Vähennä lemmikkisi hiilitassunjälkeä

Vähennä lemmikkisi hiilitassunjälkeä

14/07/2021

Mitä tarkoittaa 'hiilitassunjälki'?

Lemmikin omistamisen ilmastovaikutuksia kutsutaan usein hiilitassunjäljeksi, samaan tyyliin kuin ihmisen vastaavaa nimitetään ‘hiilijalanjäljeksi’.

Lemmikin omistaminen ja kestävyys eivät aina kulje käsi kädessä - kyllä, jopa rakas lemmikkisi tuottaa merkittävän määrän hiilidioksidipäästöjä elämänsä aikana. Teoilla, kuten lemmikinruuan ostaminen sekä lemmikkisi tuottaman jätteen käsitteleminen, on pitkäaikaiset vaikutukset ekosysteemiimme.

Jos kaikki lemmikinomistajat tekevät kestäviä kulutusvalintoja, voimme minimoida lemmikkiemme hiilitassunjäljen - yksi askel kerrallaan!

1. Osta isoja määriä kerralla

Lemmikinomistajat tarvitsevat jatkuvalla syötöllä ruokaa, kissanhiekkaa, heinää, olkia jne. Ostamalla isoja määriä kerrallaan, säästät pakkausmateriaaleissa sekä kuljetusmaksuissa. Ja koska kilohinta on yleensä halvempi suurissa pakkauksissa, säästät tässä myös rahaa. Lisäksi suuret pakkaukset kestää kauemmin, sekä säästät samalla matkakuluissa ja bensankulutuksessa.

2. Valitse ympäristöystävällinen kissanhiekka

Jokainen kissa kuluttaa keskimäärin 45 kg kissanhiekkaa vuodessa. Mitä vähemmän hiekkaa käytät, sen parempi ympäristölle. Päivittäinen hiekkalaatikon puhdistaminen pitää koko laatikon puhtaana pidempään. Suosittelemme myös valitsemaan biohajoavan hiekan, jossa käytetään uusiutuvia materiaaleja, kuten puupohjainen kissanhiekka.

Lisäksi käytä mietoja, ekologisia puhdistusaineita kun puhdistat laatikon (tai kanin, marsun, linnun tms. häkin). Tämä on terveellisempää sekä ympäristölle että lemmikillesi!

3. Kodinvaihtajat

Tietyn rotuisen koiran tai kissan haluaminen on täysin normaalia, ja joissain tilanteissa jopa paras vaihtoehto. Kuitenkin lemmikin etsiminen löytöeläintalojen tai rescueyhdistysten kautta on ympäristölle kestävämpi ratkaisu, ja moni eläin kaipaa sitä omaa perhettä tai ihmistä, ja odottaa sen oikean saapumista paikalle.

Soita, kysele ja ota selvää voisiko joku yhdistyksen asukeista olla sopiva juuri teidän tilanteeseen ja tarpeeseen. Kannattaa tutustua SEY:n sivuihin (Suomen Eläinsuojelu Yhdistys) sekä heidän jäsenyhdistyksiinsä ympäri Suomea. Lisäksi Rekku rescue tekee myös paljon työtä kodittomien eläinten parissa. Ole reippaasti heihin yhteydessä ja käy tutustumassa paikan päällä!

4. Valitse ympäristöystävällinen lemmikinruoka

Ruoka ja sen valmistus ovat raskas taakka ympäristölle. Omalta osaltasi voit pienentää tätä taakkaa valitsemalla ympäristölle ystävällisempää ja terveellisempää lemmikinruokaa.

Ole kriittinen markkinointilauseiden kanssa, jotka sisältävät esimerkiksi sanan ‘luonnollinen’. Tämä saattaa kuulostaa houkuttelevalta, mutta voi olla hyvinkin harhaanjohtava. Varmista, että ostamasi tuote on luomua ja sisältää vaadittavat sertifikaatit. Raakaruoka on myös hyvä tapa varmistua, ettei lemmikkisi ruoka sisällä ylimääräisiä kemikaaleja ja säilöntäaineita.

5. Ympäristötietoinen koiran ulkoilutus

Koiran jätteiden poiskerääminen on ensiarvoisen tärkeää. Tämä johtuu siitä, että koiran uloste voi sisältää loisia, bakteereja ja muita haitallisia ravinteita. Maahan jätettynä bakteerit pääsevät leviämään maaperään sekä vesistöihin, millä voi olla vakavat terveydelliset seuraukset järvillemme ja merelle.

Ulosteen keräämisellä on myös suuri vaikutus ihmisten viihtyvyyteen, etenkin kaupunkialueilla. Lumen alta paljastuvat kakkakasat eivät houkuttele nurmikolle istuskelemaan, ja voivat pahimmassa tapauksessa päätyä pienen lapsen välipalaksi.

6. Suojele luontoa

Vaikka lemmikit ovatkin suloisia, moni niistä on luonnostaan saalistajia. Luontaisen saalistusvietin tyydyttäminen on tärkeää lemmikin mielenterveyden kannalta, mutta älä koskaan anna kissasi tai koirasi metsästää villieläimiä tai lintuja. Pidä koirasi kiinni puistoissa ja metsissä, joissa sen ei ole sallittua juosta vapaana. Ja mikäli et halua karvaturrisi innostuvan jahtaamaan villieläimiä, yritä tehdä kävelylenkeistä hieman haastavampia erilaisilla etsintä- ja jäljestämisleikeillä.

Jokamiehen oikeudet takaavat ihmiselle luvan kulkea melkeinpä missä vain, kun ei aiheuta tuhoa toisen omaisuudelle tai kävele yksityisen pihan poikki. Luonnonsuojelualueet ja -puistot ovat kauniita ja niissä on kiva vaeltaa koirakaverin kanssa, mutta on äärimmäisen tärkeää, että koirat pidettäisiin kytkettynä. Tarkemmin eläimiä koskevia lakeja voi tiivistettynä lukea esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

7. Kestävät lelut

Lemmikkieläinkaupat tarjoavat joitakin kestäviä kissojen ja koirien lelumerkkejä. On tietenkin vielä ympäristöystävällisempää ja hauskempaa tehdä lelut itse! Marsusi, kanisi tai kissasi on usein yhtä tyytyväinen esimerkiksi tyhjään vessapaperirullaan tai pahvilaatikkoon, kuin muoviseen leluun tai nukkuma-alustaan.