Lemmikkien uusi vuosi - vinkit ja niksit

Author picture Pawshake

Kärsiikö lemmikkisi, tai hoitolemmikkisi, paukkuarkuudesta? Mikäli hoidat paukkuarkaa lemmikkiä uutena vuotena, suosittelemme ehdottomasti lukemaan blogikirjoituksemme. Monet lemmikit, varsinkin kissat ja koirat, pelkäävät uuden vuoden raketteja, mutta niistä tuskin välittävät muutkaan eläimet. Koulutuksella voi saada jonkinlaista muutosta aikaan, mutta useimmiten se on vaikeaa ja joskus mahdotonta. Kannattaa myös muistaa, että täysin paukkuvarmaa lemmikkiä ei ole. Useimmat karanneet lemmikit eivät ole ennen pelänneet räjäyttelyä. On siis hyvä ottaa pari vinkkiä talteen uutta vuotta varten!

Pari päivää ennen uuden vuoden aattoa: tee alkuvalmisteluja
Vie koirasi (tai hoitokoirasi) ulos pitkälle iltapäiväkävelylle, hyvissäajoin ennen kello kuutta. Jos koirasi on tottunut käymään myöhemmin lenkillä, nyt on hyvä aika totuttaa hieman aikaisempaan aikatauluun. Pitkä rauhallinen lenkki kuluttaa energiaa ja saa koirasi väsyneeksi, jolloin ilta sujuu rauhallisemmin.

Kun olette kotona, ota pari minigrippipussia ja kirjoita niihin koirasi/koirien nimet. Kerää kuhunkin yksilölliseen pussiin koirasi karvaa ja sulje pussi huolellisesti. Jos koirasi on karvaton, ota esim. puhdas vessapaperinpalanen ja hiero sitä koiraasi vasten, jotta saat sen hajuja mahdollisimman hyvin kerättyä. Säilytä pussit kuivassa paikassa kädenulottuvilla.

Miksi näin kannattaa toimia? Vaikka koirasi ei olisi tunnetusti paukkuarka, se saattaa säikähtää lähellä räjähtävää rakettia, kun olette lenkillä. Jos koirasi karkaa, sinulla on jo valmiina kerättynä haju, jolla etsijäkoirat voivat löytää koirasi. Suomen Etsijäkoirat päivystävät uutena vuotena, muista ottaa heidän puhelinnumeronsa ylös: 040 9685 985 .

Uuden vuoden päivänä: varmista, että ulkoilette ennen kello kuutta illalla

Lain mukaan ilotulitteita saa ampua kello 18-02 välisenä aikana uudenvuodenyönä. Suosittelemme ulkoilemaan hyvissä ajoin ennen kello kuutta, sillä jotkut valitettavasti eivät välitä rajoituksista.

Monet koirat, ja jotkut kissat, hyötyvät painepuvusta. Voit joko hankkia kaupallisia versioita, tai tehdä painesiteen itse esim. pitkällä huivilla tai lakanalla. Pienille kissoille voi riittää myös sideharso.



Turvallinen piilopaikka

Jotkut lemmikit tuntevat olonsa rauhallisemmaksi, kun he saavat itse päättää minne menevät. Suosittelemme järjestämään monenlaisia tiloja lemmikillesi, mikäli et tiedä mistä se pitää eniten. Avara tila voi olla esim. ruokapöydän alunen (siirrä tuoleja hieman kauemmas, jotta lemmikillä on pääsy), sängyn alunen, pehmoinen pesä/koppa, tai vaikka sänkyyn tehty peittotunneli. Ikkunat kannattaa tietysti pitää kiinni, mutta radion tai television päällä pitäminen voi olla hyvä idea - varsinkin, jos lemmikki on tottunut siihen muutoinkin. Verhojen ja sälekaihtimien sulkeminen voi rauhoittaa niitä lemmikkejä, jotka säikähtävät välähdyksiä.

Muista, että älä koskaan rankaise lemmikkiäsi heidän pelokkaasta käytöksestä. Jos lemmikkisi vinkuu, itkee, läähättää, nuoleskelee nenäänsä, ryntäilee tai tärisee - älä ole sille vihainen. Voit puhua lemmikillesi rauhoittavasti ja rapsuttaa niitä, jos ne näyttävät rauhoittuvan siitä. Muista, että pelokasta lemmikkiä saa lohduttaa. Unohda vanha myytti siitä, että niiden pelkoreaktio pahenisi, jos lohdutat niitä. Kunhan pysyt rauhallisena ja turvallisena (eli et itse ala itkemään tai riehumaan), todennäköisesti lemmikkisi saa turvaa ja tukea sinusta. Jos harkitset rauhoittavien lääkkeiden hankkimista, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa. Reseptivapaat rauhoittavat feromonivalmisteet ovat saatavilla kuitenkin kaikista hyvinvarustelluista apteekeista.

Kuva: Amanda Quintana-Bowles

3, 2, 1.... Hyvää uutta vuotta!

Shampanjat on juotu, ja juhlavieraat ovat lähdössä. Ihmiset liikkuvat edestakaisin, takkeja puetaan päälle ja ihmisiä menee ja tulee. Tällöin on karkaamisen suurin riski - pidäthän lemmikkisi esim. suljetun oven takana sen aikana, kun vieraat lähtevät. Rakettia säikähtänyt eläin voi juosta paniikissaan minne sattuu, eikä ajattele mikä paikka on turvallinen. Jos ovesta on suoraan pääsy ulos, voi seuraukset olla hirvittävät. On hyvä määrittää lähdön ajaksi joku, joka menee lemmikkien kanssa huoneeseen, jotta lemmikit pysyvät varmasti turvassa.

Onneksi rakettien räjäyttely ei kestä ikuisuuksiin - vaikka siltä se voi monista lemmikeistä tuntua. Täytyy muistaa, että myöskään muut luonnon eläimet tuskin välittävät yhtäkkisistä räjähdyksistä, hajusta ja välähdyksistä.

Mitäpä jos tänä vuonna et ostaisikaan raketteja lainkaan? Osallistu meidän #rauhallinenUV -haasteeseen, ja haasta myös ystäväsi ja perheesi mukaan! Lataa alla oleva kuva Facebookin kansikuvaksesi, tai jaa pieni kuva sosiaalisessa mediassa. Löydät lisätietoja Facebookista ja Instagrammista.

PS. Pawshake osallistuu 100%:sesti tähän haasteeseen. ;)

Rauhallista uutta vuotta 2018, Pawshake Suomen tiimiltä.