Miksi koirat haisevat?

Miksi koirat haisevat?

Miksi koirat haisevat?

08/05/2018

Me Pawshakella rakastamme rapsutella kaikkia vastaantulevia koiria - siis, jos omistaja antaa luvan. Olet varmaan huomannut, että joskus koiran turkista saattaa jäädä outo haju käsiin. Koiran tyypillinen haju voimistuu uimisen tai sateen jälkeen, mutta se on täysin normaalia. Terve koira ei yleensä haise oudolle, mutta jos koirasi haju muuttuu yhtäkkiä epämiellyttäväksi, voi se olla merkki jostain ikävästä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tästä koirien tyyppillisestä hajusta, ja siitä, mitä voit tehdä jos koirasi alkaakin haista oudolle.

Koirien luonnollinen haju riippuu yksilöstä ja rodusta. Mopseilla, cocker spanieleilla ja noutajilla on usein aika vahva haju turkissaan - esim. noutajien ja vesikoirien turkki on usein hieman rasvainen, jonka huomaat niitä silittäessä. Turkin luonnollinen rasva suojaa ihoa vedeltä, kuivumiselta ja kylmältä. Toiset rodut taas eivät haise välttämättä miltään - esim. villakoirat, akitat, shi tzut ja vinttikoirat ovat yleensä varsin hajuttomia.

Miksi koirat haisevat joskus pahalta?

Vaikkakin ajattelemme, etteivät terveet koirat koskaan haise pahalle, koirilla on luonnollisia hajuja - ja syystä. Koirat levittävät niiden omaa yksilöllistä hajuaan kertoakseen maailmalle "minä kävin täällä ja tällainen olen". Koirat merkkaavat reviiriään hajurauhasillaan, joita niillä on mm. korvien takana ja anturoiden välissä - tämän takia useimmat koirat rapsuttelevat maata pissalla käymisen jälkeen. Korvien lähellä olevat hajurauhaset tuottavat aivan erityistä tuoksua, jonka voit haistaa jos koirasi on terve. Tämä haju ei ole lainkaan inhottava, jos siis haistat ikävää hajua korvien lähettyvillä, kannattaa sinun tarkistaa koirasi korvat. Jos korvat ovat likaiset, niihin voi kertyä bakteereita ja ne voivat tulehtua.

Miksi koirat rakastavat pyöriä maassa?

Useimmat koirat RRAKASTAVAT pyöriä mudassa ja mullassa - jotkut innostuvat jopa vielä enemmän, jos maassa sattuu olemaan jotain inhottavaa, esim. pilaantunutta kalaa tai kakkaa! Selkein selitys on, että koirat rakastavat hajuja - mitä pahempi löyhkä, sitä parempi!

Koirat luonnollisesti kokevat hajut täysin eri tavalla, kuin me ihmiset. Me rakastamme kukkaistuoksuja ja parfyymeita, mutta koirat eivät. Jos peset koirasi hajustetulla shampoolla, se saattaa haluta pyöriä mudassa vaan entistä enemmän saadaakseen sen kamalan kukkaiskedon turkistaan. Suosittelemme siis käyttämään hajustamatonta shampoota. ;)

Maassa piehtaroimiselle löytää syitä myös evoluutiosta. Villikoirat yrittivät saada oman hajunsa peittymään, jotta ne pystyisivät piiloutumaan vihollisilta, ja vaanimaan muita eläimiä herkullisen iltapalan toiveissa.

Voi ei! Koirasi haisee pahalta

Onko koirasi turkki alkanut haisemaan ihan tosissaan? Tämä voi johtua monesti syystä, esim. turkin laadulla on suuri merkitys. Jos koirasi turkki on erittäin paksu ja koirasi rakastaa uimista, bakteerit tykkäävät myös jäädä lymyilemään turkin uumeniin.

On siis tärkeää pitää hyvää huolta koirasi turkista, esim. jo perustoimenpiteillä pääsee pitkälle. Turkkia tulee muistaa harjata, tällä poistat vanhat karvat ja ylimääräistä rasvaa sekä likaa. On myös hyvä pitää korvat ja korvien viereiset alueet puhtaana, voit esim. leikata turkkia hieman lyhyemmäksi mikäli se auttaa pitämään korvat puhtaana. Muista myös, että koiraa ei kannata pestä liian usein, ettet tee koirallesi karhunpalvelusta. Turkin luontoinen rasvatasapaino saattaa kärsiä, mikäli peset koiraasi liian usein.

koira shamppoon kanssa suihkussa

Halihetkien tarkastus

Kun harjaat koirasi turkkia säännöllisesti, voit lisätä rutiiniinne 'turkki ja iho'-tarkastuksen. Näin huomaat turkissa tai ihossa tapahtuvat muutokset - esim. kuivuuden, haavat, tulehdukset ja punkit. Pahalta haisevat turkki voi kertoa myös ongelmista, jotka vain odottavat puhkeamistaan. Esim. ruoka-allergiat, huonolaatuinen ruoka tai kilpirauhasvaivat voivat oireilla turkin ja ihon kunnon kautta. Jos koirasi haisee kauttaaltaan pahalta, on hyvä idea soittaa eläinlääkärille ja tiedustella asiasta.

Lähentyykö koirasi seniori-ikää? Vanhojen koirien luonnollinen tuoksu voi olla hieman vahvempi, sillä niiden immuunijärjestelmä ja fyysisyys hidastuvat. Iho alkaa tuottamaan hieman enemmän rasvaa, ja haistat todennäköisesti vain sen. Syytä huoleen ei siis ole, kunhan pidät silmällä koirasi yleistä kuntoa.

Me Pawshaken työntekijät rakastamme KAIKKIA koiria, myös niitä popkornilta tuoksuvia tassunvälejä :) Jos nämä tuoksut eivät kuitenkaan ole sinun mieleesi, suosittelemme pitämään koiran nukkumispaikat puhtaina. Pese koirasi käyttämiä tyynyjä ja vilttejä säännöllisesti (hajusteettomilla aineilla). Muista myös pyyhkäistä lattiat ajoittain, näin kotisi pysyy raikkaana!

Ihania halihetkiä rakkaan karvakoirasi kanssa!