Juhlallisuudet tuovat mukanaan 5 vaaranpaikkaa

Juhlallisuudet tuovat mukanaan 5 vaaranpaikkaa

07/12/2018

Juhlapyhien aikaan on hyvä huomioida erityiset riskitekijät lemmikinomistajana tai -hoitajana. Tunnistamalla ja ehkäisemällä vaaranpaikat suojaat lemmikkiä sairastumiselta, sekä muilta katastrofeilta. Lue kuinka pidät eläinystäväsi terveenä ja stressittömänä tulevien juhlapyhien aikana.

Luonnollisesti karvaisen perheenjäsenen kanssa on ihanaa viettää juhlapyhien suomaa vapaa-aikaa. Juhlaperinteissämme piilee kuitenkin riskejä, jotka uhkaavat koirasi tai kissasi terveyttä ja hyvinvointia. Kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin 5 kohtaan, ja pääset nauttimaan turvallista ja iloista juhlaa lemmikkisi kanssa.

1. Vaaralliset ruuat

On olemassa tiettyjä ravintoaineita, jotka ovat erityisen vaarallisia koirille ja kissoille. Jouluisista herkuistamme suklaan, rusinoiden ja macadamiapähkinöiden kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta, sillä ne ovat lemmikillesi todellista myrkkyä. Myös alkoholi on erittäin vaarallista. Liian suuri määrä alkoholia eläimen elimistössä voi johtaa jopa lemmikin vaipumiseen koomaan. Pidä siis silmällä niitä houkuttelevia drinkkejä herkullisine oliiveineen, koristeineen ja makeine tuoksuineen, ettei nelijalkainen ystäväsi pääse niihin käsiksi.

Pidä myös mielessä, että suurin osa meidän ihmisten ateriantähteistä ei ole sopivia lemmikkisi ruuansulatukselle saatika hänen hyvinvoinnilleen. Meidän nauttimat liharuoat ovat usein liian rasvaisia ja suolaisia lemmikeille annettavaksi. Lisäksi kypsennetyn lihan luut sirpaloituvat helposti, ja voivat vahingoittaa lemmikkisi ruuansulatuskanavaa. Älä siis anna koirallesi tai kissallesi herkkupaloja lautaseltasi, vaan hemmottele ystävääsi sille tarkoitetuilla herkuilla, kuten esimerkiksi puruluulla tai vaikka sian korvalla. Älä myöskään unohda viedä roskia pikaisesti aterioinnin jälkeen: kissa tai koira voi valvovan silmän välttäessä alkaa etsimään tähteitä tuoksujen perässä.

Sokeri on pahasta lemmikillesi, mutta sinun on pidettävä silmällä myös muita makeutusaineita. Xylitolia on useimmiten sokerittomissa purukumeissa ja pastilleissa. Edellämainittuja löytyy usein vierailevien perheenjäsenten tai ystävien takkien taskuista tai laukuista. Laukut voivat myös pitää sisällään muita myrkyllisiä aineita sisältäviä asioita, kuten meikkejä tai lääkkeitä. Pidä siis huoli, ettei lemmikki pääse livahtamaan tilaan missä säilytät vieraidesi takkeja ja laukkuja.

Vinkki: Pyydä vieraitasi ystävällisesti olemaan antamatta mitään herkkuja lemmikilles, näin ehkäiset myös lemmikkien puolelta satelevia anelevia katseita.  

2. Kukat ja kasvit

Joulutähti, hyasintti, atsaleat, tulppaanit jne. ovat myrkyllisiä lemmikillesi, joten pidä ne eläinystäväsi tavoittamattomissa tai älä hanki niitä kotiisi alkuunkaan. Myös monet leikkokukat ovat vaarallisia. Erityisesti pääsiäisen aikaan monella on narsisseja kotiaan kaunistamassa, mutta niiden sipulit ovat erittäin myrkyllisiä lemmikillesi. Myös liljoissa piilee vaara. Liljamyrkytys on tunnettu ongelma ja useimmat niiden kanssa kontaktiin päässeet kissat valitettavasti menehtyvät. Älä siis osta liljoja tai muita leikkokukkia lahjaksi lemmikkitalouksiin.

Lue täältä aikaisemmin julkaisemamme lista myrkyllisistä kasveista

Joulukuusi itsessään ei ole vaaraksi lemmikillesi, mutta pudonneet neulaset voivat olla. Lakaise neulaset pois joka päivä. Onko joulukuusen jalassa vettä? Usein (haitallisia) ruoka-aineita lisätään veteen, kuten sokeria. Joulukuusi pärjää hyvin pelkällä vedelläkin, tai huolehdi että vesitila on suljettuna hyvin. Monet koirat ja kissat tykkäävät juoda mitä kummallisimmista paikoista.

3. Jouluvalot ja -koristeet

Pimeään vuodenaikaan jouluvalojen johtoja ilmestyy lattioille. Jatkojohto on mahdollinen vaaranpaikka koirille, kaneille ja jyrsijöille jotka pystyvät pureskelemaan johtoja. Siirrä jatkojohdot pois lemmikkisi saatavilta ja sammuta kaikki jouluvalot poistuessasi huoneesta. Voit myös käyttää johdonsuojuksia.

Tämän lisäksi muut joulukoristeet, kuten kimaltavat kuusen koristepallot ja -nauhat voivat näyttää liiankin kiinnostavilta lemmikkisi silmissä. Kissa voi haluta leikkiä heiluvan ja kiiltävän koristeen kanssa, ja vahingossa rikkoa lasisen tai muovisen koristeen aiheuttaen paljon pieniä sirpaleita. Koristenauhat ja glitterit voivat syötynä aiheuttaa tukoksia eläimen suolistossa. 

Suosittelemme harkitsemaan koristeiden sijoituspaikkoja ja valmistusmateriaaleja. Spraykannuissa myytävä suihkutettava lumi on myös valmistettu synteettisistä aineista. Se voi näyttää kivalta, mutta on vaarallista lemmikillesi. Siispä, harkitse ostavasi, tai tee itse, ekologisia tai luonnollisista aineista valmistettuja koristeita. Netti on pullollaan mitä hienompia ohjeita, ei kun googlettamaan!

4. Ilotulitteet

Uuden vuoden ilotulitteet, kuin myös pihatulet ja kynttilät voivat olla vaaraksi lemmikillesi. Pidä huoli, että lemmikkisi on riittävän kaukana raketeista, avotulesta ja kovasta paukkeesta! Täältä voit lukea viime vuonna antamamme vinkit kuinka selvitä uudesta vuodesta ja sen juhlallisuuksista lemmikkisi kanssa.

5. Stressi

Juhlapyhien aikaan lemmikkimme ovat erityisen alttiita stressille: usein meillä ei ole yhtä paljon aikaa heille, kylään on tulossa vieraita tai menemme itse kyläilemään lemmikki mukanamme. Päivä ei menekään tutun arkirytmin mukaan. Siksi on tärkeää antaa erityisen paljon huomiota karvakamulle juhlakiireidenkin keskellä. Tee päivällä kunnon lenkki koirasi kanssa, jotta koira saa purettua ylimääräisen energian ja varmista että kissasi saa tarpeeksi leikitystä ja rapsutuksia. Varmista aina, että lemmikilläsi on rauhallinen paikka minne vetäytyä halutessaan.

Vinkki: Onko sinulle tulossa tiukka aikataulu lomien aikaan? Onko luoksesi tulossa paljon vieraita ja sinulla on normaalia vähemmän aikaa lemmikillesi? Silloin voit varata lemmikillesi hoitajan. Hoitaja antaa koirallesi tai kissallesi sen kaipaamaa extrahuomiota kun et itse kerkeä. Uuden vuoden juhlien ajaksi voit tuoda lemmikkisi rakastavalle eläinhoitajalle, rauhalliselle asuinalueelle, kauas rakettien paukkeesta. Etsi hoitopaikka hyvissä ajoin, jotta saat haluamasi varauksen suosittujen juhlapäivien aikana.