Vinkuvat kissat - 3 helpottavaa vinkkiä ärsyttävään käytökseen

Author picture Pawshake

Kissat voivat joskus olla hyvinkin intensiivisiä - ne istuvat läppärisi päälle, tai juuri sen uutisen päälle jota juuri luit aamulehdestä. Ne tiputtavat kynäsi lattialle, maukuvat keskellä yötä tai raapivat uuden sohvasi silpuksi. Mistä tämä käytös johtuu? Miksi kissat heittelevät kamojasi ympäri lattiaa? Tästä on hyvä myös keskustella kissanhoitajasi kanssa, jotta hoitaja ei vahingossa vahvista käytöstä. Tässä 3 vinkkiämme valittavista kissoista:

Huomionkerjääminen

Ensinnäkin - miksi jotkut kissat kerjäävät huomiota näin tuskastuttavalla tavalla? Vaikkakin kissat ovatkin yleisesti sanottuna itsenäisiä yksineläijiä, ne itseasiassa ovat sosiaalisia ja osaavat lukea kehonkieltämme varsin hyvin. Huomiota kerjäävillä kissoilla on tietty päämäärä - joko ne kaipaavat huomiota, ruokaa tai niillä on jotain muuta kerrottavanaan sinulle. Alitajuntaisesti annamme niille juuri sen mitä ne haluavat, ja nopeasti. Reagoimme melkein automaattisesti, jos rakas palleromme istuu syliimme. Ehkä työnnämme kissan pois, tai juttelemme sille. Palkitsemme kissaamme myös silloin, kun ne naukuvat yöllä, esim. päästämällä kissan nukkumaan huoneeseemme tai sanomalla "shhhht".

Negatiivinen huomio on huomiota. Huomio on huomiota. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kissa raapii huonekaluja, sillä se tietää saavansa sillä huomiota sinulta - olkoonkin reaktiosi positiivinen tai negatiivinen, sillä ei ole merkitystä. Istumalla juuri kasvojesi eteen, kissasi tietää saavansa sinulta lopulta huomiota. Kissasi ei ole pelkästään erittäin fiksu, mutta myös kärsivällinen. Se jatkaa käytösmalliaan, kunnes annat periksi. Kissasi tekee tämän kuitenkin vain rakkaudesta, jotta saa sinulta huomiota, rapsutuksia ja leikkiseuraa! Ylitsepursuava häiritseminen ja huomionkerjääminen voi olla kuitenkin hyvin ärsyttävää ja vaikuttaa teidän väliseen suhteeseenne.

Tavaroiden tökkiminen lattialle

Kissoille on hyvin tavallista heitellä omistajiensa tavaroita lattialle. Kynä, puhelin tai jokin muu sopivan painava ja houkuttela esine on juuri sopiva pienelle tassulle tökittäväksi. Tähän käytökseen on kaksi mahdollista selitystä. Pienillä esineillä leikkiminen saattaa muistuttaa saaliilla leikkimistä. Kissa harjoittelee saalistamista heittämällä esineen lattialle, ja sitten pallottelemalla sillä käpäliensä välissä. Toinen selitys on taas huomionhaku: reagoit esineen tiputtamiseen heti. Suutut, nostat esineen takaisin pöydälle tai alat nauramaan. Joka tapauksessa pysähdyit katsomaan mitä kissa teki - tehtävä suoritettu. :-)

Eri käyttäytymismallit vaihtelevat kissasta toiseen - esim. tavaroiden tiputtelu, maukuminen tai kasvien ja johtojen järsiminen ovat vain esimerkkejä. Kissat ovat kekseliäitä ja käyttäytymismallit muokkautuvat myös omistajien mukaan. Kissasi valitsee vain niitä kohteita, joilla sinusta saa reaktion. Oletko aikeissa palkata kissanhoitajan? Keskustelethan hoitajasi kanssa kissasi tavoista ja luonteesta, jotta hoitaja voi ottaa nämä asiat huomioon kotikäynneillään.

Tylsyys ja stressi

Kissat nukkuvat keskimäärin noin 18 tuntia päivässä, mutta se ei suinkaan tarkoita, että ne olisivat laiskoja. Kaikki päiväunet ovat erittäin tärkeitä, sillä hereillä ollessaan kissat ovat aktiivisia ja metsästäessään ja leikkiessään. Kissat tylsistyvät helposti, mikäli ne eivät saa päivittäistään leikkihetkeä ja pääse eroon kaikesta kerätystä energiasta. Tämä taas voi johtaa epätoivottuun käytökseen - kuten huonekalujen raapimiseen, sisälle virtsaamiseen ja jopa aggressioon. Toki myös muut stressitekijät, kuten muut lemmikit, lapset, kovat äänet jne, voivat saada kissan olon epämukavaksi. Pidä siis huolta, että kissallasi on aina jokin rauhallinen oma paikka, johon se voi vetäytyä halutessaan. Varmista myös, että kissallasi on tarpeeksi raapimispuita ja kiipeilypaikkoja, jotta se voi seurailla esim. naapurustoa ikkunasta. Lue lisää, kuinka pidät kissasi tyytyväisenä.

kitten op krabpaal
Kissan stressi vähenee, kun se raapii raapimispuuta

Lopettaakseni häiriökäyttäytymisen - 3 vinkkiä

1) Tämä voi olla (ja usein onkin) hankalaa, mutta on erittäin tärkeää, että ET ANNA huomiota kissallesi silloin, kun se käyttäytyy epätoivotulla tavalla. Ainoa mitä voit tehdä, on rauhallisesti ja hiljaisesti nostaa kissan, laskeaksesi sen lattialle. Vaikka kissan käytös olisi outoa, hauskaa, ärsyttävää - mitä vain - jätä se kokonaan huomiotta. Muista, että käytösmallien muuttamisessa voi kestää hieman aikaa, ja on normaalia että epätoivottu käytös vahvistuu aluksi. Kun kissasi huomaa, ettei se saa käytöksellään haluamaansa reaktiota, se kyllä lopettaa.

2) Onko kissasi kerjääjä? Jotkut kissat ovat varnaisia draamaqueenejä, kun puhutaan ruoasta. Jos kissasi saa tarpeeksi ruokaa, jätä silloin kerjääminen huomiotta. Muista kuitenkin, että erittäin aktiiviset tai tietyllä ruokavaliolla olevat kissat saattavat olla nälkäisiä. Tällöin voit jakaa päivittäisen ruoka-annoksen useampaan osaan, jolloin kissalle ei ehdi tulla niin nälkä. Varmista myös, että kissasi saa tarpeeksi ruokaa. Jos kissasi maukuu hätäisesti ja käyttäytyy levottomasti, kannattaa myös tarkistaa ettei sillä ole jotain terveysongelmaa.

3) Voit estää kissasi tylsistymistä aktivoimalla sitä säännöllisesti. Aktivoimisen määrä riippuu kissastasi, mutta yleensä leikkihetkien ei tarvitse kestää tuntikausia. Leikkiminen ja aktivoimishetket kannattaa tehdä ennen kuin ruokit kissasi - tällä tavalla toteutat kissasi luonnollista metsästyskäyttäytymistä. Kissat rakastavat usein onkileluja, rapisevia palloja ja aktivointileluja. Voit tehdä aktivointileluja itse - jos ruokit kissaasi esim. nappuloilla, voit heittää nappulat pahvilaatikkoihin joissa on paperirullia. Kissa joutuu etsimään nappulat, joka kuluttaa siltä paljon energiaa! Myös temppuradat, ruoan piilottaminen ja erilaiset kaupasta ostettavat aktivointilaudat ja -lelut ovat hyviä. Haluatko tehdä leluja itse? Lue teko-ohjeet täältä.

Kissat, joiden luonnolliset tarpeet on täytetty, ovat tyytyäiviä kissoja. Silloin huonekalusi pysyvät kunnossa, eikä sinua häiritä. Varmista silti, että teillä on tarpeeksi raapimispuita kotonanne. Älä myöskään huoli - myös tyytyväiset kissat haluavat huomiota ja rakkautta, ne eivät vain yritä saada huomiotaan ärsyttämällä! Oletko lähdössä lomalle, ja jättämässä kissasi yksin pariksi päiväksi kotiin? Muista varata kissanhoitaja ajoissa, jotta kissasi on tyytyväinen myös sinun palatessasi kotiin!

-> Etsi kissanhoitaja

-> Ala kissanhoitajaksi