Milloin pitää lähteä eläinlääkärille?

Author picture Pawshake  - päivitetty: 23/04/2018

Lemmikinomistajille ja kiireisille lemmikinhoitajille pilkahtaa usein päähän... "ylireagoinko, vai onko lemmikkini oikeasti sairas tai loukkaantunut? Tarvitseeko meidän lähteä eläinlääkäriin, vai meneekö tämä ohi itsestään?"

Tämän artikkelin tarkoitus ei ole saada sinua stressaamaan ja panikoimaan kaikesta - päinvastoin. Haluamme, että voit asennoitua jo ajoissa mahdolliseen eläinlääkärireissuun, jotta sinulla on suunnitelma valmiina. Jos olet huolissasi hoidossasi olevasta kissasta, koirasta tai vaikkapa marsusta, on hyvä tietää jo ajoissa miten tapaturman sattuessa tulee toimia.

Useimmat eläimet yrittävät piilottaa sairastumisensa, sillä luonnossa sairaus olisi heikkouden merkki. Heikot ja vanhat yksilöt ovat helppoja saaliita pedoille, ja joutuvatkin yleensä ensimmäisinä petojen suihin. Tästä syystä varsinkaan saaliseläimet eivät näytä kipuaan selkeästi. Esimerkiksi lemmikkikanilla voi olla murtunut jalka, eikä sitä huomaa kuin vasta nilkuttamisesta (=ulkoinen merkki käytöksen muuttuessa). Useimmat eläimet yrittävätkin käyttäytyä normaalisti niin pitkään kuin mahdollista, mutta tarkkasilmäiset huomaavat pieniä merkkejä lemmikissään - jos vain tietävät mitä etsiä. Omistaja huomaa tutusta eläimestään pienenkin muutoksen käyttäytymisessä, mutta joskus muutos on hidasta ja siksi hankalaa huomata. 

Kultainen sääntö

Jos sinulle tulee olo, että lemmikilläsi ei ole kaikki hyvin, älä panikoi, äläkä jää odottamaan pitkäksi aikaa.

Sen sijaan: soita eläinlääkärille! Se on helppoa, nopeata ja et tee mitään väärin, vaikka huolesi olisikin aiheeton. Eläinlääkärit ovat varmasti tyytyväisiä, kun pidät huolta eläimestäsi ja haluat hoitaa mahdolliset ongelmat ajoissa - eikä vasta sitten, kun sairaus on pahentunut ja hankala hoitaa. Ennaltaehkäisy on aina tärkeintä! Eläinlääkärit voivat neuvoa, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Jotkut oireet saattavat kertoa jostain alkavasta sairaudesta, ja kuten tiedetään, on pelkästään hyvä, jos hoito saadaan aloitettua mahdollisimman ajoissa. Huomio lemmikinhoitajille - teidän tulisi aina saada lemmikinomistajalta heidän suosimansa eläinlääkärin puhelinnumero (on myös kaikenvaralta hyvä, että tiedätte päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot). 

Mistä näen, jos lemmikkini on sairas?

Selvin merkki lemmikin sairaudesta on .... yhtäkkinen selittämätön muutos sen normaalissa käyttäytymisessä. Tästäkin syystä on erittäin tärkeätä järjestää ilmainen tutustumistapaaminen ja jutella kunnolla asioista kunnolla, jotta lemmikinhoitaja hieman tietää, mikä on normaalia käyttäytymistä lemmikille ja mikä taas ei. Kaikki lemmikit käyttäytyvät eri tavoin, ja lemmikinhoitajan voi olla hankalaa huomata suurempia muutoksia. Kaikista epäilyistä on tottakai hyvä kertoa lemmikin omistajalle, jotta omistaja jatkaa tarkkailua.

Esimerkkejä käyttäytymisen muutoksista:

    On hyvä huomioida, että muutokset riippuvat siitäkin, mikä eläinlaji on kyseessä. Esim. liskojen ja matelijoiden käyttäytymisessä voi olla osittain erilaisia asioita, joita tarkkailla. Peruskäyttäytymistä voi soveltaa melkein kaikkiin eläinlajeihin.
  • Muutokset vessakäyttäytymisessä - ripulia, virtsaa/ulostaa uusiin/vääriin paikkoihin, ei suostu menemään vessaan lainkaan, yrittää ulostaa/virtsata mutta mitään ei tapahdu, tai vain pientä lirua ... kaikki normaalista poikkeava on huomioitava.
  • Muutokset silmissä - ne voivat erittää nestettä, olla valkoiset, hailakat, punoittavat tai raollaan. Yleisilme näyttää väsyneeltä.
  • Muutokset syömistavoissa - ei syö lainkaan, oksentaa, on todella janoinen, ei juo ollenkaan jne.
  • Muutokset suun alueella - yhtäkkistä voimakasta kuolaamista, veren tai muun eritteen vuotamista, haavaumat jne
  • Yhtäkkinen outo ääni hengityksessä - röhinä, yskintä, hengenhaukkominen, aivastelu
  • Muut muutokset - ontuminen, valitus ja itkeminen, kosketusherkät alueet kehossa, yleinen ilme väsynyt, ei innostu helposti, haluaa vain kyhjöttää paikallaan

Soita eläinlääkärille heti, jos näet jotain näistä merkeistä:

  • Muutokset ikenien tai kielen värissä - erittäin kalpea tai sininen;
  • Hengittäminen on hankalaa / ei pysty hengittämään lainkaan
  • Tärinäkohtaukset
  • Äärinmäinen voimattomuus - ei pysty nousemaan, syömään, kävelemään tai tekemään muita normaaleja toimintoja
  • Äkillinen kipu - huutaa, vinkuu, nilkuttaa tai vartioi jotain tiettyä kehon aluetta (ei anna koskea)
  • Vatsan kohdalta alkaa paisua yhtäkkisesti
  • Tajuttomuus, ei vastaa mitenkään yrityksistä huolimatta
  • Korkea kuume tai alilämpö
  • Verenvuoto


Tämä blogikirjoitus voi vaikuttaa varsin pelottavalta, mutta älä huoli - todennäköisesti et tule kohtaamaan mitään näin vakavaa.

Kuten ihmisten ensiavussa, tärkeintä on hyvä suunnitelma, jota on helppo seurata. Huomioi käytännönasioiden (puhelinnumerot, kuinka pääset eläinlääkärille, kuka jää kotiin jos on tarvetta jäädä, kelle ilmoitat ja milloin..) lisäksi myös henkinen puoli - jos jokin onnettomuus tapahtuu, on tärkeää valmistautua myös henkisesti. Panikointi ei auta hätätilanteessa, vaan silloin täytyy yrittää pysyä rauhallisena ja keskittyä siihen, mitä seuraavaksi on tehtävä. Suosittelemme kaikkia käymään vähintään ihmisten ensiapukurssin, sillä sieltä saat hyvät eväät mitä voi tapahtua, ja kuinka tulee käyttäytyä. Vaikka ihmisten ensiapua ei voikaan oikein soveltaa lemmikeille, saa sieltä ajatuksia ja pystyy mahdollisesti toimimaan tilanteessa paremmin. Ja ihan yleisellä tasolla - ensiapukurssi on hyödyllinen kaikille! :)