Mitä tehdä jos näet koiran lukitussa autossa

Mitä tehdä jos näet koiran lukitussa autossa

16/06/2021

Miksi koiran jättäminen kuumaan autoon on niin vaarallista?

Lemmikki voi saada lämpöhalvauksen ja kuolla alle kuudessa minuutissa. Koirat säätelevät ruumiinlämpöään ja viilentävät itseään läähättämällä. Koska auton lämpötila voi tuplaantua vajaassa 10 minuutissa, koira voi menehtyä ennen kuin kauppareissusi on edes ohi.

Dog sitting in car

Surullista kyllä, tämä on edelleen valitettavan yleistä Suomessa ja maailmalla, erityisesti lämpiminä kesäkuukausina. Tämän vuoksi lemmikkiä EI KOSKAAN saa jättää lukittuun autoon. Älä jätä lemmikkiäsi autoon edes pilvisenä päivänä, varjon alle tai ikkunat auki, sillä lemmikki voi silti kärsiä ylikuumenemisesta.

Kuinka koirat joutuvat lukittuun autoon?

Koira saattaa vahingossa jäädä autoon aiottua pidemmäksi aikaa jos omistajalla meneekin asioiden hoitamisessa suunniteltua pidempää, tai hän sattumalta törmää kadulla tuttuun. Tämä voi myös tapahtua inhimillisen virheen seurauksena, kun avaimet lukitaan vahingossa auton sisään tai innokas lemmikki kolauttaa lukon sisältäpäin kiinni.

Kuinka voin välttää jättämästä koiraani autoon?

Kun pysyt valppaana, ja pidät seuraavat asiat mielessä, pysyy koirasi todennäköisesti turvassa:

  • Jätä kuskin puoleinen ovi tai ikkuna kokonaan auki kun pakkaat autoa tai siirryt pois auton luota.

  • Pidä avaimia vaatteidesi taskussa tai jossain muualla lähellä itseäsi.

  • Pidä avaimiasi aina samassa paikassa. Keskity mihin lasket avaimesi, etenkin kun puhut puhelimessa, pakkaat autoa tai asetat lasta turvaistuimeen.

  • Älä kiirehdi vaikka toinen auto odottaisi parkkipaikkaa.

  • Mikäli autoosi pystyy jättämään ilmastoinnin päälle ilman että se on käynnissä, käy SEY:n sivuilla ja tilaa ‘En jätä koiraa kuumaan autoon’ -tarra laitettavaksi autosi ikkunaan. Tämä kertoo ohikulkijalle, että koirasi on turvassa ilmastoidussa autossa.

Mitä minun tulisi tehdä jos näen koiran lukitussa autossa?

Mikäli näet koiran lukitussa autossa, toimi nopeasti, sillä tässä tilanteessa aika ratkaisee.

Tässä on lyhyt ohjeistus mitä sinun tulisi tehdä:

  • Ensiksi tarkista, onko mikään auton ovista auki.

  • Seuraavaksi pyri saamaa yhteys auton omistajaan. Esimerkiksi kaupassa henkilökunta voi auttaa omistajan kuuluttamisessa.

  • Mikäli omistajaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen ja pyydä ohjeita koiran avuksi.

  • Koira tulee viedä varjoon ja kastella haalealla (ei jääkylmällä) vedellä. Mikäli koira pystyy juomaan, yritä juottaa sille viileää vettä. Vaikka koira virkoaisikin hätätoimenpiteillä, on se vietävä eläinlääkärille.

Poodle sitting in car with door open

Mikäli sinun täytyy ottaa koirasi mukaan, suosi koiraystävällisiä paikkoja, joihin koira on tervetullut. Toinen vaihtoehto on löytää koirallesi varjoisa ja turvallinen paikka auton ulkopuolelta. Paras vaihtoehto on jättää koira kotiin, jossa tiedät sen olevan tuvassa ja onnellinen.

Jos olet kiireinen, etkä ehdi pitää seuraa lemmikillesi, miksi et käyttäisi Pawshaken lemmikinhoitajaa! Tällä tavoin lemmikkisikin voi rentoutua ja pysyä viileänä, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä. Riittää, että laitat sijaintisi hakukenttään ja näet kuka lemmikinhoitajistamme on vapaana lähelläsi!