Koirani kärsii eroahdistuksesta. Mitä voin tehdä?

Author picture Pawshake

Koirat ovat luonnostaan laumaeläimiä, ja ne saattavat tuntea olonsa turvattomaksi yksinään. Laumassa eläimet tuntevat olonsa turvalliksi sen tuoman puolustusvoiman ja suojan takia. Yksinään koirat voivat stressaantua ja jotkut koirat saattavatkin ulista tai tuhota kotia sillä aikaa, kun olet töissä. Mitä voit tehdä helpottaaksesi koirasi oloa? Eroahdistus voi kehittyä nuorella iällä esim. heitteillejätön takia. Se voi kuitenkin tulla esiin myös myöhemmin, esim. traumaattisen kokemuksia takia - jollekin koiralle tähän voi riittää omistajien pitkä lomamatka, perheen muutto uuteen kotiin, tai muutto kokonaan uuteen/toiseen perheeseen. 

Voit auttaa koiraasi ja estää eroahdistuksen kehittymistä pennusta pitäen - vanhalla kunnon totuttamisella. Olemme kirjoittaneet tästä paljon blogissamme jo ennenkin, keinot ovat siis samat tutut. Voit pentuiässä alkaa totuttamaan koiraasi yksinoloon, ja suosittelemme tätä erittäin vahvasti kaikille. Voit aloittaa totutuksen kotona, jättäen pentusi leikkihetken jälkeen nukkumaan. Poistu huoneesta vähin äänin ja sulje ovi perässäsi. Tule sitten takaisin pienen hetken kuluttua - ennen kuin pentu huomaa poissaolosi ja alkaa vinkua. Ajoittaminen voi olla hankalaa, ja saatat aluksi etsiä sopivaa rytmiä - tämä on ok. Koita kuitenkin välttää sitä, että palaat huoneeseen kun pentu jo vinkuu. Muuten se oppii hakemaan huomiosi vinkumalla. Muista aloittaa hyvin lyhyillä koulutusajalla, esim. minuutilla tai parilla. Kun pentusi pysyy rauhallisena yksinään, voit pidentää aikaa pikkuhiljaa ja lopulta pidentää sitä jopa tunteihin. Sinun ei kuitenkaan pidä jättää koiraa yksikseen koko päiväksi - koirat kuitenkin ovat laumaeläimiä, eivätkä nauti yksinolosta pitkään. Jos joudut usein jättämään koirasi pitkäksi aikaa yksin, harkitse päivähoitajan tai koiranulkoiluttajan hankkimista.

Yksinoloon totuttamattomat koirat joskus kehittävät eroahdistuksen, jolloin on tärkeää osata tunnistaa oireet ja korjata ongelmien syy..

hund ser ut vinduet

Tunnista oireet

Vinkuminen, haukkuminen, huonekalujen tuhoaminen, itsensä raapiminen/kirputtaminen, levottomasti liikuskelu ja sisälle pissaaminen ovat tyypillisiä eroahdistuksen merkkejä. Muina merkkeinä voi olla esim. kieltäytyminen syömästä tai juomasta, kun jätät koirasi yksin, tai superonnellisuus ja hyperaktiivisuus kun palaat kotiin. Näitä merkkejä voi olla joskus hankala tulkita, mutta on erittäin tärkeää huomata mistä nämä asiat kertovat - varsinkin jos olet koiranhoitaja! Joskus hyvinkäyttäytyvä koira saattaa yhtäkkiä tuhota huonekaluja, pissailla sisälle ja näet sillä selkeästi muitakin eroahdistuksen merkkejä. Kyseessä voi olla muukin asia, esim. terveysongelma, mutta jos näet useamman selkeän eroahdistuksen oireen, sinun kannattaa käsitellä tilannetta kuin kyseenomainen koira kärsisi eroahdistuksesta – on myös tärkeää muistaa, ettei koira käyttäydy näin 'tahallaan' tai 'ollakseen ilkeä'. Mitä ikinä siis teetkään, älä koskaan rankaise koiraasi tällaisesta käytöksestä, vaan sen sijasta - tue koiraasi.

Itsevarmuus

Yksinolonajan aikaa on hyvä kasvattaa pikkuhiljaa, mutta eroahdistuksen hoitamiseen liittyy muitakin tekijöitä. Yleensä pahasta eroahdistuksesta kärsivillä koirilla on huono itsetunto. Tämä voi johtua esim. vanhanaikaisista 'koulutuskeinoista' (väkivallalla pelottelusta) tai muusta traumasta. Jo alkaneen eroahdistuksen selättämisen keino onkin kasvattaa luottamusta. Eroahdistuksesta kärsivien koirien tulee tuntea, että ne elävät nyt turvallisessa laumassa, joka ei koskaan hylkää niitä. Joten, sinun tärkein prioriteettisi on luoda ja tarjota koirallesi turvallinen koti. Osoita koirallesi hiljainen paikka kotona, jonne se voi halutessaan rauhoittua. Paikkana voi toimia esim. hiljainen huone, peti tai (avoinna oleva) häkki. Koirasi tarvitsee myös pitkiä rauhallisia lenkkejä, leikkimistä ja muuta toimintaa, jotta teidän välinen suhteenne vahvistuu. Näin koirasi alkaa luottamaan sinuun.

Väsynyt, mutta onnellinen

Varmista, että koirasi on väsynyt sekä tyytyväinen, kun jätät sen yksin. Menkää pitkälle lenkille, joka sisältää sekä liikuntaa että rauhallista aivotyöskentelyä, tai leikkimistä - riippuen koirastasi - jotta saat kulutettua sen energiavarastot. Lähde kotoa vasta, kun koirasi on rauhallinen ja rento. Toisinsanoen - tätä täytyy harjoitella paljon etukäteen, ei silloin, kun olet kiireessä.

Tarkista oma käyttäytymisesi

Nappaat avaimesi, laitat kengät jalkaasi, menet huoneesta toiseen etsien laukkueasi: koirasi on oppinut, että toimit näin ennenkuin lähdet kotoa. Älykäs koirasi ajattelee: Apua, laumanjohtajani lähtee! Joten, koita tehdä näitä samoja asioita, kun ET ole lähdössä kotoa: nappaa avaimesi, laita takkisi päälle ja jää kotiin. Käyttäytymisketjujen rikkominen voi olla apuna lievemmissä eroahdistuksissa, mutta auttaa vakavemmissa tapauksissa muiden keinojen tukena. Lähde kotoasi vasta, kun koira on rauhoittunut.

Voit vaikuttaa koirasi käyttäytymiseen myös silloin, kun palaat kotiin. Jos koirasi menee ihan sekaisin joka kerta kun palaat, älä innosta sitä enempää, vaan huomioi lyhyesti ja rauhallisesti. Esimerkiksi pelkkä katse, hymy tai rauhallinen "hei" riittää. Tee selväksi, että olet iloinen nähdessäsi hänet, mutta vältä innostavia kimitysääniä, rapsuttelua jne. Älä myöskään suutu koirallesi, vaan moikkaa sitä rauhallisesti, kun koirasi on rauhoittunut ilopurskahduksestaan. Näin tuet koiraasi ja luot teille taas turvallisen ja hyvän suhteen.

Yksinoloon totuttaminen

Eroahdistuksesta kärsivien koirien kanssa tulee muistaa, että totuttaminen pitää aloittaa todella pienillä hetkillä. Tekniikka on hieman samanlainen, kuin pentujen kanssa (joilla ei vielä ole eroahdistusta). Jätä koirasi yksikseen toiseen huoneeseen hetkeksi - mutta älä vielä sulje ovea. Tee tätä useasti päivässä, ja muista aina palata koirasi luokse ennenkuin se ahdistuu. Käyttäydy kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan ja palkitse koiraasi esim. namilla, kun se pysyy rauhallisena toisessa huoneessa. Jos koirasi seuraa sinua, ole niinkuin mitään ei tapahtuisi ja jatka puuhailuasi normaalisi. Jos koirasi stressaantuu tästä liikaa, pidä hetket lyhyempinä ja pidä loppupäivä taukoa. Koirasi tulee oppia, että yksinoleminen ei ole pelottavaa, eikä se ole rangaistus mistään ongelmakäyttäytymisestä. Jälleen kerran: kyse on luottamuksesta.

Koiranhoitaja

Koiranhoitajat voivat olla hyvä ratkaisu eroahdistuksesta kärsivälle koiralle, kun joudut olemaan poissa kotoa.

Kuitenkin, ota huomioon: joskus eroahdistuksessa ei ole kyse vain yksinolosta; joissain tapauksissa kyse on siitä, ettei koira halua olla erossa sinusta. Tällöin koirasi voi hämmentyä, jos se jää yksin jonkun "uuden" kanssa. Jos epäonnistut koirasi ja uuden hoitajan tutustuttamisessa (rakentamalla heidän välilleen luottamusta pikkuhiljaa), voi tämä aiheuttaa koirallesi traumaattisen kokemuksen.

Varmista, koirasi tutustuu uuteen hoitajaansa kunnolla, ja että koirasi luottaa häneen. Menkää yhdessä pitkälle lenkille, ja tutkikaa koiranhoitajan (tai teidän omaa) kotia rauhassa. Jos olet järjestänyt koirallesi kotihoitoa hoitajan luona, ota mukaan koirasi suosikki kori, viltti ja muita tavaroita, jotta koirasi tuntee olonsa kodikkaaksi. Ja tietenkin - varmista että valitsemasi lemmikinhoitaja rakastaa koiraasi niin paljon kuin sinä - jos vain mahdollista. Näin koirasi tuntee olonsa turvalliseksi myös hoitajan kanssa.

Huomioithan: jos koirasi kärsii pahasta eroahdistuksesta, suosittelemme konsultoimaan paikallista koirankouluttajaa, joka on erikoistunut eroahdistuksen hoitoon.