Paljonko tarvitsen aikaa koiralle?

Author picture Pawshake

Aiotko hankkia koiran? Nämä ovat jännittäviä aikoja, ja todennäköisesti olet miettinyt myös sitä, voitko pitää hyvää huolta uudesta perheenjäsenestä - jopa yli 10 vuoden ajan. Myöskin, jos haluat alkaa koiranhoitajaksi, sinun tulee kysyä sama kysymys itseltäsi kauanko koiran hoitamiseen menee aikaa, ja onko minun elämäntilanteeni tähän sopiva? Blogikirjoituksemme avulla löydät vastauksen näihin kysymyksiin tuossa tuokiossa:

Kauanko koira voi olla kotona itsekseen?

Monet koiranomistajat pohtivat tätä kysymystä, mutta se riippuu tottakai yksilöstä ja rodusta. Jotkut koirat ahdistuvat ja alkavat vinkua jo parin minuutin päästä siitä, kun omistajat sulkevat oven perässään - kun taas jotkut koirat voivat pötkötellä kotona tuntikausia, ilman, että repivät asuntoa palasiksi. On kuitenkin muistettava, että useimmat koirat eivät mielellään vietä pitkiä aikoja yksikseen. Vaikka koira ei näyttäisi epätyytyväisyyttään ja olisi rauhallinen yksinäänkin, se ei välttämättä tarkoita että koirasi olisi onnellinen.

Kaikkien koirien kohdalla pätee kuitenkin sama asia - yksinoloa voi opetella. Riippuen koirasi lähtötasosta, aloita hitaasti esim. parista minuutista. Jätä koirasi itsekseen esim. toiseen huoneeseen pariksi minuutiksi, ja palaa sitten takaisin. Nosta yksinolon aikaa pikkuhiljaa, sitä tahtia, kuinka koirasi edistyy. Jos huomaat koirasi ahdistuvan, ota pari askelta taaksepäin ja lyhennä aikaa. Muista myös pitää paljon taukoja harjoittelussa - tarkoituksena ei ole tehdä harjoituksia yhden päivän aikana, vaan päivien tai jopa viikkojen. Muista myös kehua koiraasi onnistumisista, kuitenkin niin, ettet villitse liikaa. Rauhallinen rapsuttelu ja kehu on hyvästä, mikäli koirasi ei innostu siitä liikaa. Yksinolon opettelu on tärkeätä varsinkin pennuilla ja junnuilla.

Hund sieht aus dem Fenster
Useimmat koirat eivät halua olla kotona pitkiä aikoja yksinään

Pentu, vai aikuinen koira?

Pennut ovat mahtavia, ihania ja suloisia! Mutta ne vaativat myös todella paljon aikaa, jotta ne kasvavat hyviksi koirakansalaisiksi. 8 viikkoista koiranpentua voi verrata vauvaan. Hän leikkii, syö, nukkuu - useaan kertaan joka päivä. Joka kerta kun pentu herää, syö tai leikkii, pitäisi käydä ulkona, jotta se oppii sisäsiistiksi. Kun pentu kasvaa, myös ulkonakäyntikerrat tottakai vähenevät ja aikuistuvat koira tarvitsee myös huomiota vähemmän. Ota kuitenkin huomioon myös kouluttaminen - se kestää pitkälle koiran aikuisuuteen, ja joissain tapauksissa ei lopu koskaan. Muistathan myös, että aivan aluksi pientä pentua ei voi jättää täysin yksin.

Vanhemmat koirat tarvitsevat yleensä vähemmän huomiota, kuin nuoret aktiiviset koriat. Huomion tarve voi olla tosin erilaista: jotkut koirat tarvitsevat enemmän seuraa, tai esimerkiksi lääkintää. Kodinvaihtajilla tai rescue-koirilla saattaa esiintyä esim. eroahdistusta tai ongelmaa sisäsiisteyden kanssa. Tämä kuitenkin riippuu täysin yksilöstä. Mieti jo valmiiksi mikä sopii elämäntilanteeseesi: oletko valmis lenkkeilemään ja leikkimään koiran kanssa pari tuntia päivässä, vai haluatko mieluummin käydä rauhallisilla kävelyillä ja pötköttää sohvalla koira kainalossa? Valitse sellainen rotu, ja yksilö, joka sopii juuri sinulle. Muista, että sinun tilanteesi tulee myös sopia koiralle.

Rotu ja luonne

Jokainen yksilö on omanlaisensa, mutta rodun tyypilliset piirteet vaihtevat myös paljon. Labradorinnoutajat tai maltankoirat ovat ystävällisiä perhekoiria, kelpiet ja border colliet taas tarvitsevat enemmän liikuntaa ja johdonmukaisuutta. Kiireiselle lapsiperheelle sopii paremmin koira, joka on helppo kouluttaa ja on jo oletetusti sosiaalinen lasten ja muiden kanssa. Mutta ehkä asutkin yksin, ja omaat jo ennalta kokemusta erilaisista koirista? Silloin voit valita rodun, jota tarvitsee kouluttaa johdonmukaisesti ja rakentaa sen kanssa elämänmittaisen suhteen.

Tutustu eri rotuihin kaikessa rauhassa, sillä niiden erot voivat olla isoja. Voit halutessasi myös tutustua eri rescue- ja kodinvaihtajayhdistyksiin.

Haluatko alkaa koiranhoitajaksi? Silloin sinun tulee miettiä, millaisia koiria voit hoitaa. Pawshake-profiilissasi voit määrittää mm. minkä kokoisia koiria hoidat, uroksia vai naaraita jne. On tärkeää miettiä myös luonteenpiirteistä - voitko hoitaa esim. haastavempia koiria (vetää hihnassa jne) vai pelkästään helppoja?

Voit yhdistää koiran työelämäsi kanssa?

Koirat vaativat paljon huomiota, mutta ne myös antavat paljon sisältöä elämääsi. Kokoaikaisen työn kanssa voi kuitenkin vaikuttaa siltä, ettei koiralle mitenkään jäisi aikaa. Kuitenkin, useimmat ihmiset käyvät normaalisti töissä ja omistavat silti koiria - on siis täysin mahdollista yhdistää työt ja koirat. Missä olet töissä - voisitko ehkä tuoda koirasi mukaan joskus? Voitko sopia joustavista työajoista, tai tehdä joskus töitä kotoasi?

Lemmikit tuovat paljon iloa työpaikalle - ne parantavat sosiaalisuutta, tuotteliaisuutta ja vähentävät stressiä. Kaikki työpaikat eivät kuitenkaan ole sopivia ympäristöjä koirille, eivätkä kaikki pomot tai työkaverit voi suostua tähän (mieti esim. allergioita, mahdollisia vaaratilanteita jne).

Oletko varmistanut turvaverkkosi?

Ei pidä missään nimessä paikkaansa, ettetkö koskaan tulisi tarvitsemaan apua koiranhoitamisessa. Tilanteita, jolloin et vain pysty olemaan paikalla, voi tulla milloin vain. Mieti esimerkiksi äkillisiä sairaalakäyntejä, ystävien kesähäitä ja juhlia, loma- tai työmatkoja, jonne et voi ottaa koiraasi mukaan. Pohdi jo valmiiksi, voisitko kysyä joitain ystäviäsi, naapureitasi tai perhettäsi hoitamaan koiraasi, jos äkillinen tarve tulisi. On hyvä miettiä paikkaa, jossa koirasi on ehkä jo käynyt ennenkin ja jossa koirallasi on hyvä olla. Voit myös etsiä lemmikinhoitajaa lähistöltäsi www.pawshake.fi

Elämänmittainen ystävyys

Paljonko koirat sitten vievät aikaa? Kiusallinen vastaus on se, että se riippuu aivan täysin koirasta. Kyllä, kaikki koirat vievät paljon aikaa ja energiaa. Mutta se riippuu vähän näkökulmasta, vaikuttaako se raskaalta ja 'aikaavievältä' asialta, vaiko ei. Jos olet valmis pitämään koirasi kanssa hauskaa, koirastasi tulee osa elämääsi, eikä se silloin tunnu enää raskaalta tai työläältä. Ja koirat ovat todellakin sen arvoisia. <3

Koirat, jotka saavat tarpeeksi kaikkia niitä asioita mitä tarvitsevat, ovat onnellisia tasapainoisia koiria. Voit välttää käytösongelmia, kuten tylsyyttä, aggressiota ja masentuneisuutta tarjoamalla koirallesi sitä mitä juuri hän tarvitsee. Yleensä koirat tarvitsevat liikuntaa, johdonmukaisuutta (rajoja), rakkautta ja töitä (aktiviteetteja) - silloin koirastasi tulee rauhallinen, onnellinen ja terve koira.

Etkö ole vielä varma? Kokeile koiranhoitamista

On vaikeata ymmärtää kuinka koira vaikuttaa elämääsi, ellet olet sitä itse kokenut. Jos haluat tietää millaista koirien hoitaminen, ja tavallaan omistaminenkin on rekisteröidy koiranulkoiluttajaksi.