Yksi vai kaksi lemmikkiä?

Yksi vai kaksi lemmikkiä?

24/07/2018

Mietitkö kannattaisiko sinun hankkia kaksi lemmikkiä kerralla? Tai ehkäpä sinulla on jo lemmikki, ja mietit pitäisikö sinun hankkia sille kaveri? Voivatko lemmikit olla yksinäisiä, vai onko huomion keskipisteenäsi oleminen niille hyväksi? Tämä artikkeli auttaa sinua päättämään hankitko yhden vai useamman lemmikin.

Koirat

Kesytetyillä koirillamme on täysin samat tarpeet kuin villeillä susilla. Koirat pitävät perheenjäseniään laumansa jäseninä, ja voivat näin ollen elää hyvän elämän ainoana lemmikkinä. Monet koirat kuitenkin hyötyvät myös koiraystävästä, sillä usein olemme kiireisiä ja koirat voivat pitää seuraa toisilleen.

Pidä kuitenkin mielessä, että molemmat koirat voivat tällöin olla vähemmän keskittyneitä sinuun ja puuhastella enemmän keskenään. Myös lemmikinhoitajan hankkiminen kahdelle koiralle voi olla haastavampaa, kuin yhdelle koiralle. Ulkoiluttaminen voi myös olla haasteellisempaa useamman koiran kanssa kerralla. Mieti elämäntilannettasi: matkusteletko? Onko sinulla tilaa ja varaa pitää useaa lemmikkiä kerralla? Useampi lemmikki tarkoittaa enemmän ruoka- , vakuutus- ja mahdollisia eläinlääkärikuluja.

kaksi kultaista noutajaa

Kissat

Kissat ovat perinteisesti ajateltuna yksineläjiä, joka tarkoittaa että ne pärjäävät hyvin ainoana lemmikkinä. Kuitenkin - monet kissat myös hyötyvät kissakaverista. Kissat kommunikoivat keskenään monin tavoin, mm. eleillä, leikkimällä ja pesemällä toisiaan. Jos ne ystävystyvät ihan kunnolla, alkavat ne nukkua samassa paikassa. Tätä ei ihmisen seura voi korvata.

Useimmat kissat eivät kuitenkaan toivota uutta tulokasta helposti reviirilleensä. Ole varovainen tutustuttamisessa, varsinkin jos kotona jo asustava kissa on hyvin itsenäinen. Suosittelemme tutustuttamaan kissat kaikessa rauhassa, ensin vain hajuja siirellen huoneiden välillä. Emme missään nimessä suosittele vain lykkäämään kahta tuntematonta kissaa toistensa nenien eteen - siitä ei seuraa hyvää. Yleensä aikuiset kissat tottuvat pentukissaan nopeasti.

Kanit

Kanit ovat laumaeläimiä ja voivat tulla nopeastikin yksinäiksi ollessaan ainoana lajinsa edustajana. Jos siis omistat tällä hetkellä vain yhden kanin, voi toisen pitkäkorvan hankkiminen parantaa kanisi elämänlaatua huomattavasti. Varmista että sinulla on tarpeeksi tilaa kahdelle kanille: kanien pitää aluksi olla eri häkeissä, ennenkuin tutustutat ne. Niillä täytyy myös olla aina vapaata jaloittelutilaa, sillä kanit eivät ole häkkieläimiä. Muista, että mikäli kanisi ovat eri sukupuolia, kannattaa sinun kastroida vähintään uroskani. Tällöin siltä jää naaraskania stressaava selkään hyppiminen pois. Lue lisää, kuinka pidät kanistasi huolta

Marsut

Myös marsut ovat luonnostaan laumaeläimiä, ja sosiaaliset suhteet ovat niille erittäin tärkeitä. Nämä jyrsijät ovat tunnettuja siitä, että ne selkeästi surevat lauman jäsentensä poismenoa. Pidä siis aina vähintään kahta (mieluummin useampaa) marsua yhdessä, jotta ne voivat kommunikoida keskenään vapaasti. Varmista kuitenkin, etteivät ne ole aggressiivisia toisilleen - paras yhdistelmä on yksi (tai useampi) naaras ja kastroitu uros. Nuoren marsun tutustuttaminen aikuisiin on yleensä helppoa, ja aikuiset marsut hyväksyvät uuden pennun nopeasti!

Ystävä lemmikillesi?

Jos harkitset uuden lemmikin hankkimista, suosittelemme tekemään hieman taustatutkimusta, jotta tiedät pitäisikö lemmikkisi uudesta kaverista. Yksi hyvä keino voi olla lemmikinhoitaminen. Hoitoperheenä voit tarjota väliaikaisen hoitokodin naapurustosi lemmikeille. Pidä kuitenkin mielessä, että sinun tulee aina tutustuttaa lemmikit turvallisesti toisilleen.

Lue lisää koirien tutustuttamisesta toisiinsa

Lue lisää kuinka tutustutat kissan ja koiran toisiinsa