Miksi koirani haukkuu?

Author picture Pawshake

Miksi koirat haukkuvat?

Koiran käytös ei ole mustavalkoista, oikeata tai väärää. Haukkuminen on koiralle luontainen toimintatapa, joka voi kehittyä epämieluisaksi käytökseksi väärissä olosuhteissa. Haluttu käytös voidaan opettaa (ja siten huono käytös vähenee) kouluttamalla, esimerkiksi kotioloissa. Haukkuminen, kaivaminen, pureskelu, murina, hyppiminen tai piehtaroiminen pahojen hajujen lähteissä ovat kaikki koiralle ominaista käytöstä ja sellaisia mitkä voivat kehkeytyä ongelmallisiksi, jos niihin ei ajoissa puututa.

Jos nelijalkainen ystäväsi käyttäytyy mielestäsi epäsopivasti, on sinun tärkeää pohtia: onko tämä koiran luontaista käytöstä? Jos vastaus on myönteinen, on sinun helpompi ymmärtää koiraasi ja siten puuttua käytökseen oikealla tavalla.

Koirat haukkuvat kommunikoidessaan, jotta ne voivat ilmaista tunteitaan. Vaikka joskus vaikuttaa että koirasi haukkuu ilman mitää syytä, asian laita ei kumminkaan koskaan ole niin. Joka tapauksessa, jotkut koirat haukkuvat enemmän kuin toiset ja erilaisista syistä. Joten, miksi koirat haukkuvat?

  • Ilosta/ Innostuksesta
  • Leikkiessään
  • Vaarasta/Varoitukseksi
  • Pelosta
  • Stressistä/Turhautumisesta
  • Saadakseen huomiosi

Haukkumisen syy on erittäin tärkeää ymmärtää. Pieni haukahtelu leikin tiimellyksessä tai kun ovikello soi ei yleensä ole ongelma. Jatkuva haukkuminen voi kuitenkin muovaantua ongelmaksi. Mitä sinun pitäisi siis tehdä jos koira haukkuu usein ja paljon?

Haukunnan logiikka

Vähentääksesi koirasi haukkumista, on tärkeää ymmärtää miksi hän ylipäätään haukkuu. Tutki koirasi haukkumista hänen näkökulmastaan. Jos hän haukkuu vieraille, silloin hän ei lopeta ennen kuin 'vaara' on ohi ja vieraat lähteneet. Koirasi rankaiseminen ei ratkaisemitään, koska se ei poista haukkumisen syytä. Opeta sen sijaan pitkäjänteisesti koirallesi etteivät vieraat ole uhka, ja rauhallisesti rohkaise häntä tutustumaan kyseisiin vieraisiin. Harhauttamalla koiraasi jollain positiivisella, kuten lelulla tai maukkaalla herkulla, saat ohjattua koirasi kiinnostuksen muualle ja haukkumisen loppumaan niille sijoille.

Joskus et kuitenkaan voi harhauttaa koiraasi. Hän vain jatkaa haukkumista, eikä edes lempiherkku kiinnosta. Jos koirasi haukkuu stressin tai ahdistuksen takia (kuten esimerkiksi ilotulituksen) tai toiselle koiralle, pelottavalle äänelle tai jollekin minkä hän muutoin kokee pelottavaksi, ei sinun tulisi häntä rankaista siitä. Hän ei ymmärrä miksi häntä rankaistaan, pelko kasvaa entisestään ja sinä vain vahvistat ongelmaa. Sen sijaan yritä poistaa stressin aiheuttaja tai rauhoittele häntä ja osoita olemuksellasi ettei vaaraa ole.

Koiran hoitajan dilemma: Hoitokoirasi haukkuu tauotta!

Tarjoatko kotihoitoa, koirien päivähoitoa tai koiran ulkoilutusta? Hoidokkisi saattaa haukkua, eikä sille näy loppua. Se saattaa olla jopa niin äänekästä että se häiritsee koko naapurustoa. Miten sinun tulisi menetellä tällaisessa tilanteessa?

Monet koirat eivät hauku ensitapaamisella, koska silloin omistaja on paikalla ja tilanne on rauhallinen. Sinut siten esitellään rauhalliselle ja rentoutuneelle koiralle joka (omistajan mukaan) harvoin haukkuu ja pärjää hyvin yksin ollessaan. Mutta - kun omistaja poistuu kuviosta, tilanne muuttuu. Koira on selvästi hermostunut ja haukkuu jatkuvasti, erityisesti yksin jäädessään. Oikeastaan hän ajaa koko naapurustoa hulluuden partaalle haukkumisellaan!

Stressin tai eroahdistuksen aiheuttama haukkuminen on täysin normaalia ja jotain mikä jokaisen koiran omistajan ja hoitajan pitäisi pitää mielessä. Koiran rankaiseminen tai yksin huoneeseen lukitseminen sen takia ei auta. Se vain kasvattaa koiran pelkoa ja jättää hänelle vielä ikävämmän mielikuvan tilanteesta. Ja haukkuminen vain jatkuu. Koirat jotka yllättäen vaihtavat elinympäristöään tai muutoin joutuvat uuteen tilanteeseen, voivat tuntea olonsa erittäin epämukavaksi ja ei ole tavatonta että he siten haukkuvat yksin jäädessään. Ratkaisu on tarjota paljon huomiota ja rakkautta.

Mutta joka tapauksessa sinun on käytävä kaupassa ja koiran jäätävä yksin? Varmista sitten että karvakamu on saanut nauttia pitkästä lenkistä ja on kauttaaltaan väsynyt, ennen kun lähdet. Jätä joitain herkkuja tai täyteen ladattu aktivointilelu tarjoamaan hänelle viihdykettä. Älä jätä koiraa yksin ulos, missä hän voi reagoida ympäriltä kuuluviin ja/tai näkyviin ärsykkeisiin. Sen sijaan tarjoa koiralle tila, jossa se tuntee itsensä turvalliseksi ja sulje mahdolliset aukinaiset ikkunat, vaimentaaksesi ulkopuolelta tulevia ääniä.

Opeta koirasi olemaan haukkumatta: 3 vinkkiä

1) Huomiohakuinen haukkuminen on ehdollistettu käytösmalli. Toisin sanoen: Koirasi haukkuu saadakseen huomiosi, kuten rapsutuksua, kehuja tai jopa nuhteita. Vaikkei se ole helppoa, on tämä käytös mahdollista kitkeä. Tärkeintä on jättää huomiohakuinen haukkuminen täysin huomiotta. Sinä päätät milloin leikki alkaa ja milloin loppuu, eikä hauvasi. Kun haukkuminen ei saa enää huomiota (positiivista tai negatiivista), koirasi tarve haukkua on eliminoitu.

2) Erityisesti energisillä koirilla on taipumus haukkua paljon leikkiessä, kun puhut puhelimessa, tai säännöllisesti pitkin päivää. Idea on siis kuluttaa se ylimääräinen haukkumiseen käytetty energia. Joten varmista että koirasi saa säännöllisesti leikkiä ja liikuntaa, ja voi samalla nauttia reippaasta määrästä fyysistä liikuntaa sekä henkisistä harjoitteista. Tämä tasoittaa koirasi energiatasoja ja auttaa hallitsemaan haukkumista.

3) Innokasta haukkumista leikkiessä tai ovikellon soidessa voidaan vähentää. Tervehtiikö koirasi vieraita haukkumalla? Anna hänen haistaa maukasta herkkua ja sano 'shhhsh'. Haistelu harhauttaa häntä ja siten estää haukkumista. Heti kun haukkuminen loppuu, palkitse ja kehu. Toimi näin johdonmukaisesti ja lopulta hän oppii reagoimaan shhhsh kometoon ilman herkkuja.

Näitä 3 tekniikkaa voidaan käyttää vähentämään 'positiivista' haukkumista. Jos koirasi haukkuu stressin tai ahdistuksen takia, sitten sinun pitää joko viedä hänet pois tilanteesta tai vuorostaan poistaa tunteen aiheuttaja. Siksi on tärkeää ymmärtää mitä koirasi yrittää kertoa sinulle. Opiskele koirasi kehonkieltä ja opi tunnistamaan hänen tunteensa, sillä niin pystyt parhaiten aavistamaan myös koirasi tarpeet. Eikä sitten koirasi tarvitse haukkua niin paljoa saadakseen sinut ymmärtämään.

Onko koirasi yliampuva haukkuja? Jaa omat kokemuksesi alle kommentti osioon.