Kuinka tutustuttaa koirat toisiinsa

Author picture Pawshake  - päivitetty: 10/04/2018

Kiinnitä huomiota kehonkieleen: näin tutustutat koirat turvallisesti

Kaikki koirienulkoiluttajat tietävät, kuinka jännää toisten koirien tapaaminen on. On tärkeää kiinnittää huomiota koirien kehonkieleen, jotta tapaaminen sujuu rauhallisesti ja ystävällisesti. Tämä on erityisen tärkeää, jos tarjoat lemmikinhoitajana kotihoitoa, ja haluat tutustuttaa hoitokoiran laumallesi. Ensitapaamisen tulee olla mukava kokemus molemmille osapuolille. Mutta kuinka koirien tutustuttaminen tapahtuu?

Vaikka koirasi nauttisi yleensä uusista koiraystävistä rennosti, se ei välttämättä tarkoita, että koiria kannattaisi kuitenkaan vain tyrkätä toistensa eteen. Jokaisella omistajalla on asiasta omat ajatuksensa: 'antaa niiden vaan selvittää välinsä keskenään' tai: 'koirani on ystävällinen, se haluaa vain leikkiä!'. Näinkin voi toki toimia, mutta mikä olisi oikeasti se hyvä tapa, jolla saadaan koirat varmimmin tottumaan toisiinsa, ja jopa ystäviksi keskenään? Seuraavien viiden vinkin avulla varmistat, että seuraava tapaaminen sujuu turvallisesti ja mukavasti!

1) Hihnassa, vai vapaana?

Tästä on useita mielipiteitä - kannattaisiko koirat tutustuttaa mieluummin hihnat kaulassa, vai vapaana. On totta, että koirat tuntevat olonsa vapaammaksi ilman hihnoja ja voivat myös kulkea vapaasti mielensä mukaan. Tällöin ne voivat itse päättää milloin lähestyvät toista koiraa ja kuinka. Yleensä tutustumiset menevätkin hyvin, esim. rauhallisessa koirapuistossa, metsässä tai pellolla.

Hihnassa tapaamiselle voi kuitenkin olla monia hyviä syitä. Toinen koira saattaa olla esimerkiksi loukkaantunut, hermostunut tai karkaavaa sorttia. Joka tapauksessa - hihna on järkevää laittaa silloin, kun näet toisen hihnassa kulkevan koiran. Ongelmat usein alkavat silloin, kun toinen koira on hihnassa ja toinen vapaana. Pidä koirasi hihna löysällä, ja anna sen itse päättää milloin se menee tutustumaan toiseen koiraan. Älä pakota koiria tutustumaan toisiinsa, vaan anna koirien rauhassa itse päättää.

2) Tilaa, tilaa ja tilaa!

Koirat ovat usein ensitapaamisessaan hieman kaukaisia ja kohteliaita. Kun me tapaamme uusia ihmisiä, kävelemme yleensä suoraan toisen luo ja katsomme toisiamme silmiin. Koirille tämä on kuitenkin hyvin erilaista, sillä ne kokevat suoran lähestymisen uhkaavana. Koirat haluavat ilmaista ei-uhkaavia eleitä, joten ne kiertävät yleensä toisiaan laveassa ympyrässä.

Ennenkuin koirat alkavat nuuskia toisiaan, ne haluavat tarkistaa kauempaa kuka tämä toinen tyyppi oikein on. Tämän takia ne mielellään pitävät hieman etäisyyttä, jotta ne voivat helposti poistua tilanteesta, mikäli jokin menisi vikaan. Anna koirille siis aikaa ja tilaa tutkia toisiaan ilman painostusta. Jos näet jo kaukaa, ettei toista koiraa (tai omaa koiraasi) kiinnosta yhtään tutustua toiseen koiraan - vältä tilanne ja kävele pois.

3) Pidä elekieli mielessä

Kun koirat ovat huomanneet toisensa, he kertovat toisilleen ovatko he valmiita lähempään tuttavuuteen. Pidä silmällä koirien hienovaraista kehonkieltä. Vaikka koirat eivät näyttäisi hirveän kiinnostuneilta toisistaan, todellisuudessa ne ovat saattaneet käydä jo kunnon 'keskustelun' toisiensa kanssa. Opi tulkitsemaan koirasi kehonkieltä eri tilanteissa, jolloin päivittäiset kohtaamiset helpottuvat huomattavasti.

Kiinnitä huomiota myös omaan asentoosi ja kehonkieleesi: kun näet toisen koiran lähestyvän, juttele koirasta positiivisella äänensävyllä. Näin rentoudut itse, ja luot rennon tunnelman koko tilanteelle. Tällöin tutustuminen sujuu rauhallisemmin.

Opettele ainakin nämä asiat elekielestä:

Positiivisia elekielen merkkejä:

  • Pois katsominen: 'en tee sinulle pahaa!'
  • Rauhallisesti toisten ympäri käveleminen
  • Pyllyjen nuuskiminen ennen leikkimistä
  • Rauhallinen hännän heiluttaminen
  • Olkapäät alhaalla, pylly ylhäällä: 'Haluan leikkiä kanssasi!'
  • Koirat kunnioittavat toistensa eleitä, ja antavat tilaa ja rauhaa toisilleen.

Stressi-signaaleja:

  • Tuijottaminen, kehon jäykistäminen - häntä korkealla pystyssä
  • Muriseminen, hampaiden näyttäminen
  • Niskakarvojen nouseminen pystyyn
  • Häntä jalkojen välissä, hermostunut, uikuttaminen
  • Toinen koirista ei jätä toista rauhaan, kehotuksista huolimatta. Erota koirat toisistaan.

Twee honden ontmoeten elkaar
Kiinnitä tapaamisen aikana erityistä huomiota koirien kehonkieleen

4) Puutu peliin rauhallisesti

Näetkö varoitusmerkkejä jommalta kummalta koirasta? Lopeta tapaaminen siihen. Lähde koirien luota pois, kutsu koirasi mukaan ja lähde paikalta. Muista kehua koiraasi, mikäli se tottelee sinua.

Yritä aina pysyä rauhallisena, myös epäystävällisessä tai jopa uhkaava tapaamisessa. Kiljuminen tai äänenkorottaminen vain nostaa aggressiota ja vireystasoa. Älä työnnä tai vedä koiraa, vaan koita saada koirasi huomio rauhallisesti äänelläsi. Pidä aina mukana koirasi lempiherkkuja, joista se ei voi kieltäytyä! 

5) Kunnioittakaa toisianne

Koirasi saattaa olla hyvin sosiaalinen, joka mielellään leikkii kaikkien koirien kanssa. Jokainen koira on kuitenkin erilainen, ja jotkut voivat olla pelokkaita aikaisempien kohtaamisien takia. Jotkut taas voivat olla loukkaantuneita, tai ehkä niiden koulutus on vielä kesken, eivätkä silloin halua tavata toisia koiria laisinkaan. Älä siis luota pelkästään koirien kehonkielen tarkkailuun - vaan myös omistajien. ;) Jokaisen koiran omistaja tietää parhaiten mikä koiralleen on parasta, kunnioitetaan siis toistemme rajoja! Voit lukea lisää koiraetiketistä täältä

Uuden koiran lisääminen laumaan

Oletko lemmikinhoitaja, ja tarjoat koirien kotihoitoa tai päivähoitoa? Tai ehkä haluat tarjota koirien ulkoilutusta oman koirasi kanssa? Pidä huolta, että koirat tapaavat jossain neutraalissa paikassa - eli ulkona. Yhdessä kävelylenkillä käyminen on turvallinen ja rauhallinen keino tutustuttaa koirat toisiinsa. Kaikki koirat rakastavat lenkkeilyä, ja yhdessä meneminen tuo heti positiivisen fiiliksen laumaan.

Enjoy your walk! <3