Onko raaka kananmuna terveellinen valinta lemmikille?

Onko raaka kananmuna terveellinen valinta lemmikille?

21/04/2019

Kananmunat ovat herkullisia esimerkiksi pannulla paistettuna! Monet lemmikinomistajat antavat niitä myös lemmikeilleen silloin tällöin. Onko kananmuna terveellinen kissalle tai koiralle? Ja kuinka se olisi paras tarjota karvaiselle ystävällesi?

Kananmuna on terveellinen lisuke kissasi tai koirasi ruokavalioon.

Kananmunat sisältävät paljon ravintoaineita kuten vitamiineja A, B, D ja E, proteiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja rasvahappoja, jotka pitävät nelijalkaisen ystäväsi ihon ja turkin terveenä. Kananmunankuori sisältää paljon kalsiumia. Näinpä kananmuna on hyvä lisuke koirasi ruokavalioon.

Miksi antaa kananmuna raakana?

Kananmunan sisältämät entsyymit ovat edelleen ehjänä raa’assa munassa – Ne helpottavat lemmikin ruuansulatusta sulattamaan ja imeyttämään ravinteet. Lisäksi normaalimuotoiset proteiinit ovat lemmikin helpompi sulattaa kuin kiinteytetyt ja useimmat kissat sekä koirat rakastavat niitä sellaisenaan!

Entäpäs jos kananmunan antaisi kokonaisena, kuoren kanssa?

Parhaiten kaikki hyödyt irti kananmunasta saa, kun syöttää sen kuorineen, jossa on huima määrä kalsiumia. Jos annat kananmunan ilman kuorta voi sillä olla laksatiivinen vaikutus. Helpoiten pääset, kun rikot kananmunan ja murennat kuoren valkuaisen ja keltuaisen kaveriksi. Voit myös tehdä kuoresta jauhetta esimerkiksi morttelilla. Jotkut lemmikit vierastavat kananmunankuorta ruuassaan, mutta tottuvat siihen kyllä nopeasti ja oppivat pitämään siitä.

Eikö raa’an kananmunan antaminen ole vaarallista?

Kissoilla ja koirilla on erilainen ruuansulatusjärjestelmä kuin meillä ihmisillä ja paras esimerkki siitä on kyky sulattaa raakaa lihaa ilman ongelmia. Lemmikkien mahahapot ovat paljon vahvempia kuin meidän, eikä esimerkiksi salmonellalla ole mitään mahdollisuutta niitä vastaan. Koirat ja kissat ovat rakennettu sulattamaan käsittelemätöntä ruokaa. Jos koirasi ei kuitenkaan ole aikaisemmin saanut raakoja kananmunia, voi hänellä mennä hetki tottua siihen. Pidä siis silmällä hänen ulostettaan kananmuna herkuttelun jälkeen.

Kuten aikaisemmin mainitsimme, eivät kaikki lemmikit tykkää kuoresta, mutta sekin on ok!

Onko lemmikkisi seniori tai nuori pentu? Silloin raaka kananmuna voi aiheuttaa ruuansulatusongelmia ja siten voi olla järkevää olla kokoilematta kestääkö heidän ruuansulatuksensa sitä. Myös jos lemmikilläsi on hammasongelmia, voi terävähkö kuori tuntua ikävältä ja haavat tarjoavat bakteereille suoran pääsyn verenkiertoon.

Kuinka usein kananmunan voi antaa?

Kananmuna on lisuke, ei kokonainen ateria. Pidä sitä vaikka terveellisenä herkkuna! Voit turvallisesti antaa yhden kananmunan viikossa lemmikillesi.

Luomukananmunat

Hyvä valinta niin kanoille kuin lemmikkisi terveydelle: suosi siis luomumunia, sillä silloin tiedät, ettei niitä ole ”kiillotettu” millään kemikaaleilla. Lisäksi luomumunat sisältävät enemmän D-vitamiinia.

Tärkeää: Kerrothan lemmikkisi ruokavaliosta lemmikin hoitajallesi!

Käykö lemmikkisi kotihoidossa Pawshaken hoitajalla? Pidä hoitajasi aina ajan tasalla lemmikkisi ruokavaliosta ja mahdollisista muutoksista. Muista aina antaa tarpeeksi lemmikin omaa ruokaa mukaan, ettei hoitaja joudu hankalaan tilanteeseen. Annatko kotona kananmunia lemmikillesi? Voit pyytää myös hoitajaa antamaan kananmuna tai muun lisukkeen yhtä lailla! Lue täältä lisää siitä mitä teidän olisi hyvä käydä läpi tutustumistapaamisen aikana.

Löydä lemmikin hoitaja