6 ympäristöystävällistä vinkkiä lemmikkien pitoon

6 ympäristöystävällistä vinkkiä lemmikkien pitoon

21/11/2018

Monet lemmikinomistajat eivät ole vain omistautuneita lemmikeilleen, vaan myös luonto ja ympäristö ovat monen eläinrakkaan sydämen asia. Kuitenkaan ekologisuus ja lemmikkien pito ei aina sovi yhteen. Myös lemmikilläsi on oma hiilijalanjälkensä. Onneksi on olemassa asioita, joilla voit vaikuttaa sen suuruuteen ja kaikki pienikin auttaa! Listasimme 6 asiaa, joihin vaikuttamalla voit elämästäsi lemmikkisi kanssa tehdä hauskan, ympäristöystävällisen ja ekologisen.

1. Osta isoja eriä

Lemmikinomistajana sinulla kuluu koko ajan lemmikkisi ruokaa, kissanhiekkaa, kuiviketta, heinää tai olkea. Ostamalla isoissa erissä säästät niin pakkausmateriaaleissa kuin kuljetuksessakin. Suurin osa tuotteista on myös edullisempia, kun ostat kilo-tavarana, joten samalla säästät rahaa. Eikä sinun tarvitse tehdä niin usein ostosreissuja!

2. Kissanhiekka

Jokainen kissa kuluttaa keskimäärin n. 45 kiloa kissanhiekkaa vuodessa. Mitä vähemmän hiekkaa kuluu, sitä parempi se on ympäristölle . Päivittäinen hiekkalaatikoiden tyhjennys pidentää koko laatikon tyhjennyksen aikaväliä. Suosittelemme panostamaan biohajoavaan tuotteeseen, jossa käytetään uusiutuvia materiaaleja, kuten esimerkiksi puupohjainen kissanhiekka. HUOM! Nämä, yleensä pelletin malliset rakeet, suositellaan yhdistämään niille tarkoitettuun kissanhiekkalaatikkoon, jossa on erillinen pohja ritilän alla, jota kautta kostuneet ja hajonneet pelletit saa poistettua näppärästi.

3. Kodinvaihtajat

Jos mietit uuden perheenjäsenen hankkimista, tutustu paikallisiin löytöeläintaloihin ja eläinsuojeluyhdistyksiin. Moni eläin kaipaa sitä omaa perhettä tai ihmistä ja odottaa sen oikean saapumista paikalle. Soita, kysele ja ota selvää voisiko joku yhdistyksen asukeista olla sopiva juuri teidän tilanteeseen ja tarpeeseen. Kannattaa tutustua SEY:n sivuihin (Suomen Eläinsuojelu Yhdistys) ja heidän jäsenyhdistyksiinsä ympäri Suomea. Lisäksi Rekku rescue tekee myös paljon työtä kodittomien eläinten parissa. Tiesitkö että voit heiltä löytää myös kotia etsivän lemmikkikanin, marsun tai jopa kilpikonnan! Ole reippaasti heihin yhteydessä ja käy tutustumassa paikan päällä.

4. Ympäristöystävällinen ruoka

Ruoka ja sen valmistus ovat iso taakka ympäristölle. Voit vaikuttaa tuohon taakkaan omalta osaltasi valitsemalla ympäristöystävällisen vaihtoehdon kuten esimerkiksi luomun, pakkauksen joka on ekologinen tai sinua lähellä tuotetun tuotteen. Yksittäin pakatut annospussit ovat käteviä, mutta tuottavat suuren määrän roskaa, jos edes osan siitä määrästä saisi korvattua toisenlaisen pakkauksen omaavalla tuotteella, lemmikin hiilijalanjälki kutistuisi silmissä! Samoin läheltä saadut tuotteet vähentävät rahdeista syntyviä päästöjä. Luomu itsessään tukee luontoa ja vaatii ruuaksi kasvatettavien eläinten pitäjiltä kokonaisuudessaan enemmän.

5. Luonnonsuojelu

Vaikka lemmikkimme ovat lutuisia, ovat ne luontaisia petoja. Luontaisen saalistusvietin täyttäminen on tärkeää lemmikkisi mielenterveydelle, mutta älä anna kissasi tai koirasi metsästää villieläimiä tai lintuja. Jokamiehen oikeudet takaavat ihmiselle luvan kulkea melkeinpä missä vain, kun ei aiheuta tuhoa toisen omaisuudelle tai kävele yksityisen pihan poikki. Luonnonsuojelualueet ja -puistot ovat kauniita ja niissä on kiva vaeltaa koirakaverin kanssa, mutta on äärimmäisen tärkeää, että koirat pidettäisiin kytkettynä. Lähemmin eläimiä koskevia lakeja voi tiivistettynä nähdä esimerkiksi Kennelliiton sivuilta.

6. Ympäristöystävälliset lelut ja tarvikkeet

Lemmikkieläintarvikeliikkeet ovat pullollaan ympäristöystävällisiä, kestäviä leluja ja tarvikkeita menoon kuin menoon. Esimerkiksi biohajoavat koirankakkapussit ja kippoja kierrätysmateriaaleista! Luontoystävällistä ja kustannustehokasta on myös tehdä itse leluja lemmikeille . Eikä se ole ydintiedettä! Kissasi ja koirasi saa huimasti viihdettä jo siitä, että piilotat vessapaperihylsyyn namin ja taittelet päät sisäänpäin. Pahvilaatikot jne. voi puolestaan hyväksikäyttää, jos omistat jyrsijöitä. Esimerkiksi pienet hiiret tykkäävät piiloutua kananmuna kennon puolikkaan alle. Lue täältä aikaisemmin julkaisemamme vinkit kotitekoisiin kissan leluihin.

Onko sinulla omia vinkkejä tai tapoja, joilla pyrit olemaan mahdollisimman ympäristöystävällinen? Jaa ne kanssamme alla olevaan kommenttikenttään!