Kuinka paljon koirat nukkuvat?

Author picture Pawshake

Unella on suuri vaikutus koiruutesi hyvinvointiin. Koirat nukkuvat keskimäärin 12-14 tuntia päivässä, seniorit 16-18 tuntia ja nuoret pennut jopa 18-20 tuntia! Unen tarve on toki yksilöllistä, mutta miksi koirat vaativat niin paljon lepoa ja kuinka voimme taata nelijalkaiselle ystävällemme tarpeeksi hyvälaatuista unta?

Unisykli

Kuten ihmisilläkin, koirillakin on kaksivaiheinen unisykli: Kevyt ja syvä uni (joka tunnetaan myös nimellä REM-uni). REM-unen aikana koirat uneksivat ja prosessoivat päivän tapahtumia. Koirien unisykli on lyhyempi kuin meidän ihmisten ja kestää keskimäärin 20 minuuttia. Tämä mahdollistaa tehokkaat torkut. Jopa pitkän, leikkisän lenkin päätteeksi puolen tunnin teho torkut riittävät virkistämään karvakorvasi entiselleen. Myös koirien REM-uni on kestoltaan lyhyempi kuin meidän ihmisten. Se taas luo tarpeen useille torkuille, jotta koira kerkeää prosessoimaan kaiken tarvittavan ja tunteakseen itsensä virkeäksi.

Koiratkin näkevät unia - todennäköisesti päivän tapahtumista ja tunteista: nahisteluista, pakoilusta, metsästyksestä, puolustautumisesta, leikkimisestä jne. Kun koirasi nukkuu ja näkee unta, voit huomata kuinka hänen silmänsä liikkuvat luomien alla, tassut liikehtivät ja hän saattaa jopa pitää jotain ääntä, kuten piipittää tai haukkua! Näin koirasi tehokkaasti purkaa päivällä kokemaansa jännitystä. Koirien nukkuessaan päästämät äänet ja eleet ovat herttaisia arjen piristäjiä.

Levon tärkeys

Nukkuminen tekee hyvää kaikille. Koiria se helpottaa keskittymään, tehostaa niiden oppimista ja mahdollistaa päivästä täysillä nauttimisen. Liian vähän unta saavat koirat saattavat omata lyhyen pinnan, kärsiä stressistä, muuttua uupuneen oloisiksi tai jopa masentuneiksi. Uni vaikuttaa myös koirasi fyysiseen hyvinvointiin. Vähäinen uni heikentää vastustuskykyä, jolloin bakteerit ja virukset saavat helpommin jalansijaa koiran elimistössä. Siksi onkin tärkeää, että uskollinen kumppanisi saa nauttia aktiviteeteistä ja liikunnasta, sekä ottaa rentouttavat nokoset niiden jälkeen.

Unen laatu

Mitä uneen tulee, kyse ei ole pelkästään määrästä vaan myös laadusta. Koirien tulee olla täysin rentoutuneita saavuttaakseen syvän unen. Tätä voit havainnoida koirasi nukkuma-asennosta: Kun koirasi nukkuu kyljellään jalat suorina tai kevyesti koukussa (muttei muun kehon alla) nauttii hän rauhallisesti unimaailmasta. Jos hän taas makaa selällään, on se merkki siitä, että hän on vieläkin rentoutuneempi ja huoleton! Puolestaan jos koirasi nukkuu mahallaan tai on tiukalla kiepillä, viittaa se ´puolustautuvaan` asentoon, joka pitää hänet lämpimänä. Tällöin kuitenkin koiran lihakset eivät ole täysin rentoutuneet, jolloin myös uni on pinnallista. Tästä juontaa sanonta ”nukkuu koiranunta”, koska tällainen silmien lepuuttaminen mahdollistaa lyhyet torkut pitkin päivää ilman että mikään tärkeä jää koiralta huomaamatta. Lue täältä lisää koirien nukkumistyyleistä.

Koirat nukkuvat parhaiten, jos ovat saaneet tarpeeksi puuhata ja touhuta päivän aikana: kunnon lenkit ja haasteelliset aivojumpat takaavat rauhalliset unet karvakorvallesi. Onko töissä paras sesonki käynnissä, eikä aikasi meinaa riittää kaikkeen? Helpota arkea varaamalla koiranhoitaja, joka voi vaikka viedä koirasi pitkälle lenkille puolestasi.

  Hyvin ansaitut torkut leikkisession jälkeen

Univaikeudet

Univaje saattaa päästä yllättämään, jos koirasi ei saa tarpeeksi syvää unta, joko liiallisten ärsykkeiden kuten melun tai muun vastaavan häiriön takia. Varmista siis, että koirallasi on mahdollisuus nauttia vähä-ärsykkeisistä ajoista pitkin päivää ja tarjoa hänelle rauhallinen ja turvallinen paikka käydä nokosille. Huonolle unenlaadulle voi olla myös fyysinen selitys, kuten esimerkiksi uniapnea eli vaikeus hengittää nukkuessa. Tämä on erityisesti lyhytkuonoisten rotujen ongelma. Oletko huomannut, että koirasi torkkuu harvemmin tai on levottomampi kuin aikaisemmin? Seuraa silloin koirasi muuta hyvinvointia (aktiivisuutta, ruokahalua, ulosteen rakennetta ja turkin laatua) ja jos huomaat poikkeuksia, ole yhteydessä eläinlääkäriisi.

Liian paljon unta?

Aiemmin kerroimme kuinka koirat nukkuvat paljon. Voivatko ne kuitenkin nukkua liikaa? Se on hyvinkin mahdollista. Jos koirasi nukkuu keskivertoa enemmän, voi se olla oire henkisestä tai fyysisestä ongelmasta. Joskus koirat nukkuvat tylsyyttään tai masentuneisuuttaan. He eivät yksinkertaisesti tiedä, mitä muuta tehdä! Liiallinen nukkuminen voi siis johtua liian vähäisestä huomioinnista tai aktiviteettien puutteesta, muttei koskaan saa unohtaa, että tämä voi johtua myös fyysisestä ongelmasta. Siksi asiasta olisi hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa, jos sinusta tuntuu, että koirasi torkkuu torkkumistaan.

Missä koira nukkuu?

Tämä vaihtelee yksilöittäin: jotkut tykkäävät koreista, toiset patjoista ja kolmannet kohotetusta pedistä. Useat pitävät myös pehmustetusta reunuksesta, johon pää on hyvä asetella. Toki ei saa unohtaa kodin parhaita paikkoja: sohvaa ja sänkyä! Oleellisinta on, että peti sijaitsee hiljaisessa, hieman syrjäisessä paikassa, jonne ilmavirta ei vedä, eikä valaistus ole se kirkkain mahdollinen. Tykkääkö hemmoteltu hauvasi nukkua kanssasi sängyssä? Haluatko koirasi sänkyyn, vai et? Päättäkää miten asia on, jolloin ei nukkumaan mennessä tarvitse asian kanssa nahistella, jos toimintamalli on alusta asti sama. (Kertokaa säännöistä myös lemmikkinne hoitajalle!) Koirat tykkäävät nukkua lähellä perheenjäseniään. Vietätkö paljon aikaa jossain tietyssä paikassa kotosalla? Esimerkiksi tietokoneella? Aseta lemmikillesi peti lähistölle, vaikka työpöytäsi alle ja saat nauttia koirasi seurasta koko päivän!

Olet ehkä huomannut, kuinka koirasi tekee pari kieppiä ennen kuin asettuu makuulle. Tämä on koirasi tapa pedata peti (on se sitten patja, viltti, kori tms.) makeita unia varten. Anna koirasi siis asettua mukavasti ja nauttia hyvin ansaituista nokosista.

Kauniita unia!

Seuraatko meitä jo Instagramissa? Käy vilkaisemassa pawshakesuomi-tilillämme mielenkiintoisia #tiesitkö postauksiamme tai jaa kuva omasta lemmikistäsi/hoidokistasi nauttimassa hyvistä unista käyttäen hashtagia #pawshakesuomi !