Kuinka pitkäksi aikaa voit jättää kissasi yksin kotiin?

Kuinka pitkäksi aikaa voit jättää kissasi yksin kotiin?

01/07/2021

Kissat voivat vaikuttaa itsenäisiltä, mutta myös niillä on sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä tarpeita, kuten millä tahansa lemmikillä. Kissaakaan ei kannata jättää yksin yli 8-10 tunniksi päivässä: kissan on saatava seuraa vähintään kerran päivässä, jotta se pysyy onnellisena ja terveenä.

Kissaa ei saa koskaan jättää yksin päivää pidemmäksi ajaksi, sillä: 

  • Kissat tarvitsevat henkistä ja fyysistä stimulaatiota
  • Kissat kaipaavat seuraa
  • Kissat tarvitsevat rutiineja
  • Kissoilla on fyysisiä tarpeita

Kissat tarvitsevat henkistä ja fyysistä stimulaatiota:

Sekä henkinen että fyysinen stimulaatio ovat erittäin tärkeitä kissallesi. Jos joudut olemaan päivisin töissä, tarjoa kissallesi runsaasti turvallista ja stimuloivaa tekemistä.

Tähän kuuluu pääsy eri korkeuksilla oleville alustoille (pystysuora tila on kissalle yhtä tärkeää kuin vaakasuora tila), raapimispuita, palapelileikkejä ja turvallisia piilo- ja nukkumapaikkoja. Pakkauslaatikot sopivat mainiosti kissojen sokkeloiksi, ja voit vaihtaa niiden muotoilua aina, kun saat uuden toimituksen.

Kissanhoitaja on myös hyvä vaihtoehto, mikäli työskentelet kokopäiväisesti. Hoitaja voi käydä kerran tai kaksi päivän aikana leikkimässä ja halailemassa kisuasi.

Kissat kaipaavat seuraa:

Jotkut kissat saattavat vaikuttaa etäisiltä, mutta ne todella kaipaavat sinua, kun et ole kotona, ja osoittavat rakkauttaan hienovaraisilla tavoilla. Huomaatko, että kissallasi on aina taipumus olla samassa huoneessa kanssasi, tai se hieroo poskeaan käteesi tai nukkuu jalkojesi juuressa? 

Kissat tarvitsevat toki vapaan pääsyn omaan tilaansa, mutta ne tarvitsevat myös seuraa joka päivä. Lemmikkinhoitajan lisäksi television tai radion pitäminen pienellä äänenvoimakkuudella päällä, kun olet päivisin poissa, auttaa luomaan tunteen siitä, että joku on kotona. Toinen vaihtoehto voisi olla toisen kissan tuominen talouteen. Tee se kuitenkin vasta sitten, kun olet harkinnut huolellisesti kahden lemmikin omistamisen seurauksia ja sitä, olisiko se oikea valinta kissallesi.

Kissat tarvitsevat rutiineja:

Kissat rakastavat rutiineja - kuten ruokinta-aikoja, nukkumista, leikkiä ja niin edelleen. Kissalle voi olla melko stressaavaa, jos lähdet lomalle tai joudut yhtäkkiä tekemään pitkiä työpäiviä, jolloin kissan rutiinit saattavat mennä sekaisin.

Kissat suhtautuvat maailmaan myös vahvasti ympäristönsä kautta, ja siksi ne eivät pidä siitä, että niitä siirretään pois tutusta kotitilasta. Monille kissoille tuntemattomat tuoksut ja nähtävyydet voivat olla ylivoimaisia, ja sen sijaan kissanhoitajan palkkaaminen kotiin voi olla vähemmän stressaava vaihtoehto.

Kissoilla on fyysisiä tarpeita:

Kissat, kuten kaikki muutkin eläimet, tarvitsevat päivittäin tuoretta ruokaa, vettä ja liikuntaa, muuten ne ovat vaarassa kärsiä terveysongelmista, kuten lihavuudesta tai elinongelmista.

Sen sijaan, että käyttäisit automaattista ruokinta-automaattia tai lemmikkikameraa, kun lähdet pois muutamaksi päiväksi, on todellakin parasta, että kissanhoitaja käy tarkistamassa, ettei mikään ole vialla ja että kissasi on turvassa ja onnellinen. Hoitaja voi myös siivota kissanhiekat, täyttää kupin veden ja pitää kissallesi seuraa, mikä auttaa pitämään kissasi onnellisena ja rauhallisena.