Koiralle myrkyllisiä huonekasveja (sekä turvallisia vaihtoehtoja)

Author picture Pawshake

Vaikkakin useimmat koirat osaavat luonnostaan varoa myrkyllisiä ruokia, ei koskaan voi olla liian varovainen. Jotkut kasvit vain näyttävät herkullisilta ja houkuttelevat pureskelemaan .... Onko nelijalkainen ystäväsi joskus syönyt myrkyllistä huonekasvia? Myrkytysoireet ovat yleensä hyvin selkeät. Oireita ovat mm: kova läähätys, kuolaaminen, täriseminen, hengen pihiseminen, oksentelu, ripuli, turvonnut suun ja kurkun alue, ruokahalun huononeminen ja väsyneisyys. On siis parasta jättää myrkylliset kasvit tuomatta kotiin.

On tärkeätä että kotisi on mahdollisimman turvallinen koirallesi. Heitä kaikki myrkylliset kasvit pois tai siirrä ne jonnekkin (korkealle), mihin koirasi ei ylety. Jos koirasi käy lemmikinhoitajalla, pyydä heitäkin tarkistamaan kotinsa myrkyllisten kasvien varalta.

Myrkylliset huonekasvit

Seuraavat yleiset huonekasvit ovat vaarallisia koirille. Huom: tämä lista ei ole täydellinen eikä sisällä ulkona esiintyviä myrkyllisiä kasveja. Aina kannattaa pitää myrkytysoireet mielessä, jokatapauksessa. Epäiletkö että koirasi on saattanut syödä jotain myrkyllistä? Muista: älä koskaan anna koirasi oksentaa, jos epäilet sen syöneen jotain myrkyllistä. Tällöin oksentaminen voi pahasti vaurioittaa kurkkutorvea. Sen sijasta ensiapuna voi antaa raikasta vettä, ja tietysti soittaa heti eläinlääkärille.

Atsalea
Aiheuttaa maksa- ja munuaisongelmia. Mahdollisia oireita: silmistä ja nenästä vuotava erite, oksentelu ja halvaantuminen. Voi aiheuttaa kuoleman.


Kirjovehkat
Voi aiheuttaa kielen sekä kurkun turpoamista, joka voi tukehduttaa koirasi. Erittäin vaarallinen kasvi.

Useat traakkipuut
kuten esim. reunustraakkipuu. Ovat myrkyllisiä aiheuttaen ärsytystä limakalvoilla.

Jättipeikonlehti
Voi aiheuttaa ihoärsytystä.

Oleanteri
Erittäin myrkyllinen kasvi, jopa pieni määrä on haitallista. Voi nopeasti aiheuttaa sydämenpysähdyksen.

Köynnösvehkat
Kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä, sen mahla vaikuttaa munuaisiin.

Metroxylon Sagu
Nieleminen voi aiheuttaa kuolaamista ja tärisemistä. Johtaa munuaisten pettämiseen, maksaongelmiin ja hermojärjestelmän vaurioitumiseen.

Anopinkielet
Kasvin myrkyllinen mahla aiheuttaa ärsytystä limakalvoilla.

Huonearalia
Sekä lehdet että varsi ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat oksentelua, ripulia sekä vatsa-, sisäelin- että hengitystieongelmia.

Koirille turvallisia kasveja

On parasta hankkia vain koira- ja kissaystävällisiä kasveja. Allaolevat lajit ovat turvallisia molemmille. Vaikkakin, varoituksen sana: jotkut kissat eivät voi vastustaa näitäkään:

  • Puistokultapalmu
  • Begoniat
  • Kääpiöpalmut
  • Samettikukat
  • Sarjatähdikki
  • Orkideat
  • Saniaiset