Keinot ja vinkit koiran pesemiseen

Author picture Inka

Miksi minun tulisi pestä koirani?

Yleisin merkki siitä, että on koiran kylvetyksen aika on se, että se on alkanut haista hieman tavallista enemmän. Tämä voi johtua siitä, että se on pyörinyt jossain haisevassa paikassa, tai edellisestä kylvystä on jo vierähtänyt tovi.

Toinen hyvä syy kylvylle on raikastaa ja kiillottaa turkkia sekä poistaa kuollutta karvaa ja ihoa. Karvanlähtöaika on hyvä aika koiran kylvetykselle, sillä näin pahin karvamäärä pysyy poissa lattialta. Oli pesun syy mikä tahansa, olisi hyvä että kaikilla koiranomistajilla ja -hoitajilla on koiran kotihoidon perustaidot hallussa.

Jos koirasi haisee epätavalliselta, erityisesti korvien tai suun ympäriltä, kerro siitä eläinlääkärille. Taustalla voi olla jokin sairaus tai infektio, joka on hyvä tarkistaa.

Golden retriever having a bath

Kuinka usein minun tulisi pestä koirani?

Se, kuinka usein kylvetät koiraasi, riippuu sen turkista ja ihon kunnosta.

Koira, jolla on normaali iho, voi selvitä noin kuukauden tai ylikin ilman pesua tai kunnes se pyörii jossain likaisessa. Joillekin roduille voi riittää kevyt pyyhkiminen tai satunnainen pesu, esimerkiksi vinttikoirille ja muille lyhytkarvaisille roduille.

Jotku koirarodut saattavat kuitenkin tarvita tiheämmän pesuvälin ihosairauden tai allergioiden vuoksi. Toiset voivat tarvita ammattimaista trimmaajaa muutaman viikon välein. Keskustele eläinlääkärisi kanssa, niin hän voi neuvoa kuinka usein sinun tulisi pestä koirasi.

Tärkeää on, ettet pese koiraasi liikaa, sillä se voi poistaa turkin luonnolliset suojaavat öljyt ja aiheuttaa iho-ongelmia. Koirilla on luonnollinen "koiran haju", varsinkin kastumisen jälkeen. Joten jos koirallasi on tämä normaali haju, pesu voi yleensä odottaa. Sen sijaan harjaaminen voi auttaa turkin hoidossa.

Dog bath equipment

Mitä välineitä tarvitsen koiran pesemiseen?

Koiran harja

Valitse laadukas koiran harja, joka sopii koirasi turkin pituuteen ja tiheyteen. Jos et ole varma sopivimmasta harjatyypistä, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa.

Koiran shampoo ja hoitoaine

On välttämätöntä käyttää koirallesi koirashampoota eikä koskaan ihmisille tarkoitettua saippuaa tai pesuainetta, olipa se kuinka mieto tahansa. Koirilla on herkkä iho, jonka pH-arvo on erilainen kuin ihmisellä. Väärän saippuan käyttö voi siis vahingoittaa koirasi ihoa.

Valitse hajusteeton koirashampoo, joka on hypoallerginen ja hellävarainen, ellei eläinlääkäri ole neuvonut sinua käyttämään lääkeshampoota. Puhu eläinlääkärisi kanssaan jotta voit tehdä parhaan valinnan karvaiselle ystävällesi.

Käytä vielä koiran hoitoainetta, sillä tämä tukee koirasi turkin omia öljyjä ja jättää turkin silkinpehmeäksi.

Pyyhe tai hiustenkuivaaja

Useimmat koirat eivät nauti kylpemisestä, joten älä jätä koiraasi vapisemaan, kun kylpyhetki on valmis! Jotkut koirat saattavat tarvita föönausta, jos niillä on erittäin paksu turkki, mutta yritä pitää se hiljaisimmalla tasolla. Äänekäs hiustenkuivaaja voi olla hieman pelottava joillekin koirille.

Pidä ylimääräinen pyyhe lähellä, sillä sillä voit peitellä koirasi, jos se tärisee.

Kuinka pesen koirani

Noudata näitä ohjeita niin saat koirasi kylpykokemuksesta sujuvan ja stressittömän.

Ennen kuin aloitat, pyydä ystävää, perheenjäsentä tai lemmikinhoitajaa auttamaan toisena käsiparina. Ja mikä tärkeintä, pidä taskussasi herkkuja, joita voit käyttää palkkiona koko kylvyn ajan! Aina kun koirasi käyttäytyy hyvin ja antaa sinun pestä itsensä, on se ehdottomasti herkut ja kehut ansainnut.

1. Harjaa koirasi turkki ensin

Tämä poistaa takkuisen ja kuolleen karvan, jolloin vesi ja shampoo pääsevät suoraan iholle.

2. Valitse rauhallinen ja lämmin ympäristö

Voit haluta pestä koirasi ulkona, jos sää on lämmin ja sinulla on sopiva nurmialue. Toisaalta rauhallinen kylpy- tai kodinhoitohuone voisi olla sopivampi, jos peset pientä koiraa tai sää on kylmä. Valitset miten tahansa, varmista, että maa koirasi jalkojen alla ei ole liukas.

On hyvä käydä koirasi kanssa lenkillä tai muuten väsyttää se ennen kylpyä, jotta se on hieman vähemmän energinen kylvyn aikana.

3. Huuhtele ja pese koirasi shampoolla

Laimenna shampoota ja levitä se hellävaraisesti koirasi turkkiin sopivan lämpimällä vedellä. Varmista, että pääset kaikkiin vaikeisiin kohtiin - erityisesti koirasi vatsan ja jalkojen alle. Huuhtele koirasi lämpimällä vedellä ja toista tämä, jotta viimeinenkin lika poistuu.

Hiero pieni määrä hoitoainetta koirasi turkkiin ja huuhtele lämpimällä vedellä muutaman minuutin kuluttua. Ole tarkka, ettet jätä yhtään tuotetta koirasi turkkiin.

Pyyhi koirasi kuono kostealla liinalla, jos se on tarpeen. Jos omistat rodun, jolla on ihopoimuja, kuten mopsi, sinun on tehtävä tämä säännöllisesti ja varmistettava, että koira on täysin kuiva, jotta vältytään ihottumalta tai infektioilta.

4. Kuivaa koirasi

Anna koirasi ravistaa itsensä kunnolla (tässä kohtaa voit itse piiloutua pyyhkeen taakse!). Tämän jälkeen hiero kunnolla pyyhkeellä, harjaa koirasi ja föönaa tarvittaessa viileässä ja mukavassa ympäristössä.

Jos koirasi on täysin kauhuissaan vedestä tai ahdistunut, yritä uudelleen joku toinen päivä tai keskustele ammattilaistrimmaajan kanssa. Heillä on koulutus työskennellä jopa hermostuneimpienkin koirien kanssa.

Ja lopuksi, lue täältä kuinka puhdistat koirasi korvat ja hampaat.

Monet Pawshaken lemmikinhoitajat tarjoavat myös koiran pesua, joten kysy tätä heiltä seuraavan varauksen yhteydessä! Koirasi palaa luoksesi raikkaan tuoksuisena ja puhtaana.