Koirat ja syyllisyys

Author picture Inka

Tuntevatko koirat syyllisyyttä?

Koirilla voi joskus olla "syyllinen" ilme, varsinkin kun he ovat tehneet jotain väärää. Sosiaalisessa mediassa voi nähdä hauskoja videoita koirista, jotka näyttävät syyllisiltä, ​​kun ne on jäänyt kiinni tekemästä jotain tuhmaa. Mutta tuntevatko koirat todella syyllisyyttä kuten me ihmiset? Ja mitä sinun pitäisi tehdä ja mitä ei, kun koirasi näyttää syylliseltä?

Koirat kokevat kiistatta tunteita, kuten onnea, vihaa, surua ja pelkoa. Voit tunnistaa nämä tunteet koiran kehonkielestä. Esimerkiksi vihainen koira saattaa paljastaa hampaansa, iloinen koira heiluttaa häntäänsä ja ahdistunut koira voi haukotella tavallista enemmän. Tunteet ovat yksinkertaisesti automaattisia ja vaistomaisia ​​fyysisiä reaktioita ulkoisiin ärsykkeisiin.

Entä ymmärtävätkö koirat myös oikean ja väärän käsitteen? Vastaus on - ehdottomasti ei. Me ihmiset olemme hyvin tietoisia sosiaalisten yhteisöjemme moraalisesta käyttäytymisestä ja käyttäytymissäännöistä. Useimmille ihmisille on tärkeää olla ystävällinen ja kunnioittaa muita, olla varastamatta tai väkivaltaisia ​​jne. Koirilla ei yksinkertaisesti ole tätä sääntö- ja arvojärjestelmää.

Koiran käytös on paljon enemmän vaistonvaraista. Jos se esimerkiksi pureskelee kalliit kenkäsi, se ei ole täysin tietoinen tekevänsä jotain "väärin". Tietyt tavat voidaan opettaa tai olla oppimatta, mikä on yksinkertaisesti prosessi, jossa koira suosii käyttäytymistä, josta se palkitaan. Koira ei tee moraalisia valintoja. Siksi, jos koira tuhoaa kalliin mattosi, sen ei ole tarkoitus olla ilkeä tai järkyttää sinua. Koira vain seuraa vaistoaan. Mikä sitten selittää syyllisen käytöksen?

Syyllisyyttä vai pelkoa?

Koirat ovat erittäin herkkiä ja reagoivat muutoksiin käyttäytymisessämme. Voimme tulkita tietyn ilmeen tai kehon asennon "syylliseksi", vaikka se onkin itse asiassa jotain aivan muuta.

Kuvittele tämä tilanne: Koirasi on pissannut lattialle, ja kun tulet kotiin, suutut sille ja torut sitä. Koira huomaa herkästi kehosi asennon ja äänensävysi muutoksen, joten se ymmärtää nopeasti, että et ole tyytyväinen. Mutta koiralla ei ole aavistustakaan miksi: pissaaminen tapahtui tunteja sitten, eikä koira osaa yhdistää sitä suuttumukseesi. Koira on täysin hämmentynyt eikä pidä siitä, kun hänen paras ystävänsä on vihainen, joten se näyttää stressin signaaleja: katse kääntyy poispäin, korvat menevät luimuun, häntä on matalalla, se nuolee huuliaan tai haukottelee. Voimme tulkita tämän kehonkielen syyllisyydeksi, mutta todellisuudessa koira on ahdistunut ja stressaantunut.

Seuraavan kerran kun koira vahingossa pissaa sisälle, se saattaa jo valmiiksi pelätä, että suutut. Tämä ei johdu siitä, että se ymmärtäisi sisälle pissaamisen olevan "väärin", vaan siitä, että se yhdistää pissalätäkön omistajan negatiiviseen mielialaan. Koira on peloissaan ja saattaa jo valmiiksi piiloutua, täristä, kyyristyä nurkkaan jne. Tämä ei ole syyllisyyden tunnetta, vaan pelkoa ja hämmennystä.

Mitä pitäisi tehdä jos koira on ollut "tuhma"?

Ensinnäkin koiraa ei pidä koskaan rankaista.

Koirilla ei ole moraalista arvojärjestelmää, eivätkä ne ymmärrä, jos ne ovat olleet tuhmia. Toki voit korjata ei-toivottua käytöstä, jos teet sen täsmälleen samaan aikaan kuin käyttäytyminen tapahtuu. Esimerkiksi jos koira pureskelee kenkiäsi. Kun näet tämän, puutut asiaan ja sanot "ei", otat kengän pois ja vaihdat kengän tilalle jotain, jota koira voi pureskella. Tässä vaiheessa voit palkita koiran.

Jos ei-toivottu käyttäytyminen on menneisyydessä, et voi enää rankaista siitä. Koiralla ei ole sellaista kielijärjestelmää kuin meillä, emmekä voi odottaa koiran ymmärtävän ja pohtivan menneisyyden käsitettä. Sen sijaan on tärkeää selvittää, mistä ei-toivottu käyttäytyminen johtuu.

Suuri osa tuhoisasta käytöksestä johtuu stressistä, tylsyydestä tai turhautumisesta. Jos koira saa liian vähän huomiota ja fyysistä tai psyykkistä stimulaatiota, ikävystyminen voi olla vakava ongelma. Tuhoisa käyttäytyminen osoittaa, että koirasi yrittää alentaa stressitasoaan. Varmista, että koirasi saa riittävästi stimulaatiota.

Onko koirasi yksin kotona pitkään päivän aikana? Varaa tällöin koiranhoitaja Pawshakesta. Hoitaja voi poiketa kävelylle tai leikkimään koirasi kanssa päivän aikana, jolla on varmasti myönteinen vaikutus koirasi onnellisuuteen ja käyttäytymiseen.

Ja jos koira käyttäytyy "tuhmasti", kuten pissaa tai kakkaa sisällä, kiinnitä huomiota, onko tähän lääketieteellinen syy (ja muista ilmoittaa siitä omistajalle, jos olet lemmikinhoitaja). Jos olet epävarma, ota yhteys eläinlääkäriin.

Kun koiran ei enää tarvitse pelätä omistajaansa, koiran ja ihmisen välinen side voi kestää koko elämän. Jos opit ymmärtämään koirasi kehonkieltä koiran näkökulmasta, voit rakentaa sen kanssa luottamukseen ja ystävyyteen perustuvan suhteen. Ja te molemmat varmasti nautitte siitä loppuelämänne!

Tarvitsetko koiranhoitajaa ulkoilemaan ja leikkimään karvakaverisi kanssa kun olet poissa kotoa? Vieraile Pawshakessa löytääksesi luotettava ja ystävällinen koiranhoitaja.