Australianpaimenkoira | Koirarodun esittely

Author picture Inka

Australianpaimenkoira valokeilassa

Sinisilmäinen tricolor -värinen australianpaimenkoira

 

Faktoja australianpaimenkoirasta

 • Rodun nimi: Australianpaimenkoira
 • Luokitus: Paimenkoira
 • Koko: Keskikokoinen
 • Turkki: Keskipitkä, pohjavilla
 • Väri: Erilaisia väriyhdistelmiä, mukaan lukien musta, punainen, tricolor sekä marmorimainen merle
 • Luonne: Älykäs, energinen, uskollinen
 • Perheystävällinen: Kyllä
 • Ystävällinen muita lemmikkejä kohtaan: Kyllä

Taustoja australianpaimenkoirasta

Australianpaimenkoira, jota usein kutsutaan "aussieksi", on suurenmoinen paimenrotu. Nämä koirat ovat tunnettuja älykkyydestään, näyttävästä ulkonäöstään ja rajattomasta energiastaan. Tämä artikkeli kattaa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää australianpaimenkoirista, mukaan lukien niiden historia, persoonallisuuden piirteet sekä hoitotarpeet.

Alkuperä ja historia

Nimestään huolimatta australianpaimenkoira ei ole peräisin Australiasta, vaan Yhdysvalloista, ja pääasiassa sen läntisiltä alueilta. On luultu, että baskipaimenet antoivat rodulle tämän nimen, kun he toivat mukanaan australialaisia lammaskoiria, muuttaessaan Yhdysvaltoihin.

Ajan myötä australianpaimenkoirat saavuttivat suosiota työkoirina nopeutensa ja älykkyytensä ansiosta. Niillä oli ratkaiseva rooli karjan, erityisesti lampaiden ja nautakarjan, paimentamisessa, mikä teki niistä korvaamattomia työkumppaneita karjatiloilla.

Nykyään australianpaimenkoiria rakastetaan niiden rakastavan luonteensa, näyttävän ulkonäkönsä ja horjumattoman uskollisuutensa vuoksi. Ne ovat yhtä lailla kuin kotonaan sekä maatilalla, että kodikkaassa perheympäristössä. Australianpaimenkoirat ovat myös erinomaisia koiraurheilussa ja vaikuttavien temppujen oppimisessa.

Ruskeasilmäinen tricolor -värinen australianpaimenkoira

 

Fyysinen ulkomuoto

Australianpaimenkoirat ovat keskikokoisia koiria, joilla on sopusuhtainen ja urheilullinen rakenne. Niiden upeaan ulkonäköönsä kuuluu keskipitkä turkki, jota on olemassa useissa eri väreissä ja kuvioissa, joista tricolor on yksi tunnetuimmista. Australianpaimenkoirilla on ilmeikkäät silmät näyttävissä sinisen ja ruskean sävyissä. Niiden korvat ovat tyypillisesti keskikokoiset ja kolmion muotoiset.

Yksi australianpaimenkoiran huomionarvoisista piirteistä on niiden kaunis, virtaava häntä, jossa on usein valkoinen kärki. Rodun tyylikäs, ketterä ulkonäkö vihjaa niiden paimenalkuperäänsä. Samoin niiden näyttävä turkki ja ainutlaatuisen väriset silmät tekevät niistä erottuvan missä tahansa koirapuistossa.

Australianpaimenkoiran käytös ja temperamentti

Australianpaimenkoirat ovat kuuluisia älykkyydestään ja vahvasta työmoraalistaan. Ne ovat erittäin vastaanottavaisia koulutukselle ja ovat loistavia toko- ja agilitytoiminnassa. Lisäksi australianpaimenkoirat ovat hyvin alttiita uusien taitojen oppimiselle ja ongelmien ratkaisulle.

Tämän älykkyyden mukana tulee kuitenkin korkea energiataso ja henkisen stimulaation tarve. Nämä ominaisuudet voivatkin joskus saada australianpaimenkoiran vaikeuksiin, mikäli ylimääräistä energiaa ei ohjata koulutukseen, peleihin tai hauskanpitoon.

Australianpaimenkoiran uskollisuus perhettään kohtaan ei tunne rajoja, ja ne muodostavat syvät siteet ihmiskumppaneihinsa. Tästä huolimatta ne voivat osoittaa ujoutta vieraita kohtaan.

Näillä koirilla on vahva paimennusvietti, mikä tarkoittaa, että ne saattavat yrittää paimentaa lapsia sekä muita lemmikkejä. Asianmukainen koulutus ja sosiaalistaminen ovatkin ratkaisevan tärkeitä sen varmistamiseksi, että ne käyttävät tätä viettiä terveellä tavalla.

Australianpaimenkoiran pentu katsoo aidan läpi kameraan

 

Australianpaimenkoiran kouluttaminen ja liikuttaminen

Australianpaimenkoiran kouluttaminen on palkitseva ja hauska kokemus niiden älykkyytensä ja miellyttämisenhalunsa vuoksi. Positiiviset vahvistusmenetelmät toimivat hyvin tämän rodun kanssa, ja ne viihtyvät myös pulmapelien äärellä. Tokoharjoittelu, agility ja jopa koiraurheilu ovat hyviä tapoja pitää australianpaimenkoiran mielen virkeänä.

Niiden korkea energiataso tarkoittaa, että ne vaativat myös runsaasti fyysistä harjoitusta. Päivittäiset kävely- ja juoksulenkit sekä leikkiaika ovat välttämättömiä, jotta australianpaimenkoira pysyy onnellisena ja hyvin käyttäytyvänä. Aussit nauttivat myös muista aktiviteeteista kuten frisbee-, nouto- ja paimennusleikeistä, joiden avulla ne voivat käyttää vaistojaan.

Australianpaimenkoiran kanssa eläminen

Australianpaimenkoiran kanssa eläminen tarkoittaa sen energisen ja älykkään luonteen ymmärrystä. Ne sopivatkin parhaiten aktiivisille yksilöille tai perheille, jotka voivat tarjota niille sekä fyysistä että henkistä stimulaatiota. Ne viihtyvät ympäristöissä, joissa ne voivat osallistua aktiviteetteihin, kuten paimentamiseen, agility- tai tottelevaisuuskoulutukseen.

Uskollisina ja rakastavina kumppaneina australianpaimenkoirat muodostavat vahvan siteen omistajiinsa ja voivat tulla hyvin toimeen myös lasten kanssa. Niiden paimennusviettinsä saattaa kuitenkin saada ne seuraamaan omistajaansa hyvin tarkasti tai yrittämään paimentaa pienempiä perheenjäseniä. Asianmukainen koulutus ja valvonta ovat tällaisissa tilanteissa välttämättömiä.

Australianpaimenkoiran terveys

Australianpaimenkoirat ovat yleisesti terveitä koiria, mutta ne voivat olla alttiita tietyille terveysongelmille. Tässä on joitain yleisimpiä australianpaimenkoirien terveysongelmia:

 • Lonkkadysplasia: Tämä ortopedinen ongelma voi johtaa liikkuvuusongelmiin ja kipuun.
 • Silmäsairaudet: Aussit voivat olla herkkiä erilaisille silmäongelmille, mukaan lukien kaihi ja etenevä verkkokalvon surkastuma (PRA).
 • Epilepsia: Joillekin australianpaimenkoirille voi kehittyä epilepsia, joka vaatii hoitoa ja lääkitystä.
 • MDR1-geenimutaatio: Tämä geneettinen mutaatio voi tehdä ausseista herkkiä tietyille lääkkeille.

Säännölliset eläinlääkärintarkastukset, tasapainoinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa voivat auttaa vähentämään näiden terveysongelmien riskiä. Vastuulliset jalostuskäytännöt ovat myös välttämättömiä rodun terveyden ylläpitämiseksi.

Australianpaimenkoira makaa rannalla

 

Australianpaimenkoiran (turkin)hoito

Australianpaimenkoiran turkinhoito vaatii säännöllistä huomiota turkin pohjavillaan. Tässä muutamia hoitovinkkejä:

 • Harjaa turkki vähintään kerran viikossa takkujen estämiseksi ja karvan irtoamisen vähentämiseksi.
 • Kiinnitä erityistä huomiota turkkiin karvanlähtöaikana.
 • Tarkista korvat säännöllisesti ja puhdista ne infektioiden estämiseksi.
 • Harjaa hampaat hyvän suun terveyden ylläpitämiseksi.
 • Leikkaa kynnet niin usein kuin tarpeen.

Aloita hoitorutiinit jo aikaisessa vaiheessa varmistaaksesi, että australianpaimenkoirasi tottuu prosessiin.

Australianpaimenkoirat ovat poikkeuksellisia koiria, jotka tunnetaan älykkyydestään, uskollisuudestaan ja näyttävästä ulkonäöstään. Etsitpä sitten työkoiraa tai omistautunutta perhekumppania, nämä koirat sopivat saumattomasti elämääsi. Tarjoamalla australianpaimenkoirallesi rakastavaa hoitoa, voit nauttia sen eloisasta seurasta monien vuosien ajan.

Tarvitsetko lemmikinhoitajaa aussiellesi? Löydä kokenut ja huolehtiva koiranhoitaja Pawshakesta jo tänään.

 

Löydä lemmikinhoitaja