Kuinka usein minun tulisi käydä koirani kanssa lenkillä?

Author picture Pawshake

Koirat tarvitsevat paljon säännöllistä liikuntaa - tämän tietävät kaikki. Mutta kuinka usein lenkkejä tulisi tehdä, ja kuinka pitkiä niiden tulisi olla? Tämän kirjoituksen avulla opit, kuinka paljon aikaa sinun tulee järjestää koirasi suosikkiharrastusta varten, ja mitä voit odottaa koiranhoitajalta tai -ulkoiluttajalta.

Koiria ulkoilutetaan monesta syystä - lenkeillä ne voivat:

  • Käydä tarpeillaan (kakalla ja pissalla)
  • Liikkua
  • Nuuskia päivän viimeiset kuulumiset
  • Sosialisoida muiden koirien kanssa

dog walking on leash

Kakalla ja pissalla käyminen

Yksi pääsyistä koiriemme ulkoiluttamiseen on päästää koiramme tekemään tarpeensa. Terveet aikuiset koirat tulisi päästää tarpeilleen vähintään 3 - 4 kertaa päivässä. Sisäsiisteiksi vasta oppivat pennut ja pidätysongelmista kärsivät vanhemmat koirat tarvitsevat yleensä lyhyitä lenkkejä, monta kertaa päivässä.

Koirat eivät kuitenkaan käy pissalla vain helpottaakseen oloaan; ne myös merkkaavat paikkoja jättämällä hajuvanoja. Pissaaminen on siis koirasi lenkkien yksi päätarkoituksista. Koirat merkkaavat reviirinsä pissalla, ja kommunikoivat näin muille eläimille. Anna siis koirallesi tarpeeksi aikaa nuuskia ympäriinsä, jotta se voi päättää mihin se pissaa. Pidä kuitenkin maalaisjärki mukana - älä anna koirasi pissata esim. rappukäytävien, etuovien tai jne lähelle.

Koirien tottakai tarvitsee myös käydä kakalla säännöllisin väliajoin. Monet koirat kuitenkin kaipaavat ensin kunnon liikuntaa, ennenkuin niiden elimistö alkaa toimimaan kunnolla toimitustaan varten. Älä siis odota, että koirasi välttämättä haluaisi käydä kakalla vain 5 minuutin lenkin jälkeen. Vaan jälleen kerran, anna sille tarpeeksi aikaa, jotta se löytää hyvän paikan. Useimmat koirat eivät halua käydä tarpeillaan niiden omalla etupihalla, vaan haluavat etsiä rauhallisen paikan hieman kauempaa. Muista aina ottaa kakkapussit mukaan jokaiselle lenkille, jotta siivoat koirasi jäljet. :-)

Liikunta

Liikunnan tarve riippuu täysin iästä ja rodusta, mutta myös yksilöllisiä eroja löytyy. Esimerkiksi pentujen pitää päästä ulos monta kertaa päivässä - jopa parin tunnin välein. Ne yleensä tarvitsevat lyhyempiä lenkkejä, esim. vain parin kadun pätkän. Aikuinen aktiivinen viszla, kultainen noutaja tai border collie taas tarvitsevat 3 lenkkiä päivässä. Nämä lenkit eivät ole mitään rauhallisia remmilenkkejä, vaan niiden tulisi sisältää esim. 1,5h reipasta kävelyä, aivotyöskentelyä ja leikkimistä.

Vanhat ja sairaat koirat tarvisevat vähemmän fyysistä liikuntaa, mutta ne tarvitsevat kuitenkin aivotyöskentelyä. Rauhallinen puistolenkki tyydyttää varmasti seniorikoirasi liikunnan tarpeen, mutta sen lisäksi se varmasti kaipaa aivotyöskentelyä. Tämä tietysti riippuu kuitenkin yksilöstä.

Päivän lehtien lukeminen

Voi olla turhauttavaa käydä rauhallisella nuuskuttelulenkillä, silloin kun sinulla on kiire. Kunnollinen nuuskuttelu ja aivotyöskentely on kuitenkin tärkeää koirasi hyvinvoinnin kannalta. Nuuskimalla koirasi saa ympäristöstään suuren määrän tietoa, jolloin ne voivat kommunikoida muiden naapuruston eläinten kanssa. Nuuskiminen onkin yleensä rauhoittavaa tekemistä koiralle, ja koirasi palaa tyytyväisenä kotiin.

Sosialisointi

Lenkit tarjoavat myös mahdollisuuksia sosialisoimiseen muiden koirien kanssa. Suurimmalle osalle koirista sosiaaliset kontaktit ovat erittäin tärkeitä, joten koita järjestää koirallesi sopivia leikkikavereita. Lue täältä kuinka tutustutat koirat toisiinsa.

Kuinka tiedät, ovatko lenkkinne tarpeeksi pitkiä?

Koirat, jotka pääsevät purkamaan energiansa säännöllisesti, ovat yleensä rauhallisia ja tyytyväisiä elämäänsä. Jos koirasi ei kuuntele, vaikuttaa levottomalta ja haluaa kokoajan huomiota, voi syynä olla liikunnan puute. Mikä tarkoittaakin sitä, että nyt on aika jättää kesken se, mitä ikinä olitkaan tekemässä, ja lähteä hännänheiluttajasi kanssa ulos!

Onko koirasi alkanut huomaamattasi keräämään lisäkiloja? Myös tämä voi olla merkkinä liikunnan puutteesta. Mieti, kuinka voisit järjestää lenkeistänne haastavempia - muistan kuitenkin nostaa rasittavuustasoa hitaasti, esim. lisäämällä lenkkiin 10min per päivä. Jos lähdette heti pitkälle maratoonille, ei koirasi keho jaksa pysyä perässä ja todennäköisesti koirasi ylirasittuu.

Lemmikinhoitajat ja koiranulkoiluttajat

Jos tarjoat hoitopalveluidesi ohella koiran ulkoilutusta, on tärkeää että kommunikoit rutiineistasi koiran omistajalle ajoissa. Keskustelkaa millaisista lenkeistä juuri tämä koira pitää, ja ottakaa huomioon rotu-, ikä- ja yksilöerot. Lue mistä teidän kannattaa keskustella tutustumistapaamisessa.

Tarvitsetko apua koiran ulkoiluttamisessa? Etsi koiranhoitaja