Kerrostalokoirat ja niiden päivittäinen aktivointi

Kerrostalokoirat ja niiden päivittäinen aktivointi

06/01/2022

Voiko koira olla onnellinen kerrostaloasunnossa?

On todellakin mahdollista asua kerrostaloasunnossa koiran kanssa vaarantamatta koiran terveyttä tai onnellisuutta. Se vain vaatii hieman ylimääräistä suunnittelua, sopeutumiskykyä ja luovuutta.

Monet koiranomistajat asuvat kerrostaloissa, erityisesti suurissa kaupungeissa. Näin ollen kaikkien kohdalla ei ole mahdollista, että koiralla olisi käytössään suuri takapiha. Tämän vuoksi meidän on nähtävä hieman vaivaa tarjotessamme lemmikeillemme henkistä virikettä, sosiaalistamista ja fyysistä liikuntaa. Koska ne eivät ansaitse yhtään vähempää.

Terrier in dog bed

Ovatko jotkut koirat sopivampia kerrostaloon?

Jotkut koirarodut ja -luonteet sopeutuvat paremmin elämään pienissä tiloissa kuin toiset. Tämä voi kuitenkin riippua monista tekijöistä, jotka ovat ominaista juuri sinun tilanteellesi. Esimerkiksi vanhempi, vähemmän liikkuva koira voi olla onnellisempi kerrostalossa kuin erittäin energinen nuorempi koira. Samoin jos työskentelet kotoa käsin, tai jos taloudessasi on muita jäseniä, jotka voivat osallistua koirasi hoitoon, saattaa koirasi viihtyä paremmin pienessä tilassa.

Koirarodut, jotka viihtyvät kerrostalossa, ovat usein pienikokoisia, esimerkiksi ranskanbulldogit tai chihuahuat. Tämäkin voi kuitenkin vaihdella. Esimerkiksi vinttikoirat ovat paljon suurempia, ja niiden tiedetään sopeutuvan pienempiin tiloihin.

On tärkeää muistaa, että vaikka omistaisitkin rodun, joka sopeutuu hyvin kerrostaloon, koira tarvitsee silti runsaasti henkistä stimulaatiota sekä liikuntaa. Koirat ovat sosiaalisia ja älykkäitä eläimiä, eikä niitä siksi pidä jättää yksin ilman seuraa koko päiväksi. Tämä voi aiheuttaa eroahdistusta, joka voi taas johtaa tuhoisaan käyttäytymiseen, kuten pureskeluun tai haukkumiseen. Lisäksi koirasi voi stressaantunut ja olla onneton, mikä ei ole lainkaan reilua sitä kohtaan.

Retriever dog on apartment balcony

4 vinkkiä koiran viihtymiseen kerrostalossa

1. Tee asunnostasi koiraa aktioiva

On hyvä idea hankkia erilaisia leluja, joilla koirasi voi leikkiä. Esimerkiksi vinkuvat ja pehmeät lelut sekä purulelut sopivat koirallesi erinomaisesti leukalihasten sekä motoristen liiketaitojen harjoittamiseen. Vaihtele leluja keskenään, jotta koirasi ei ehdi kyllästyä niihin.

2. Tee tiloistasi koiraystävälliset

Jos sinulla on parveke tai piha, varmista, että siinä on tarpeeksi korkeat aidat, jotta koirasi ei vahingossakaan pääse karkaamaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos asut hyvin korkeassa talossa.

Koiran leikkialueella ei saa olla mitään vaarallisia tavaroita, kuten sähköjohtoja, paristolla varustettuja laitteita, ihmisten lääkkeitä tai roskia. Pennun kanssa voi harkita myös kertakäyttöisten pissa-alustojen hankkimista.

Dog chasing a ball in the park

3. Kävelylenkit ja ulkoilu

Muista sisällyttää päivään säännölliset kävelylenkit ja puistokäynnit, jotta lemmikkisi saa haistella erilaisia ympäristöjä. Näin se saa myös poltettua energiaa sekä käytettyä kehoaan ja aivojaan, jotka ovat avainasemassa onnellisen kerrostalokoiran kannalta.

Jos olet kokopäivätyössä tai joudut jäämään töihin myöhään, on hyvä ottaa yhteyttä koiran ulkoiluttajaan, jotta koirasi saa seuraa ja liikuntaa päivän aikana.

4. Tee kerrostalokoiran ruokailusta hauska aktiviteetti

Ruoalla aktivointi on loistava tapa hidastaa koiran syömistä ja tehdä ruokailuhetkistä paljon hauskempia! Voit piilottaa pieniä herkkuja ympäri taloa, jotta koirasi voi "metsästää" niitä päivän aikana. Myös aktivointimatto tai pakastetulla ruoalla täytetty kong voi pitää lemmikkisi tyytyväisenä tuntikausia. Kannattaa kuitenkin laittaa matot sivuun tämän ajaksi, jotta vältät niiden sotkemisen.