Pyrkiikö koira pomokseni?

Author picture Pawshake

Koiran kouluttamiseen on tapoja yhtä monta kuin on koiraa ja heidän omistajaansa. Koirat ovat omistajilleen mielettömän rakkaita, vaikka välillä ovatkin ajaa hulluuden partaalle esim. haukkumalla vastaantulijoille, murisemalla toisille koirille, tuhoamalla tavaraasi tai vain olemalla tottelematon. Myös koiran hoitajalle voi olla haastavaa työskennellä koiran kanssa, joka ei osoita pienintäkään kiinnostusta kuuntelemiseen, puhumattakaan tottelemisesta. Pyrkiikö koirasi siis porukan pomoksi? Vai mikä on tällaisen käytöksen takana?

Pitkän aikaan koirakouluttajien keskuudessa pääaiheena vallitsi “dominointiteoria”. Tämä teoria pohjautui oletukseen, että koira luonnostaan haluaa olla lauman johtaja ja siten koko ajan pyrkii kohti alfan asemaa perheessä. Monet ei-toivotut käytösmallit, kuten aggressio sekä tottelemattomuus, perusteltiin nimenomaan tällä: ongelmien väitettiin johtuvan koiran halusta päästä johtavaan asemaan. Koiran omistajia (sekä hoitajia) rohkaistiin ottamaan johtava, dominoiva rooli ja siten ehkäistä ei-toivottua käytöstä korjauksilla tai rankaisulla. Uusien tutkimusten mukaan kuitenkin tämä dominanssiteoria on vanhahtava ajatusmalli. Onneksi on olemassa mukavampi tapa kasvattaa ja kouluttaa koiriamme!

Lauman harmonia

Dominanssiteoria aikoinaan pohjautui vankeudessa elävien susien käytökseen. Luonnossa elävät sudet kuitenkin normaalisti käyttäytyvät paljon harmonisemmin toisiaan kohtaan. Heidän laumarakenteensa ei paljoa eroa ihmisten perheestä. Kesykoira käyttäytyy hyvin samalla tavalla kuin luonnon sudet seuraten harmonisen lauman ”mallia”. Tämä tarkoittaa sitä, että koirasi haluaa vain olla kaikkien perheenjäsenten ystävä. Koira ei yritä dominoida sinua, vaan haluaa luoda lämpimän, vahvan suhteen sinuun ja muihin perheenjäseniin.

Luonnon sudet (sekä kesykoirat) eivät pidä tappeluista tai voimiensa mittelöistä. Laumoissa on kyllä tietty hierarkia, mutta se voi muuttua tilanteen mukaan. Johtaja on yleensä se, jolla on parhaat edellytykset viedä laumaa eteenpäin sillä hetkellä. Tämä rooli voi kuitenkin vaihtua tarvittaessa.

Miksi koirani sitten käyttäytyy huonosti?

Jos koira kerran ei halua dominoida, miksi se silti käyttäytyy epäsosiaalisesti? Esim, miksi koirani haukkuu? Tai miksi se on aggressiivinen? Näiden takana voi olla monta syytä. Meidän onneksemme koirat viestivät kehonkielellään, ja sitä me voimme oppia tulkitsemaa.

Koirat aina antavat hienovaraisia vinkkejä etukäteen. Esimerkiksi kun koirasi huomaa kauempaa lähestyvän koiran, tarkkaile hauvasi kehonkieltä, asennetta ja muuta käytöstä. Koirasi saattaa heti ilmaista pelkoa: häntä alhaalla, nuolee huuliaan, haukottelee: nämä viestit viittaavat siihen, että koirasi kokee olonsa ahdistuneeksi ja haluaa välttää kohtaamisen. Jos omistaja tai hoitaja ei huomaa näitä merkkejä ja sallii tai jopa pakottaa koiran kohtaamaan toisen yksilön, voi moni asia mennä pielen: ne saattavat alkaa murista, varoitus näykkäillä tai jopa tapella. Koirasi käytös saatetaan tulkita dominointi yrityksenä, kun se osoittaa aggression merkkejä, vaikka oikeasti koirasi oli peloissaan ja oli jo ilmaissut sen sinulle.

Sama pätee kotona tapahtuviin tilanteisiin. Ehkä kotona on stressitekijöitä tai koirallasi on muuten epämiellyttävää olla siellä johtuen esim. äänekkäistä lapsista, toisista lemmikeistä, ehkä hänelle ei ole tarpeeksi omaa, rauhallista aikaa tai koirasi ei saa tarpeeksi virikkeitä ja on siten täynnä virtaa. Ehkä koirasi on yksinkertaisesti ujo tai epävarma yksilö, joka kokee tarvetta esittää ”kovista”. Koirallasi voi olla myös kipuja, eikä se halua, että häneen kosketaan. Jos epäilet tätä vaihtoehtoa, konsultoi eläinlääkäriäsi asian tiimoilta.

Opettele lukemaan koirasi kehonkieltä, jotta opit ymmärtämään mitä hän tarvitsee pysyäkseen tasapainoisena ja onnellisena.

Tarvitseeko koirasi vahvaa johtajaa?

Kyllä! Koirasi tarvitsee sitoutuneen, kärsivällisen sekä siten vahvan johtajan. Tämä tarkoittaa sitä, että lemmikin omistajan ja/ tai -hoitajan, tulee käyttää aikaa koiran käytöksen tarkkailuun ymmärtääkseen mitä ja miten he asioita kokevat. Jos koira jatkaa haukkumista tai ei tule luokse kutsuttaessa, tällaiseen käytökseen voi olla monta syytä. Ehkä koirasi on peloissaan, tylsistynyt, stressaantunut tai liian täynnä virtaa, on sairas tai sille on aikaisemmin käynyt samanlaisessa tilanteessa huonosti ja hän on siten kehittänyt tilannekohtaisen trauman. Jos näin on päässyt valitettavasti käymään, tarvitsee koirasi enemmän kumppania ja ystävää kuin pomoa.

Lauman johtajan ei tarvitse aina olla ”ensin”. Ei siis ole suoraa syytä siihen, että esimerkiksi söisit ennen koiraasi tai kävelisit ovesta ensimmäisenä vahvistaaksesi asemaasi lauman johdossa. Edes lenkillä edelläsi kulkevat koirat eivät yritä pomotella sinua, vaan se on itseasiassa toisin päin! Alfa usein kulkee lauman hännillä ja tarkkailee muita. Jos koirasi siis haluaa kävellä edelläsi, hän itseasiassa vain tarkistaa maastoa edeltäsi.

On kuitenkin tärkeää olla selvä ja johdonmukainen kouluttaessasi koiraa ja tehdessäsi selväksi mitä odotat häneltä. Useimmat koirat eivät halua muuta kuin miellyttää sinua, ja siten pyrkivät toimimaan haluamallasi tavalla, kunhan olet tehnyt selväksi mitä haluat.

Miten koiran koulutusta ja yhdessä kasvamista tulisi lähestyä?

Joka talous tarvitsee sääntönsä, myös harmonista laumamallia käyttävä perhe. Säännöt ovat kuitenkin ohjenuora, kuinka elää sovussa kaikkien kanssa, eikä tarkoitus ole hamuta valtaa yli muiden. Et esimerkiksi ehkä halua koiraa sänkyysi. Se on ihan ok, mutta muista että koirasi haluaa sänkyysi, koska se on mukavan pehmeä paikka ja hän haluaa olla lähelläsi. Sänkysi myös tuoksuu sinulta ja siten rauhoittaa koiraa! Älä siis rankaise koiraa sänkyyn hyppäämisestä, vaan ohjaa se toiseen mukavaan ja sallittuun makuupaikkaan kehujen saattelemana!

Miksi rankaisumenetelmä ei toimi?

Huono käytöksen oikaisu voi olla tehokas keino saada ei-toivottu käytös loppumaan, mutta tällainen lähestyminen voi aiheuttaa ongelmia pitkässä juoksussa. Olet saattanut nähdä kuinka nopea ”oikaiseminen” saa koiran kuuntelemaan siltä istumalta. Näin koira kuitenkin tottelee vain rankaisun pelon takia. Jos jatkat kouluttamista tällä metodilla, rakentuu suhteenne epäluottamukseen ja pelkoon, eikä elämä ole silloin mukavaa kellekään. Onneksi on olemassa toisiakin keinoja.

Hyvää käytöstä kannattaa palkita ja huonokäytös uudelleen ohjata. Pureskeleeko hauva kenkiäsi? Siirrä kengät pois hänen ulottumattomiinsa ja anna hänelle jotain luvallista purtavaa. Haukkuvatko koirasi ohi kulkeville ihmisille? Hämää koiraasi palloleikillä ja palkkaa heidät siihen osallistumisesta. Juokseeko koirasi toisia koiria kohti? Yritä saada koirasi huomio herkulla tai lelulla ja kehu jos he jättävät toisen osapuolen huomiotta tai lähestyvät kanssasi rauhallisesti. Tämä lähestymistapa vaatii enemmän aikaa sekä pitkäjänteisyyttä, mutta lopputulos on sen väärti: suhteenne kestää koko hauvasi elämän ja se perustuu ystävyyteen ja luottamukseen!

Puhukaa koiran hoitajanne kanssa.

Käykö teillä säännöllisesti ulkopuolinen koiran ulkoiluttaja? Tai käykö koirasi välillä hoidossa? Kerro koiran hoitajalle mahdollisimman paljon koirastasi, jotta hoitajan on helpompi ulkoiluttaa hauvaasi, kun hänellä on aavistus, kuinka koira saattaa käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Kerro hoitajalle mitä koirasi pelkää, minkälaisista asioista hän ei pidä/pitää ja kuinka häntä voi helpoiten harhauttaa. Kerro myös koirasi kehonkielestä, käytöksestä ja persoonasta. Näin autat hoitajaa välttämään ikävät tilanteet ja harmonia ylettyy jopa kotinne ulkopuolelle.

Tässä vielä linkki hyvään blogiin, jossa puretaan 20 yleisintä myyttiä koirien dominoinnista.