnistettiin koirilla vasta suhteellisen hiljattain, ja sitä on sittemmin tutkittu laajasti.

Seniori kultainennoutaja makaa pihalla

 

Vaikka tila ei ole palautuva, meillä on nyt parempi käsitys siitä, kuinka koirien dementian oireita voidaan ehkäistä, diagnosoida ja hoitaa. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että koiranomistajat oppivat tästä sairaudesta ja hakevat apua, jos he havaitsevat koirassaan dementian varhaisia merkkejä. Dementia ei tarkoita, että se olisi koirasi elämän loppu! Dementiaa sairastava koira voi elää pidemmän, onnellisemman ja rennomman elämän muutamilla ympäristön, ruokavalion ja elämäntapojen muutoksilla. Tärkeintä on tehdä tiivistä yhteistyötä eläinlääkärisi kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja asettaa koirasi elämänlaatu etusijalle kaikissa päätöksissä. Tästä postauksesta löydät kaiken mitä sinun tulee tietää koiran dementiasta.

Miksi koirat sairastuvat dementiaan?

Koirat, aivan kuten ihmiset, elävät nyt pidempään kuin koskaan aiemmin. Hämmästyttävällä tekniikan ja eläinlääketieteen kehityksellä on ollut suuri vaikutus lemmikkien elinikään. Tämän seurauksena koirilla, jotka elävät yli 14 vuotta, voi olla lisääntynyt dementian riski, vaikka tämä voi vaihdella roduittain.

Seniorikoira hihnassa omistajansa kanssa

 

Mitä merkkejä kannattaa tarkkailla?

Koiran dementian merkit eivät eroa monista niistä oireista, joita voit odottaa iäkkäältä ihmiseltä. Dogdementia.com -sivustolla on erinomainen opas dementian diagnosointiin. Tärkeimpänä sivusto rohkaisee koiranomistajia menemään suoraan eläinlääkäriin, jos koiralla on epätavallisia oireita. Tämä johtuu siitä, että kyseessä voi myös olla jotain muuta, jota voidaan hoitaa lääketieteellisillä toimenpiteillä.

Dementian merkkejä ovat muun muassa:

  • Fyysinen hämmennys – kuten jumiutuminen huonekalujen taakse tai oven väärän puolen avautumisen odottaminen
  • Liiallinen haukkuminen tai provosoimaton aggressio
  • Ruokahalun muutokset
  • Unirytmin muutokset
  • Edestakaisin kävely, ympäri pyöriminen tai yleinen hämmennys
  • Sisäsiisteyden unohtaminen
Seniorikoira nauttii auringosta

 

Miten koiran dementiaa hoidetaan

Vaikka parannuskeinoa ei ole, koiran dementian tutkimuksesta on saavutettu uskomattomia hyötyjä. Kantasolututkimus Australiassa voi johtaa läpimurtoon sekä koiran että ihmisen dementiaan, mistä kannattaa olle toiveikas!

Sillä välin eläinlääkärisi voi auttaa sinua tekemään muutoksia koirasi auttamiseksi. Näitä voivat olla lisäravinteet, lääkkeet, ruokavalio tai ympäristömuutokset, jotka tekevät kodistasi turvallisemman ja helpommin ennakoitavan koirallesi. Samoin lempeä liikunta auringonvalossa voi auttaa rauhoittamaan koiraasi ja säätelemään sen unirytmiä.

Joillakin eläinlääkäreillä voi olla enemmän kokemusta koiran dementiasta kuin toisilla, tai he voivat ohjata sinut holistista eläinlääketiedettä harjoittavan eläinlääkäriin luo lisäneuvoja varten. On tärkeää käydä rehellinen keskustelu eläinlääkärisi kanssa, erityisesti eteenpäin katsottaessa ja koirasi elämänlaatua koskevien päätösten tekemisessä.

Kuinka ennaltaehkäistä koiran dementiaa

On monia toimia, joita voit tehdä koirasi elämän aikana estääksesi dementian varhaisen puhkeamisen. Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että henkinen ja fyysinen stimulaatio pelien, koulutuksen ja päivittäisten kävelylenkkien avulla auttaa pitämään koirasi aivot terveinä koko sen eliniän ajan. Kuten aina, koirasi painon pitäminen kurissa ja sen ruokkiminen tasapainoisella ruokavaliolla on aina kannattavaa pitkän aikavälin terveyden kannalta. Ja lopuksi, muista viedä koirasi säännöllisiin tarkastuksiin eläinlääkäriin sen vanhetessa.

 

Löydä lemmikinhoitaja