Talon turvatarkastus: kuinka estät lemmikin tihutyöt

Author picture Pawshake

Jos olet hankkimassa uutta lemmikkiä, tai ystäväsi koira tulee vierailemaan luoksesi, talosi täytyy olla turvallinen. Koirat voivat tehdä kaikenlaista - maistella sohvankulmaa tai pissata vahingossa alleen. Turvallisuuden lisäksi on tärkeää, että vieraat tietävät mitä sääntöjä teillä tulee noudattaa.

Talosi valmisteleminen koiraa varten on tärkeää kahdesta syystä: tärkeinpänä on tietenkin koiran turvallisuus, mutta toisekseen haluat varmaan myös säilyttää tavarasi hyvässä kunnossa. Jos olet lemmikinhoitaja, on hyvä pitää mielessä, että jotkut koirat saattavat olla hyvinkin energisiä ja sotkea asuntoasi - lemmikin turvallisuus tulee kuitenkin olla aina tärkeinpänä mielessä.

Välttääksesi riskejä, on hyvä miettiä jo ennalta mahdollisia vaaranpaikkoja. Mieti esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Ovet ja portit, joilla rajaat tilaa
  • Elektroniikka ja johdot - miten/mihin voit turvallisesti kätkeä nämä
  • Siivoa asuntosi huolellisesti, laita kengät ja pienet esineet piiloon
  • Siirrä helposti rikkoutuvat esineet, esim. kukkamaljakot turvaan
  • Siirrä myrkylliset kasvit tassujen ulottuvilta
  • Muista pitää pesukoneen ovi suljettuna (kissat!)
  • Siirrä roskikset pois ulottuvilta
  • Siirrä myrkylliset siivousaineet, lääkkeet, patterit jne pois ulottuvilta
  • Kerää kalliit matot pois
  • Hanki luontoystävällistä siivousainetta, sekä -liinoja

Koiran jättäminen yksin

Vahingot sattuvat yleensä silloin, kun jätämme koiran yksin. Vahinkoja voi sattua varsinkin silloin, jos koirasi ahdistuu ja stressaantuu yksinollessaan - tällöin voi esiintyä esim. haukkumista, ovien raapimista tai huonekalujen pureskelemista.

Jos toivotat koirat tervetulleeksi hoitoa varten omaan kotiisi, pidä mielessä, että jotkut koirat voivat tuntea olonsa epämukavaksi uudessa ympäristössä. Oletetaan, että koira voi olla kotonaan 4 tuntia yksin - täysin ilman ongelmia. Uudessa ympäristössä tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa, jolloin koiralla saattaa esiintyä ongelmakäyttäytymistä tai sen kehonkieli on stressaantunutta, jolloin koirasi ärsyttää naapureita haukkumalla tai ulisemalla. Monille koirille apu voi olla kuitenkin lähellä - usein pelkkä tilanrajaaminen voi auttaa.

Onko koirasi menossa yöpymään hoitajan luokse? Suosittelemme aloittamaan testipäivällä. Silloin voitte helposti nähdä, kuinka koira käsittelee ympäristönmuutoksen. Täältä voit lukea kuinka paljon tarvitset aikaa koiralle - pätee niin lemmikinomistajiin, kuin -hoitajiinkin.

Talon säännöt: mikä on sallittua?

Selkeät säännöt ovat tärkeitä koiran turvallisuuden takia, mutta ne helpottavat myös arkea. Toki säännöt ovat myös tärkeitä sinulle: kunnollisen koulutuksen kautta voit opettaa koirasi rauhoittumaan sisätiloissa ja olemaan ystävällinen vieraillesi ja muille lemmikeille.

Ennen koiran saapumista, päätä mitä sääntöjä teillä on. Mieti esim:

  • Mihin huoneisiin koira saa mennä?
  • Ovatko sohvat tai sängyt sallittuja nukkumispaikkoja?
  • Saako koiralle antaa nameja samaan aikaan, kun syötte itse? Kuinka suhtaudutte kerjäämiseen?
  • Missä koiran ruokapaikka on? Kuinka palkitsette koiraa?
  • Saako koira hyppiä vieraiden päälle?

Riippumatta siitä, onko koiravieraanne pysyvä vai väliaikainen asukas: on tärkeää, että koira tuntee olonsa hyväksi kanssasi. Sääntöjen tarkoitus on tehdä kaikkien osapuolten elämä mukavasti ja helpoksi. Muista, että koira haluaa olla ystäväsi, ja voi joskus olla tottelematon, sillä hän ei välttämättä vielä ymmärrä mitä odotat siltä. Ehkäpä et ole vielä opettanut sääntöjä koiralle. Joten, älä koskaan raivoa, tai lyö koiraa. Sen sijaan, palkitse hyvästä käytöksestä! Jos koirasi tekee väärin, voit jättää sen huomiotta (tai opettaa ei-käskyn) ja ohjata koiraa oikeaan käytökseen. Esimerkiksi: pureskeleeko koirasi kenkiäsi? Voit sanoa rauhallisesti 'ei', ja ottaa kengän pois, samalla kun tarjoat koiralle lelun, jota saa retuuttaa. Tee tämä kuitenkin rauhallisesti - älä vedää kenkää pois suusta, ja varo tekemästä siitä vetoleikkiä. Voit esim. ottaa kengästä kiinni, sanoa 'ei', ja odottaa kunnes koira hellittää otteensa. Muista, että tapoja on monia - tämä on vain yksi erimerkki.

Sääntöjen kanssa tärkeintä on johdonmukaisuus. Tämä tarkoittaa, että samoja sääntöjä noudatetaan aina. Jos luoksesi on tulossa vieras koira, on parasta, kun noudatat mahdollisimman paljon niitä sääntöjä, joihin koira on tottunut kotonaankin. Ihan kaikkea ei onneksi kuitenkaan ole pakko noudattaa pikkutarkasti, vaan liikkumavaraa on. Jos koirat eivät ole sallittuja sohvalle luonasi, tämä ei ole ongelma. Koira kyllä ymmärtää pienet (mutta selkeät) muutokset toisessa ympäristössä. Pidä vain mielessä, että koira ei voi tietää tätä ennalta, ja saattaa yrittää hypätä sohvalle. Ole siis kärsivällinen, ja opeta koiralle säännöt.

Koirasi vieminen lemmikinhoitajalle

Jos viet koirasi hoitoon lemmikinhoitajan luokse, jutelkaa säännöistä jo ennalta ja kerro hoitajalle kuinka lemmikkisi käyttäytyy normaalisti. Ole rehellinen: onko koirasi joskus närkästynyt lapsia tai muita lemmikkejä kohtaan? Pureskeleeko se koskaan kiellettyjä asioita? Hyppääkö se sohvalle, ennen kuin olette käyneet tassupesulla lenkin jälkeen? Tämä kaikki voi olla normaalia koirallesi, mutta on tärkeää että lemmikinhoitaja voi varautua näihin asioihn. Keskustelkaa kaikesta: mitä jos koira tuhoaa lemmikinhoitajan asuntoa? Avoimella keskustelulla vältytään ongelmilta, ja tällöin kaikilla osapuolilla on mukavaa. Sillä kyllä, lemmikit voivat joskus aiheuttaa kaikennäköisiä tilanteita. Se kaikki on kuitenkin niiden loputtoman rakkauden ja ilon arvoista.

Löydä lemmikinhoitaja

Ala lemmikinhoitajaksi