Kaipaako kissasi sinua kun olet poissa?

Author picture Inka  - päivitetty: 15/02/2022

Sanotaan, että "kissoilla ei ole omistajia, vaan henkilökuntaa". Mutta pitääkö se paikkansa? Kuinka kiintyneitä kissat ovat omistajiinsa, ja kaipaako kissasi sinua, kun olet poissa? Tästä artikkelista saat selville kaiken kissoista ja kiintymyksestä, sekä hyödyllisiä vinkkejä lomalle lähtiessäsi.

Kissat ovat sekä itsenäisiä että sosiaalisia

On totta, että kissat ovat itsenäisiä olentoja: ne osaavat pitää itsestään hyvää huolta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että (toisin kuin koirat) ne eivät välttämättä ole riippuvaisia ihmisistä, kun on kyse kiintymyksestä ja turvallisuudesta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kissat eivät osoita merkkejä eroahdistuksesta, kun niiden omistaja on poissa. Jotkut kissanomistajat tietävät tämän: palaat lomalta, mutta kissasi käyttäytyy melko välinpitämättömästi! Toiset kissat käyttäytyvät jopa kuin olisivat "loukkaantuneita" ja teeskentelevät, etteivät näe sinua lainkaan.

Monet kissat ovat kuitenkin hyvin iloisia, kun niiden omistajat palaavat kotiin. Ne maukuvat ja tulevat istumaan syliisi tai näppäimistöllesi... Jotkut kissat myös seuraavat omistajiaan kaikkialle ympäri taloa.

Ja tämä käy järkeen. Sillä vaikka kissat olivat alun perin yksinäisiä metsästäjiä, ne oppivat elämään ryhmissä ihmisyhteiskunnan ja kaupungistumisen vaikutuksesta. Monet kissat ovatkin varsin sosiaalisia ja tarvitsevat seuraa ja vuorovaikutusta ihmisten ja muiden eläinten kanssa.

Mistä tiedät että kissasi rakastaa sinua?

Vaikka kissat saattavat käyttäytyä viileästi, kun tulet kotiin, on paljon hienovaraisia merkkejä, jotka osoittavat kiintymystä suosikki-ihmiseen. Kissat osoittavat arvostustaan tervehtimällä sinua iloisesti kehräämällä, painamalla päänsä sinua vasten tai jopa näykkimällä tai puremalla sinua hieman. Lisäksi on jo selvä rakkauden osoitus, jos kissa haluaa olla lähelläsi. Jos kissa pysyy vierelläsi eikä piileskele tai juokse karkuun, se tarkoittaa, että se on hyvin onnellinen seurassasi.

Vaikka tiedämme kissoista jo melko paljon, ne voivat silti käyttäytyä melko salaperäisesti. Jotkut kissat saattavat olla hyvin ihmisläheisiä ja kiintymyksellisiä, toiset taas pitävät vain muista kissoista tai haluavat kulkea omia teitään. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, mistä juuri SINUN kissasi pitää ja mitä se tarvitsee. Ja jos varaat kissallesi oman kissahoitajan, on tärkeää, että kerrot hoitajalle kaiken kissasi luonteesta ja käyttäytymisestä. Pyydä hoitajaa säilyttämään kissasi normaalit rutiinit mahdollisimman hyvin lomasi aikana.

cat hugs woman

Kissat pitävät rutiineista

Vaikka kissat eivät ole emotionaalisesti täysin riippuvaisia sinusta ihmisenä, ne ovat silti kiintyneitä seuraasi ja huolenpitoosi. Jos olet joskus nähnyt kissasi kuljeskelevan ruokakuppinsa ympärillä tiettyyn aikaan päivästä, se on merkki kissasi "sisäisestä kellosta". Kissoilla on vahva rutiinin taju. Tämä ei koske vain niiden päivärutiineja vaan myös niiden olinpaikkaa sekä perheen kokoonpanoa. Kissa, joka joutuu yhtäkkiä kohtaamaan voimakkaita muutoksia (muutto, vauva tulossa, uusi lemmikki), voi hämmentyä ja stressaantua. Yritä siis rajoittaa suuria muutoksia kissasi elämässä.

Siksi on tärkeää säilyttää kissan päivittäinen rutiini mahdollisimman hyvin myös kun lähdet lomalle. Syökö kissasi yleensä kahdesti päivässä? Kauhotko kissanhiekan aina illalla? Pyydä kissanhoitajaa noudattamaan samaa tuttua aikataulua.

Kaipaako kissasi sinua kun olet poissa?

Vaikka kissa voi olla yksin hetken aikaa ja nukkuu paljon päivisin, on täysin harhaluulo, että kissan voi jättää yksin päiviksi. Kissan henkinen ja fyysinen terveys on riippuvainen sen päivittäisestä ärsykeannoksesta, joka koostuu sekä henkisistä että fyysisistä haasteista. Muista siis: kissa tarvitsee vuorovaikutusta joko tuttujen perheen lemmikkien tai ihmisten kanssa. Kissat, jotka viettävät päivänsä yksin kotona, voivat masentua, tulla ylipainoisiksi ja lopulta jopa kehittää käyttäytymisongelmia.

Jos haluat tietää, miten kissasi käyttäytyy, kun se on yksin, voit käyttää lemmikkikameraa. Lemmikkikameran avulla voit seurata kissasi liikkeitä etänä sovelluksen kautta. Tämä ei kuitenkaan korvaa kissanhoitajan inhimillistä vuorovaikutusta!

Tärkeää: palkkaa lemmikinhoitaja lomasi ajaksi

Kissasi voi tuntea olonsa melko yksinäiseksi, kun sen normaalit rutiinit katoavat poissaollessasi. Niinpä: Jos lähdet lomalle, pyydä kissanhoitajaasi antamaan kissallesi tavanomaisen veden, ruuan ja kissanhiekan lisäksi myös riittävästi huomiota ja leikkiaikaa. Pawshake kissanhoitaja voi tulla kotiisi kerran tai kahdesti päivässä, tai jäädä yöksi.

Pawshake-hoitajan kotikäynti kestää keskimäärin puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, jonka aikana hoitaja voi leikkiä kissasi kanssa, halailla sitä tai vain istua sen kanssa yhdessä sohvalla. Kaikki kissat eivät halua leikkiä hoitajan kanssa saman tien, vaan saattavat juosta karkuun ja piiloutua. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että kissasi haluaisi olla yksin, se vain saattaa tarvita aikaa sopeutuakseen uuteen ihmisystäväänsä.

Vinkkejä lomamatkan varalle:

  • Älä siirrä kissaasi uuteen paikkaan, jos voit estää sen (paras on pysyä mukavasti kotona)

  • Anna hoitajan tutustua kissaasi etukäteen

  • Pidä kiinni kissasi normaaleista rutiineista, mutta älä pakota sitä tekemään mitään, mitä se ei halua

  • Anna hoitajan leikkiä ja halailla kissasi kanssa

  • Anna kissasi päättää, milloin se on vuorovaikutuksessa - anna sille tilaa

  • Tarjoa raapimispuu ja useita turvallisia piilopaikkoja

Ja tärkein neuvo: älä loukkaannu, jos kissasi ei osoita kaipaavansa sinua. Me usein liitämme kissalle inhimillisiä tunteita (loukkaantunut, ylimielinen, surullinen tai hellä ja rakastava.) Mutta kissa on kissa - joka kokee maailman omalla erityisellä tavallaan. Nauti siis kissasi omasta, erityisestä, itsepäisestä ja kiehtovasta käyttäytymisestä sellaisena kuin se on!