7 asiaa, joita et tiennyt .. kaneista!

Author picture Pawshake

Ne ovat söpöjä, niillä on suuret korvat ja ne rakastavat narskutella kaikkea ... Tiesitkö, että lemmikkikanit ovat myös hyvin älykkäitä ja mielenkiintoisia eläimiä? Pawshaken kautta voit hoitaa myös pupuja. Kaikille pitkäkorvia rakastaville: 7 faktaa kaneista.

1) Kanit ovat erittäin älykkäitä
Tiesitkö että kanit ovat viisaita? Jotkut rodut ovat jopa helposti koulutettavissa. Voit opettaa kanisi oppimaan nimensä ja tulemaan luoksesi kutsuttaessa. Kaneilla on myös hyvä muisti. Ne eivät siis unohda ikäviä kokemuksiaan helposti. Jotta voit rakentaa hyvän suhteen kanisi kanssa, on tärkeää saada ne tuntemaan olonsa hyväksi kanssasi.



2) Kanit eivät ole jyrsijöitä    
Vaikka kaneilla on jatkuvasti kasvavat hampaat (kuten jyrsijöillä), ne eivät kuitenkaan ole jyrsijöitä. Kanit ovat niin sanottuja jäniseläimiä (lagomorpha) - eli ne kuuluvat eri nisäkkäiden lahkoon, kuin jyrsijät. Jäniseläimillä on neljä viiltohammasta, kun jyrsijöillä on vain kaksi. Yhtäläisyyksiä kuitenkin on: molemmat ovat kasvissyöjiä eli herbivoreja (tosin useat jyrsijät syövät myös eläinperäisiä tuotteita, eli ovat kaikkisyöjiä - omnivoreja) ja tykkäävät nakerrella kaikenlaisia asioita. Tämä tarkoittaa, että kaneilla pitäisi aina olla jotain turvallista purtavaa - kuten heinää, keppejä, oksia jne. Emmehän haluaisi niiden tuhoavan johtoja tai huonekaluja :-)

3) Kanit ovat laumaeläimiä
Luonnossa jänikset elävät suurissa laumoissa vahvassa laumahierarkiassa. On siis loogista, että kanitkaan eivät halua viettää pitkiä aikoja yksin pienessä kopissa. Suositus onkin pitää vähintään kahta kania yhdessä, kunhan niillä on tarpeeksi tilaa yhdessä asumiseen ja kunhan ne tulevat toimeen keskenään. Uros ja naaras voivat olla paras yhdistelmä, kunhan vähintään uros on kastroitu - mieluummin molemmat. Pelkästään naaraan steriloiminen ei ole hyvä idea, sillä uros saattaa piinata ja stressata naarasta lisääntymiskäytöksellään.

4) Kanit rakastavat lymyillä piilossa
Aivan kuten kissat! Kanisi tulevat olemaan niin kiitollisia, jos hankit niille mökkejä, pahvilaatikoita tai muita piilopaikkoja. Kankainen tunneli on myös hyvä idea (valvo ettei kanisi syö sitä). Tiesitkö että kanit myös rakastavat leluja? Pitkäkorvat eivät saa tarpeekseen juoksentelusta, kaivelemisesta ja leikkimisestä. Yleensä ihmiset antavat kaneilleen lisätilaa tähän ja antavat kaninsa hypellä suurimman osan ajasta vapaana, tai jopa niille tarkoitetussa omassa huoneessa.



5) Kanirotuja on paljon, jopa yli 50 erilaista
Kaneja on hyvin erilaisia - vain 900 grammaa painavista kääpiökaneista vähintään 5 kg painaviin jättikaneihin. Jokainen rotu on omanlaisensa niin ulkonäön kuin luonteensakin puolesta. Minkätyyppinen kani olisi teidän perheelle sopivin? Tätä kannattaa miettiä ajoissa ennen kanin hankintaa. Kannattaa myös muistaa, että kodittomia kaneja on paljon!

6) Kanit kommunikoivat kehonkielellään
Kanit kertovat paljon kehonkielensä kautta, mutta ne tekevät sen paljon hienovaraisemmin kuin esim. koirat. Ne voivat olla vihaisia, välinpitämättömiä, pelokkaita, stressaantuneita, surullisia tai iloisia: aivan kuten me. Esimerkiksi: kani, joka haluaa varoittaa muita lähistöllä vaanivasta vaarasta, paukuttaa takajaloillaan maata. Pelokkaana tai kipua tuntiessaan kani voi jopa kiljua tai murista. Jos kani makaa maassa aivan lättänänä, myös korvat aivan selkäänsä vasten, on se silloin pelokas tai jännittynyt. Tyytyväinen kani taas pötköttelee rentoutuneena, korvat voivat olla suuntautuneena eteenpäin. Iloinen kani on aktiivinen ja voi narskuttaa hiljaa hampaitaan! Kanien kieli ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista: kokonaisuus on tärkein. Jos kani vaikuttaa stressaantuneelta ja narskuttaa silloin hampaitaan - voi se olla merkki kivuista.

Jeff, Nickyn kani

7) Kanit ovat erittäin siistejä eläimiä
Kyllä, kanit ovat todella sisäsiistejä (tässä kohtaa monet kaninomistajat saattavat naurahtaa..). On kuitenkin totta, että useimmat kanit käyvät tarpeillaan yhdessä tai kahdessa tietyssä paikassa. Voit laittaa kanillesi astian, jossa pidät esim. puupellettejä. Muistathan siivota astian usein - ennenkuin se alkaa haista. Yleensä vessa kannattaa siivota päivittäin. Jotta kanisi pysyy terveenä, sen vesi täytyy vaihtaa vähintään päivittäin ja ruoka- sekä vesikupit tai -pullot täytyy pestä päivittäin. Aivan kuten kissat, myös kanit pitävät itse huolen turkistaan. Yleensä kaneja ei tarvitsekaan pestä, mutta jos joudut sen tekemään - muista kuivata kani todella hyvin! Ja käytä vain eläinystävällisiä pesuaineita, jos käytät pesuainetta ollenkaan. Usein pelkkä vesi riittää. Harjaamista monet kanit rakastavat, varsinkin kun on karvanlähtöaika.

Kanit ovat ihan mahtavaa seuraa, todella fiksuja ja parhaita pötköttelykavereita. Ne ansaitsevat vain parasta hoitoa! Haluaisitko hoitaa kaneja kauttamme? Voit rekisteröityä lemmikinhoitajaksi vaikka heti!