Lemmikki joululahjaksi | miksi se ei ole hyvä idea

Author picture Inka

Voiko lemmikin antaa joululahjaksi?

Ei ole hyvä idea antaa lemmikkiä joululahjaksi. Me Pawshakella ymmärrämme kiusauksen täysin: kissan- tai koiranpentu voi olla vastustamaton ajatus! Lisäksi saatat jopa ajatella tekeväsi palveluksen lahjoittamalla söpön karvaisen ystävän. Esimerkiksi, jos aiot ostaa rescue lemmikin tai jos tiedät lahjan vastaanottajan rakastavan eläimiä.

Kuten jokainen hyvä lemmikinomistaja ja -hoitaja tietää, lemmikin omistaminen ei ole vain ruusuilla tanssimista. Päinvastoin, työtä on paljon. Lisäksi lemmikin omistaminen voi olla melko kallista, ja siihen liittyy paljon piilokustannuksia, kuten lemmikin ruoka, lääkkeet ja tarvikkeet. Ja kuten Pawshakella tiedämme, voi olla hankalaa löytää joku huolehtimaan lemmikistäsi, kun lähdet itse lomalle. Lemmikinhoitaja voi helpottaa tässä, mutta se ei välttämättä ole aina taloudellisesti mahdollista lahjan saajalle.

Miksei lemmikkiä kannata antaa joululahjaksi?

Valitettavasti lemmikkejä luovutetaan eläinsuojeluyhdistyksille myös joulun aikaan. Lahjan saaja ei välttämättä olekaan valmis sitoutumaan lemmikin omistamiseen, mikä valitettavasti johtaa suureen hylkäämisriskiin.

Samoin, jos henkilö ei ole valmis omistamaan lemmikkiä, hän ei välttämättä anna sille sen tarvitsemaa hoitoa ja huomiota. Tämä voi johtaa käyttäytymisongelmiin ja lisätä eroahdistusta, mikä edelleen lisää riskiä sille, että lemmikki hylätään.

Mikä tahansa näistä kokemuksista voi olla erittäin stressaavaa eläimelle, joka tarvitsee vakaan kotiympäristön tunteakseen olonsa turvalliseksi. Lemmikin omistaminen sitouttaa omistajan sen koko elämän ajaksi, ei vain jouluksi. Muista, että karvainen ystävä tulee olemaan kuvioissa useita vuosia, ja tämä on otettava huomioon myös muuttuvissa elämäntilanteissa. Esimerkiksi muuton sattuessa, työaikojen tai -paikan vaihtuessa, eri elämänvaiheeseen siirtyessä sekä taloudellisissa ylä- ja alamäissä. On mahdotonta saada täydellistä kuvaa toisen ihmisen tunteista ja olosuhteista, minkä vuoksi tätä päätöstä ei pidä tehdä kenenkään muun kuin itsensä puolesta.

On tapauksia, joissa vanhempi hankkii lapsilleen pennun hoidettavaksi, tai aikuiset lapset hankkivat rescue kissan iäkkäille vanhemmilleen. Niin ihanalta kuin tämä kuulostaakin, tämä ei ota huomioon lemmikin tarpeita. Tässä on kaikki katastrofin aineet, jos vanhempasi tai lapsesi eivät pysty tai ole täysin sitoutuneet lemmikin hoitoon.

Kitten in Christmas tree

Milloin on hyväksyttävää hankkia lemmikkin joulun aikaan?

Jos kaikki osapuolet voivat seistä päätöksen takana ja ovat harkinneet asiaa tarkkaan, voi lemmikin antaa joululahjaksi. Läheisesi on ehkä miettinyt asiaa ja todella haluaa lemmikin! Niin kauan kuin yllätyksiä ei tule, on hyvä mahdollisuus, että asiat järjestyvät. Lue lisää lemmikin adoptoinnista täältä.

Uuden lemmikin sijaan voit myös ehdottaa, että läheisesi ottaisi ensin hoitolemmikin. Näin hän voi kokeilla lemmikin omistamista ja tehdä tietoisemman päätöksen adoptiosta.

Pawshaken kautta lemmikin omistamisesta kiinnostunut voi kokeilla lemmikin kanssa elämistä toimimalla lemmikinhoitajana! Alustamme kautta varataan päivittäin satoja hoitajia, ja etenkin joulun aikaan kysyntä ylittää usein tarjonnan. Täältä voit lukea tarkemmin, mitä lemmikinhoitajana toimiminen Pawshakella tarkoittaa.