Tutustumistapaaminen: lista asioista, joista teidän kannattaa keskustella

Author picture Pawshake  - päivitetty: 05/07/2018

Uskaltaisitko luottaa lemmikkisi tuntemattoman ihmisen hoitoon?

Jos suunnittelet lähteväsi nyt kesällä lomalle, haluat luonnollisesti jättää lemmikkisi hoitoon sellaisen ihmisen luokse, joka varmasti pitää lemmikistäsi hyvää huolta. Sellaisen ihmisen, joka tekee kaikkensa pitääkseen kissasi tai koirasi rytmin samanlaisena kuin normaalisti. Toisinsanoen: jonkun, jonka kanssa lemmikilläsi on hyvä olla. Siksi on erittäin tärkeää, että tulet hyvin toimeen koiran- tai kissanhoitajan kanssa. Mutta kuinka voit olla varma, että välillänne 'klikkaa' hyvin? Tutustumistapaamisessa on kyse juuri kaikesta tästä - tapaamisen tarkoitus on olla rento tapa tutustua toisiinne.  

Oletko jo löytänyt lupaavalta vaikuttavan lemmikinhoitajan nettisivumme tai sovelluksemme kautta? Muistathan järjestää tutustumistapaamisen ennen varauksen vahvistamista. Pawshaken tutustumistapaaminen on aina ilmainen, eikä se vielä velvoita kumpaakaan osapuolta. Vaikka selkeä enemmistö tutustumistapaamisista menee hyvin, ja johtaa vahvistettuun varaukseen, joskus kemiat eivät vain kohtaa. Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolestua. Molemmat osapuolet saavat vapaasti päättää itse siitä, haluavatko he jatkaa varaukseen.

Tapaaminen

Uuteen ihmiseen tutustuminen voi olla jännittävää, varsinkin kun tiedät, että tämä ihminen saattaa hoitaa nelijalkaista ystävääsi myöhemmin. Siksi onkin hyvä tutustua kaikessa rauhassa. Kuvaile hieman itseäsi, ja kerro selkeästi millaista hoitajaa etsit. Kysy lemmikinhoitajalta hänen motivaatiostaan olla lemmikinhoitaja, ja mitä kokemusta heillä on. Voit vapaasti kysyä myös henkilökohtaisista asioista, kuten harrastuksista ja työpaikasta, jotta tiedät miltä lemmikinhoitajan normaali arkipäivä näyttää.

On myös erittäin tärkeää, että kerrot hoitajalle lemmikistäsi niin paljon kuin mahdollista. Millainen lemmikkisi on luonteeltaan, kuinka se käyttäytyy muita lemmikkejä tai lapsia kohtaan? Miten olet kouluttanut lemmikkiäsi, ja millaisiin sääntöihin se on tottunut? Millainen ruokintarytmi sillä on? Pelkääkö lemmikkisi jotain? Mistä lemmikkisi pitää eniten? Ole rehellinen kaikista 'ongelmista', mitä lemmikilläsi voi olla. Nämä eivät välttämättä haittaa hoitajaa, mutta hänen täytyy olla tietoinen niistä. Onko koirallasi esim. eroahdistusta, tai onko se aggressiivinen joissain tilanteissa? Tottuuko kissasi nopeasti uusiin ihmisiin, vai tarvitseeko se hieman enemmän aikaa? On todella tärkeää, että jaat nämä asiat lemmikinhoitajan kanssa, jotta hän voi miettiä sopiiko varaus hänelle. Jos tiedät mahdollisista ongelmakohdista, voit suoraan kysyä lemmikinhoitajalta kuinka hän toimisi vastaavissa tilanteissa.

Tutustumistapaaminen on myös täydellinen tapa nähdä, kuinka lemmikkisi käyttäytyy hoitajan kanssa. Älä kuitenkaan painosta lemmikkiäsi, vaan päin vastoin: anna lemmikkisi rauhassa tutkia ja nuuskutella lemmikinhoitajaa/uutta ympäristöä sen omaan tahtiin. Tarkastele erityisesti lemmikkisi, sekä lemmikinhoitajan, kehonkieltä. Näyttääkö lemmikinhoitaja ymmärtävän lemmikkiäsi, ja kohtelee sitä oikealla tavalla? On normaalia, että kissasi tai koirasi voi tarvita hiukan aikaa tottuakseen uuteen ihmiseen. 

Anna lemmikinhoitajan tutustua lemmikkiisi kaikessa rauhassa.

Koirat

Kaikista parasta on tutustua neutraalissa paikassa. Jos lemmikinhoitajalla on oma koira, suosittelemme ehdottomasti tutusmaan ennalta. Pitkä lenkki on paras ja ystävällisin tapa tutustuttaa kaksi koiraa toisiinsa

Kävelyn aikana voitte jutella kaikenlaista koiristanne - kuinka ne reagoivat toisiin koiriin, mitä käskyjä ne osaavat jne. Voitte myös keskustella, mikäli haluat hoitajan ulkoiluttavan koiraasi vapaana. Muistathan kuitenkin, että tällöin lenkin tulee tapahtua ehdottoman turvallisessa paikassa. Lenkin aikana voit ojentaa hihna hoitajalle, jotta näette kuinka koirasi reagoi hoitajaan. On ihan normaalia, jos hoitaja on aluksi hieman jäykkä - uuteen koiraan tottuminen voi ottaa aikansa. Kannusta koiraasi leikkimään hoitajan kanssa tai hae heille keppi. Näin näet helposti, kuinka hoitaja käsittelee koiraasi erilaisissa tilanteissa.

Kissat

Kissoihin liittyvien palveluiden tutustumistapaamiset tapahtuvat yleensä kissan omistajan luona. Sopikaa selkeästi ruokinta-aikataulusta, vessan siivoamisesta ja aktivoinnista. Tarkkaile kissasi kehonkieltä tapaamisen aikana. Jotkut kissat ovat erittäin uteliaita ja hellyydenkipeitä, kun jotkut taas välttelevät uusia tuttavuuksia. Älä kuitenkaan pakota karvapalleroasi lähestymään hoitajaa. Jos kissasi katoaa sohvan alle, anna sen olla siellä rauhassa, ja sovi hoitoaikataulusta lemmikinhoitajan kanssa.

Käytännön asiat

Avaimen luovutus: Sopikaa luovutuksesta ajoissa ennen varauksen alkamista, käykö lemmikinhoitaja hakemassa avaimen, vai käytkö viemässä sen hänelle? Jos kotinne lukot ovat erikoisia, hoitajan kannattaa käydä hakemassa avain teiltä, jotta hän voi kokeilla mekanismia rauhassa. Näin vältytään mahdollisilta ongelmilta varauksen alkaessa.

Osoitteet ja hätäyhteyshenkilöiden numerot: Anna eläinlääkärisi yhteystiedot lemmikinhoitajalle - muista kirjoittaa myös päivystävän eläinlääkärin tiedot ylös. On myös tärkeää antaa hoitajalle ainakin kahden ystäväsi tai naapurisi tiedot, jotta hän voi pyytää heiltä apua, mikäli sitä tarvitsisi.

Tapahtuuko hoito kodissasi? Kerro hoitajalle mihin huoneisiin lemmikki saa mennä, mutta kerro myös huoneet, joihin hoitajalla on pääsy kielletty.

Kätevät esineet: Siivousvälineet, kakkapussit, paikka mihin viedä roskat. Näytä lemmikinhoitajallesi mitä siivousvälineitä hän saattaa tarvita lemmikinhoitamisen yhteydessä.

Tutustumistapaamisen jälkeen

Tapaamisen jälkeen on hyvä rauhoittua hetkeksi ja miettiä. Eikö tapaaminen mennytkään niin hyvin, kuin olisit toivonut, tai jäitkö vielä miettimään jotain? Ei hätää. Voit aina kysyä hoitajalta tarkentavia kysymyksiä, tai kieltäytyä kohteliaasti ja etsiä toisen hoitajan. Tunsitko heti hyvän yhteyden hoitajan kanssa? Mahtavaa, onneksi olkoon! Voit nyt varata hoitajan virallisesti. Voit tehdä tämän joko klikkaamalla "varaa" -nappia viestiketjussanne, tai lemmikinhoitajan profiilin kautta. Oletko harkinnut pidennettyä lomaa tänä vuonna? Siinä tapauksessa suosittelemme varaamaan yhden päivä- tai yön yli hoidon etukäteen testiksi.

Etkö ole vielä varma, minkä palvelun varaisit? Kumpi sopisi teille paremmin, se että koirasi menee hoitajan luokse, vai että hoitaja tulee teille? Etsi koirallesi paras vaihtoehto, tutustumalla ensin hoitajiin!