Opas kissan kehonkieleen

Author picture Inka

Mitä kissan kehonkieli kertoo?

Kissan kehonkieli tarkoittaa tapaa, jolla kissa osoittaa tunteensa kehon asennolla ja liikkeillä. Kissa ilmaisee kehonkielellään paljon tietoa, vaikka se voi olla hienovaraista ja aluksi hankalaa ymmärtää. Harjoittelemalla on kuitenkin mahdollista oppia ymmärtämään, mitä kissa haluaa ja tuntee.

Kissan kehonkielen ymmärtäminen auttaa sinua luomaan kissallesi turvallisen ja mukavan ympäristön. Niinpä kissanomistajien ja -hoitajien tulisi oppia tämä tärkeä taito.

Mistä tietää kissan olevan rauhallinen?

Rauhallisen kissan korvat osoittavat ylöspäin, silmät ovat sopivasti auki ja häntä on rentona eikä heilu. Siitä tietää, että kissa on hyvin rentoutunut, kun se siristää silmiään tai räpäyttää niitä hitaasti suuntaasi. Kokeile peilata tätä takaisin kissaasi. Tämä on kissan kehonkieltä, joka tarkoittaa, että "olen rento ja viihdyn kanssasi". 

Rauhallinen kissa reagoi edelleen ympäröiviin ääniin. Se esimerkiksi liikuttaa edelleen korviaan ääniä kohti tai laajentaa silmiään, jos se näkee liikettä. Kissat pitävät luonnostaan ympäristöään tarkasti silmällä.

Miten kissa tervehtii?

Kissa tervehtii muutamalla eri tavalla, joista jokaisella on oma merkityksensä. Ensinnäkin kissa saattaa tervehtiä sinua hieromalla sinua poskellaan. Kyseessä on kuitenkin pikemminkin hajumerkintä kuin tervehdys. Kissa tekee sinusta tutun osan ympäristöään, kuten se saattaa tehdä myös huonekalujen tai ovenkarmien kanssa. Samoin kissa saattaa haistella tai koskettaa sinua nenällään, mikä on myös tapa kerätä hajutietoa.

Toiseksi kissa saattaa puskea sinua päällään. Tämä on ystävällinen merkki tuttavallisuudesta, joka on peräisin kissan pentuajalta.

Kolmanneksi kissa saattaa lähestyä sinua häntä kohotettuna tai naukumalla. Tämä ei ole pelkästään tervehdys, vaan se osoittaa myös, että kissa haluaa ehkä jotain sinulta. Kissat harvoin naukuvat toisille kissoille, mutta ne voivat antaa satoja erilaisia naukuääniä meille ihmisille.

Kääntyykö kissasi joskus ympäri ja näyttää sinulle vatsansa? Tämä tarkoittaa, että se tuntee olonsa turvalliseksi kanssasi, sillä kissa tekee näin ainoastaan, jos se tuntee olonsa mukavaksi. Mutta ole varovainen, sillä tämä ei tarkoita, että kissasi haluaa että sen vatsaa rapsutetaan. Saatat saada näpäytyksen, jos et ole varuillasi.

Miltä kissan kehonkieli näyttää kun se on peloissaan?

Pelokas kissa haluaa näyttää mahdollisimman matalalta ja pieneltä. Sen vuoksi sen korvat on litteinä, vartalo on lähellä maata, sekä häntä matalana ja pyöritetty kehon ympäri. Vaihtoehtoisesti sen häntä voi olla jäykkä ja paisunut kuin harja. Kissan viikset ovat myös painautuneet litteästi kasvoja vasten.

Miten kissa osoittaa olevansa ärtynyt?

Jos näet kissan heiluttavan häntäänsä, se tarkoittaa, että se on kärttyisä. Tämä saattaa alkaa varovasti ja muuttua sitten yhä voimakkaammaksi, jos ärsytys ei lopu.

Tämä on merkki siitä, että kissasi on turhautunut ja haluaa tilanteen muuttuvan. Kiinnitä tähän huomiota ja anna kissallesi tilaa. Se haluaa, että se jätetään rauhaan.

Vihaisen kissan kehonkieli

Jos kissa on edelleen ärtynyt, se voi johtaa vihaan. Kissa saattaa kääntää korvansa ulospäin, pyöristää selkäänsä ja paisuttaa häntäänsä näyttääkseen isommalta ja kovemmalta. Lisäksi sen viikset saattaa osoittaa eteenpäin ja se voi sähistä. Jätä kissa rauhaan, kun se on tässä tilassa.

Kärsivän kissan kehonkieli

Ei ole päivänselvää, milloin kissalla on kipuja. Se ei nau’u surullisesti tai vingu. Siksi on tärkeää, että kissanhoitaja tai -omistaja osaa tunnistaa kipuilevan kissan.

Tärkeää on muistaa, että onnettoman kissan käytös tulee suhteuttaa siihen, miten se normaalisti käyttäytyy. Piileskeleekö se esimerkiksi normaalia enemmän? Vetäytyykö se kosketuksesta, vaikka normaalisti se rakastaa paijausta? Kyyristeleekö se koko päivän sen sijaan, että se venyttelisi? Nämä ovat merkkejä siitä, että kissasi saattaa tarvita eläinlääkärin hoitoa.

Ensimmäinen merkki siitä, että kissalla on kipuja, on se, että se vetäytyy. Se saattaa esimerkiksi piiloutua tai kyyristyä, ja kumartaa hartioita sekä laskea päätään. Kissa sulkee suunsa tiukasti, jolloin sen kasvot näyttävät hieman terävämmiltä.

Toinen merkki siitä, että kissalla on kipuja, on se, että se litistää ja kääntää korvansa ulospäin. Se saattaa myös puoliksi sulkea silmänsä. Kissa voi myös kyyristellä koko päivän pienessä, käpertyneessä asennossa. Tällöin on epätodennäköistä, että se venyttelisi rennossa asennossa.

Kuinka pitää kissa onnellisena?

Onnellinen kissa pystyy näyttämään luonnollista kehonkieltään ja käyttäytymistään omilla ehdoillaan. Kiinnitä siis huomiota onnellisuuden, stressin, ärtymyksen ja rauhallisuuden merkkeihin. Näin voit huomata, mitä kissasi tarvitsee ympäristöltään ollakseen onnellinen. Ehkä kissasi pitää kiireisestä kodista ja kokee eroahdistusta, kun se jätetään yksin. Toisaalta kissasi saattaa pitää rauhasta ja hiljaisuudesta. Kuuntele kissasi kehonkieltä, niin opit tuntemaan sen tarpeet ja persoonallisuuden kuin oikea kissakuiskaaja!

Tarvitsetko lisäapua kissasi hoitoon? Varaa ystävällinen kissanhoitaja Pawshakesta.