Sisäaktiviteetteja koirille talvella

Sisäaktiviteetteja koirille talvella

15/02/2022

Miksi koiraa tulisi aktivoida sisällä?

Koirien sisäaktiviteetit voivat rikastuttaa, viihdyttää ja rauhoittaa koiraasi, kun sää on kurja. Ne ovat myös loistavia silloin, kun et voi itse poistua kotoa pitkiksi ajoiksi esimerkiksi sairauden vuoksi.

On tärkeää, että koirasi saa päivittäin runsaasti henkisiä ja fyysisiä virikkeitä. Muuten koirastasi voi tulla onneton ja se voi alkaa tuhoamaan paikkoja. Lisäksi kotona työskentely voi olla vaikeaa hyperaktiivisen koiran kanssa!

On sanomattakin selvää, että ulkoilu ja kävelylenkit raittiissa ilmassa ovat ihanteellisia koiralle. Kannattaa kuitenkin olla varasuunnitelma, mikäli sää on kamala tai olet sairaana etkä voi poistua kotoa.

Dog on cushion

Hauskoja sisäaktiviteetteja koiralle

Ruualla aktivointi

Ruualla aktivointi auttaa koiraasi hyödyntämään sen luonnollisia vaistoja ruokailun aikana. Lisäksi ruualla aktivointi hidastaa koiran syömistä, hillitsee sen ruokahalua ja parantaa sen ruoansulatusta.

Joitakin ideoita ruualla aktivointiin ovat esimerkiksi herkkujen piilottaminen ympäri asuntoa, jotta koirasi voi "metsästää" niitä, tai syömistä hidastavien välineiden, kuten aktivointimattojen tai Kongien, käyttö. Näin koirasi voi käyttää aivojaan tutkimiseen, haisteluun ja ongelmanratkaisuun sen sijaan, että se vain aivottomasti ahmii ruokansa. Lisäksi on koirasi mielestä varmasti palkitsevaa, kun aterian eteen on joutunut tekemään hieman töitä!

Lisäksi purulelu tai Kong, jonka sisällä on esimerkiksi maapähkinävoita, voi tarjota koirallesi tuntikausiksi tekemistä ilman, että sen ruokahalu menee pilalle. Pureskelu on koiralle erinomainen tapa harjoittaa leukojaan ja purkaa jännitystä.

German shepherd chewing treat

Opeta koirallesi uusia temppuja

Koiria tulee aktivoida henkisesti päivittäin, jotta ne pysyy onnellisina ja rentoina, ja kouluttaminen on tähän loistava tapa. Onneksi temppujen opettamiseen ei välttämättä tarvitse paljoa tilaa. Raivaa hieman huonekaluja tai suuntaa autotalliin, ja muista ottaa mukaan taskut täyteen herkkuja!

Täältä löydät muutamia helppoja temppuja, joita voit opettaa koirallesi.

Vaihtoehtoisesti voit rakentaa koiralle esteradan olohuoneen huonekaluista ja esimerkiksi laatikoista. Positiivinen vahvistaminen on paras tapa saada tuloksia, sillä se tekee kokemuksesta hauskemman.

Dog shaking paw

Pelit ja leikit

On olemassa myös paljon hauskoja leikkejä, joita voit leikkiä koirasi kanssa sisätiloissa, ja useimmat niistä eivät vaadi paljoa tilaa. Voit vaikka leikkiä koirasi kanssa piilosta yhdessä toisen perheenjäsenen kanssa. Harhauta koiraasi sillä aikaa, kun toinen henkilö menee piiloon. Koirasi pitää varmasti hauskasta haasteesta, jonka sen suosikki-ihmisen löytäminen tarjoaa!

Tietenkään ei voi olla mainitsematta vanhoja kunnon nouto- ja köydenvetoleikkejä, jotka tosin soveltuvat hieman paremmin takapihalle tai terassille. Ja jotta koirasi into pysyy yllä köydenvedossa, anna senkin aina välillä voittaa.

Dog with chew rope

Eikö sinulla ole aikaa aktivoida koiraasi kotona? Hanki lemmikinhoitaja

Jos olet kipeä etkä voi poistua kotoa, lemmikinhoitaja voi tulla avuksesi. Tämä on kätevää myös silloin, kun töissä on kiire ja teet tavallista pidempiä työpäiviä. Lemmikinhoitaja pitää koirasi tyytyväisenä ja liikkeellä, mikä myös ehkäisee eroahdistusta ja stressiä.