Voiko nuoren koiranpennun jättää kotihoitoon?

Author picture Pawshake

Pennut tarvitsevat hyvin paljon hoivaa ja huomiota. Uuden pennun ylpeänä omistajana on lohduttavaa tietää, että luotettavia lemmikinhoitajia on olemassa. Hoitajat huolehtivat kullannupustasi sillä välin, kun olet töissä tai muuten joudut jättämään hänet pidemmäksi aikaa. Suurimmalle osalle lemmikinhoitajista pentujen päivähoidon mahdollistaminen on kuin haaveunta. Se kuitenkin pitää sisällään erilaisia haasteita. On tärkeää, että hoitoosi tuodut pennut oleilevat turvallisessa ympäristössä. Hoitajalta myös edellytetään tietoa ja taitoa, kuinka huolehtia ja ohjata tätä kasvavaa koirakansalaista. Lue alta kaikki mitä sinun tulisi tietää koiranpennun hoitamisesta.

Minkä ikäisenä pentu on valmis päivähoitoon?

Hyvä ohjenuora on vähintään 16 viikon ikä ja se, että pentu on saanut kaikki pakolliset rokotteet (parvo, penikkatauti, tarttuva maksatulehdus sekä rabies. Myös kennelyskärokote on hyvä pitää voimassa riskiryhmien jäsenillä, eli hyvin nuorilla koirilla sekä senioreilla tai muutoin alhaisen vastustuskyvyn omaavilla yksilöillä). On myös viisasta antaa pennun ensin tottua omaan kotiin kunnolla, ennen kuin hän menee hoitoon muualle. Pentu on juuri kokenut elämässään suuren muutoksen, kun sisarukset ja hoivaava emo jäivät pois sen arkielämästä. Siis anna pentusi tottua uuteen kotiinsa rauhassa.

Jokainen pentu on yksilö ja valmius hoidossakäyntiin riippuu yksilön omista piirteistä. Lisäksi pennun antaminen vieraan ihmisen hoteisiin voi olla pelottava ajatus. Yleensä tämä kokemus voi kuitenkin auttaa pentuasi mielettömästi. Jos hoidossakäyminen toteutetaan oikein tarjoaa se hyviä kokemuksia vieraista ihmisistä, hajuista, eläimistä, esineistä ja äänistä. Pentuajan sosiaalistamisvaihe on tärkeää aikaa pentusi kehityksen ja oppimisen kannalta ja hoidossa olo tarjoaa monipuolisia virikkeitä turvallisessa ympäristössä. Hyvin toteutettu sosiaalistaminen antaa koirallesi eväät tulevaan ja tekee hänestä itsevarman, sosiaalisen ja elämästä nauttivan koirakansalaisen.

Pennut vaativat jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa…myös hoitajiltaan.

Minkälaiset virikkeet ovat sopivia pennulle?

Pienimuotoinen pennun päivähoito (jossa pentu pääsee hoitoon kotoisaan ympäristöön tai nauttii erityisesti pennuille räätälöidystä aktivoinnista) voi olla optimaalinen ratkaisu. On äärimmäisen tärkeää, että pennun ollessa hoitajalla, se ei jää yksin, vaan on koko ajan valvovan silmän alla. Myös asunnon tulee olla pennulle turvallinen.

Voit tehdä asunnostasi turvallisen niin pennulle kuin aikuisellekin poistamalla mahdolliset vaaratekijät:

  •   Tarkista että kaikki ovet ja ikkunat ovat kiinni
  •   Varmista ettei pentu pääse käsiksi sähköjohtoihin tai esimerkiksi pistorasiaan
  •   Nosta pienet esineet pois lemmikin ulottuvilta
  •   Siirrä myrkylliset kasvit pois lemmikin ulottuvilta
  •   Varmista että haitallisia aineita sisältävät tuotteet ovat piilossa (esim. siivoustuotteet)
  •   Varmista että lattiat ovat puhtaat ja että ne eivät ole liian liukkaat, jottei pentu satuta itseään iltavillin iskiessä
  •   Varmista että talo on siisti ja käytä mielellään lemmikkiystävällisiä (mielellään luonnonmukaisia) pesuaineita.

Mitä pentu vaatii kotihoitopaikaltaan?

  • Rauhaa ja hiljaisuutta: pennut nukkuvat jopa 20 tuntia päivässä! He tarvitsevat unta pystyäkseen käsittelemään kaikki päivän uudet hajut, maut, kokemukset ja näyt.
  • Turvallisuutta : lenkin aikana pennun tulee olla hihnassa tai omistajan suostumuksella sitä voi käydä juoksuttamassa esimerkiksi kauttaaltaan aidatussa koirapuistossa valvotusti.
  • Leikkihetkiä: torkkujen ja vessataukojen lisäksi pentu haluaa päästä temuamaan. Eivätkä ne meinaa saada siitä tarpeekseen! Leikkiminen ei ole tärkeää vain lihasten ja nivelten kehitykselle, vaan se myös opettaa pentua leikkimään nätisti ihmisten kanssa ja valitsemaan lelunsa oikein. Kukaan ei halua, että pieni mussukka leikkii perheen kaukosäätimellä. Varmista siis, että sinulla on tarjota turvallisia ja pennun kokoon nähden sopivia leluja.
  • Sisäsiisteys: nuoret pennut eivät usein ole täysin sisäsiistejä, vaan oppiminen jatkuu myös hoitajan luona. Pienten pentujen tulee päästä ulos jopa 2-3 tunnin välein. Hoitajalta vaaditaan siis pitkää pinnaa ja paljon aikaa. Sekä (ekologista)puhdistusainetta ja rullittain talouspaperia. :-)
  • Sosiaalistaminen : on myös pennulle hyväksi, että myös pennunhoitaja vaiheittain esittelee pennulle uusia asioita, kuten vieraita ihmisiä, toisia eläimiä, arjen ääniä ja lapsia. Nämä positiiviset kokemukset kehittävät pentua sosiaaliseksi ja itsevarmaksi yksilöksi, joka reippaan uteliaasti lähestyy tuntematonta. Tästä on kuitenkin äärimmäisen tärkeää keskustella pennun omistajan kanssa, eikä mitään päätöksiä saa tehdä itse. On oleellista, että tässä herkässä elämänvaiheessa uudet asiat totutetaan rauhassa ja pennun ehdoilla. Sillä pentua on tarkoitus sosiaalistaa ei traumatisoida.
  • Yhdenmukaisuus/Koulutus: pennut kaipaavat yhdenmukaisuutta ja määrätietoisuutta. On siis oleellista, että hoitopaikan säännöt mukailevat kodin sääntöjä. Keskustele ja sovi säännöistä pennun omistajan kanssa etukäteen ja varmista että käytätte samoja komentosanoja.

Mitä on hyvä ottaa mukaa pennulle tämän mennessä hoitoon?

  • Penturuokaa
  • Puruluita/leluja
  • Kaulapanta/valjaat ja hihna
  • Heijastintuotteet (pimeneviin iltoihin)
  • Kakkapusseja
  • Koiran passi/rokotuskirja tai jommankumman kopio, jossa näkyy myös lemmikin syntymäaika.
  • Oma viltti/peti sekä kenties joku omistajan vaatekappale, jotta pennulla on tuttuja tuoksuja vieraassa ympäristössä.

Yhteenvedoksi: pennut vaativat paljon aikaa ja huomiota hoitajaltaan, mutta voivat samalla tarjota myös erittäin mukavia hetkiä niin pennulle kuin hoitajallekin.   Jos etsit pennullesi hoitajaa varmista, että varaat ajan tutustumistapaamiseen etukäteen.

> Etsi pennullesi päivähoitopaikkaa

> Ryhdy pennunhoitajaksi