Vinkit koiran ja kissan karvojen poistoon

Author picture Inka  - päivitetty: 06/12/2023

Mikä on paras keino lemmikin karvanlähtöön?

Päästätkö koirasi tai kissasi sisälle asuntoosi ja sängylle tai sohvalle? Jos näin on, lattiasi ja huonekalusi ovat todennäköisesti ajoittain karvan peitossa. Saatat myös huomata, että lemmikistäsi irtoaa enemmän karvaa tiettyinä kuukausina vuodesta. Mutta miksi näin tapahtuu ja mitä voit tehdä asialle?

Lemmikinomistaja halaa kahta koiraa puistossa

 

Miksi lemmikeillä on karvanlähtö?

Kausiluonteista lemmikin karvanlähtöä tapahtuu, kun vuodenajat vaihtuvat ja sää kylmenee tai kuumenee. Siksi saatat huomata enemmän karvaa asunnossasi keväällä ja syksyllä. Tämä kausiluonteinen karvanlähtö kestää yleensä muutaman viikon kerrallaan. Muista kuitenkin, että jotkut lemmikkirodut pudottavat karvaa enemmän kuin toiset.

Mitkä rodut pudottavat eniten karvaa?

Koirarotuihin, joilla on voimakkain karvanlähtö, kuuluu muun muassa labradorinnoutajat, siperianhuskyt ja saksanpaimenkoirat. Puolestaan kissarotuihin, joilla on voimakas karvanlähtö, kuuluu muun muassa persialaiset, ragdollit ja maine coonit. Useimpien pitkäkarvaisten koirarotujen on mentävä trimmaajalle leikkauttamaan turkkinsa, joka auttaa myös uudistuvan aluskarvan irtoamisessa.

Koiranomistaja harjaa corgia olohuoneessa

 

Samoin joillakin lemmikeillä, joilla on valkoinen tai karkeampi turkki, voi esiintyä enemmän pörröisyyttä kuin toisilla. Rotuja, kuten labradoodle, joilla on villainen turkki, kuvataan usein allergiaystävällisiksi, koska niillä ei ole alusvillaa eikä varsinaista karvanlähtöaikaa. Näillä roduilla kuitenkin esiintyy karvanlähtöä ympäri vuoden ja sen vuoksi tarvitsevatkin jatkuvaa säännöllistä hoitoa.

Lue lisää koiran turkin hoidosta täältä.

Välttääksesi irtonaisen karvan päätymisen lattialle, voit imuroida asuntosi ja harjata lemmikkisi turkin säännöllisesti. Tästä huolimatta voivat karvat tarttua edelleen vaatteisiisi, huonekaluihisi ja jopa sinuun. Mutta ei hätää: alla on joitain helppoja ja edullisia ratkaisuja, joilla saat huonekaluistasi, matoistasi ja vaatteistasi karvat pois.

Miksi irtokarvan siivoaminen on tärkeää?

On tärkeää siivota karvat kotoa säännöllisesti, muuten ne voi kerääntyä asuntoon ja olla vaikeampaa poistaa. Lemmikin karvat kerääntyy ja ajelehtii ympäri taloa, mikä voi aiheuttaa allergioita monilla ihmisillä. Karvojen siivoaminen säännöllinen voi helpottaa allergiaoireita ja estää myös pienten karvojen päätymisen aamukahviisi.

Lemmikinomistaja harjaa kissaa olohuoneessa

 

Parhaat välineet lemmikin karvojen siivoamiseen

Lemmikin karvojen siivoaminen onnistuu monella eri kotoa löytyvällä apuvälineellä! Monien näiden menetelmien pointti on tahmea tai staattinen pinta, jonka avulla karvat saa kerättyä.

Seuraavien välineiden avulla voit tehdä lattiastasi ja huonekaluistasi huomattavasti vähemmän karvaisia:

 • Hyvä lemmikin oma harja
 • Imuri
 • Tarrarulla
 • Kaksipuoleinen teippi
 • Kumiharja
 • Ilmapallo
 • Kumihanskat
 • Lasta
 • Antistaattinen suihke
 • Kuivausrumpu ja sukkahousut
Harmaa kissa nuolee tassuaan tuolilla

 

Lemmikin harja

Sanomattakin on selvää, että hyvällä harjalla voi korjata ongelman lähteen! Muista kuitenkin valita lemmikkillesi oikea harja. Pehmeät harjat sopivat lyhytkarvaisille lemmikeille. Kun taas kampa sopii paremmin pitkäkarvaisille lemmikeille.

On myös syytä pitää mielessä, että kissan harjaamisesta on lisäetuna se, että se estää karvapallojen muodostumista. Lue täältä lisää lemmikkisi hoitamisesta kotona.

Laadukas imuri

Kun ostat imurin lemmikin karvojen imurointia varten, saat varmasti sen, mistä maksat! Harkitse vahvamoottorisen mallin ostamista, joka on tarkoitettu karvojen imurointiin. Myös robottipölynimuri on toinen loistava vaihtoehto karvojen imurointiin. Varmista kuitenkin, ettei se pelota lemmikkejäsi, kun se pyörii ympäri asuntoa ja tekee työtään!

Tarrarulla

Tarrarulla on loistava nopea ratkaisu lemmikin karvan poistamiseen vaatteistasi ja huonekaluistasi.

Ennen kuin poistut kotoa, tarkista nopeasti asusi ennen kuin astut ulos ovesta. Löydätkö karvaa mustista housuistasi tai paidastasi? Pidä tarrarulla eteisessäsi ja rullaa sillä vaatteesi ennen ulos menoa. Lisäksi voit pitää muutaman tarrarullan siellä täällä ympäri asuntoasi, ja käydä niillä huonekalut läpi, kun karvaa alkaa olla liikaa.

Kaksipuoleinen teippi

Voit askarrella tee-se-itse-rullan ympäröimällä kätesi kaksipuolisella teipillä. Tämä menetelmä sopii mainiosti myös huonekalujen putsaamiseen.

Kumiharja

Kuten monissa näistä edellämainituista vinkeistä, kumiharjassa on tarpeeksi kitkaa irrottamaan ja keräämään karvaa. Tämä on ihanteellinen tapa poistaa lemmikin karvaa parketista tai laminaattilattiasta. Saatavilla on myös pienempiä versioita kumiharjasta huonekalujesi harjaamiseen.

Kumihanskat

Pölynimuri voi poistaa osan karvasta, mutta se ei välttämättä aina poista kaikkea mattoon sotkeutunutta karvaa. Onneksi vastaus ongelmaan on melko yksinkertainen: kumihanskat! Laita hanska käteen ja liu'uta kättäsi maton päällä lyhyillä vedoilla.

Lasta

Onko lattiassa edelleen karvaa imuroinnin jälkeenkin? Tartu puhtaaseen ikkunalastaan ja kostuta sitä pienellä määrällä vettä. Vedä se lattian poikki samalla tavalla kuten imuri – valmista!

Antistaattinen suihke

Voit harkita antistaattisen suihkeen käyttöä vaatteillesi tai huonekaluillesi. Jos esimerkiksi talvitakkisi on koko ajan karvan peitossa, pieni suihkaus voi auttaa. Tämä helpottaa myös tarrarullan käyttöä vaatteillesi.

Sukkahousut ja kuivausrumpu

Löydätkö karvaa vaatteistasi vielä pesunkin jälkeen? Heitä ne kuivausrumpuun sukkahousujen kanssa vartiksi. Sukkahousut imevät kaiken karvan itseensä ikään kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan! Muista kuitenkin puhdistaa kuivausrummun nukkasuodatin säännöllisesti, jotta sieltä poistuu sinne kerääntynyt karva.

Ilmapallo

Liu'uta puhallettua ilmapalloa vaatteidesi päälla poistaaksesi karvat niistä. Tämä saattaa tuntua hieman oudolta, mutta ilmapallon staattinen sähkö houkuttelee karvat itseensä.

Lisää vinkkejä karvojen poistoon:

 • Älä jätä fleece-vaatteita tai -peittoja ympäri asuntoasi, sillä ne houkuttelee karvaa magneetin lailla.
 • Puuvillan kaltaisiin materiaaleihin ei todennäköisesti tartu karvaa niin paljoa, joten valitse puuvillavaatteet karvanlähtökauden aikana.
 • Niin houkuttelevalta kuin se kuulostaakin, älä kuitenkaan pese koiraasi liikaa karvanlähtökaudella. Vaikka harjaus on hyödyllistä, pesu puolestaan voi poistaa koiran iholta hyödyllisiä öljyjä. Lue lisää vinkkejä koiran pesuun täältä.
 • Saako lemmikkisi hypätä huonekalujesi päälle? Tässä tapauksessa anna sille oma peitto, joka on vain sille. Tämä säästää huonekalujasi ylimääräiseltä karvalta.

Tarvitsetko lemmikinhoitajaa huolehtimaan lemmikistäsi siksi aikaa, kun itse siivoat kotiasi? Vieraile Pawshakessa alla olevan linkin kautta löytääksesi täydellisen lemmikinhoitajan pörröiselle ystävällesi:

Löydä lemmikinhoitaja