Voitko pukea lemmikillesi vaatteita?

Author picture Pawshake

Halloween on pelottavan lähellä! Nyt on aika kaivaa puvut, koristeet ja valot kaapeista! Mutta entäpä lemmikkisi? Voivatko lemmikit juhlia jännittävää juhlapyhää kanssamme?

Olet varmaan huomannut lemmikkiasusteiden suuren suosion ympäri sosiaalista mediaa. Aivan kuin joka toisessa hassussa videossa olisi kurpitsaksi, keijuksi tai hampurilaiseksi puettu kissa tai koira. Onneksi tämä buumi ei ole ihan täysin vielä rantautunut Suomeen, mutta joitain asusteita löytyy täältäkin kaupoista.

Ymmärrämme kyllä - lemmikit ovat usein söpöjä puvuissaan. On kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, ovatko puvut mukavia lemmikkiemme mielestä.

Joitakin koiria ja kissoja asusteet ja vaatteet eivät haittaa, mutta jotkut lemmikit taas selkeästi stressaantuvat ja olisivat mieluummin vain rauhassa. Lemmikkimme ovat upeita sellaisina, kun ovat syntyneet - ylimääräiset vaatteet ja asusteet saattavat hangata, kiristää tai olla liian kuumia päällä pidettäväksi. Erikoiset puvut kiinnittävät myös huomiota - onko lemmikkisi luonteeltaan sosiaalinen, vai haluaako se mieluummin tutustua ihmisiin omalla ajallaan? On aina tärkeintä miettiä, mikä on lemmikillesi parasta ja yrittää nähdä asiat sen näkökulmasta.

Milloin lemmikin vaatetus on tarpeellista?

Vaatteisiin totuttaminen kannattaa aloittaa jo pennusta pitäen, esimerkiksi sellaisten koirien kanssa, jotka tarvitsevat talvivaatteita. Lyhytkarvaiset koirat yleensä tarvitsevat nuttua jos toista, mutta tämä riippuu myös yksilöstä. On koiria, jotka rakastavat ulkona oleskelemista vaikka millä mitalla, ja tällöin lisälämmike voi olla tarpeen. Näissä tapauksissa vaatettaminen on tietysti täysin ok - ja usein suorastaan pakollista! Joidenkin koirien ohuet korvalehdet voivat jopa jäätyä, mikäli niitä ei suojaa kunnolla.

Myös kesäisin voi olla vaatetukselle tarvetta. Erittäin kuumina ja porottavina päivinä viilentävät vaatteet voivat olla suoranainen pelastus. Tällaisia viilentäviä pantoja ja takkeja on jo paljon markkinoilla. Myös sadekelin yllättäessä voi olla tarve sadetakille, tai tossuille. Huomioi aina oman lemmikkisi tarpeet - monet koirat eivät välttämättä tarvitse mitään suojavaatetusta koskaan!

Lisäksi kannattaa muistaa, että tyköistuvat "thunder shirt" tyyppiset vaatteet voivat auttaa ahdistukseen. Tällöin kyse ei ole suojaamisesta, vaan lemmikin rauhoittamisesta esim. ilotulituksen tai ukkosmyrskyn ajaksi.

Jos et ole voinut totuttaa lemmikkiäsi vaatteisiin pentuna, ei hätää! Totuttaminen on mahdollista myös vanhemmalle lemmikille. Aluksi voit totuttaa valjailla, tai ohuella vaatekappaleella. Pidä huoli, että asuste on sopivan kokoinen, eikä hierrä tai hankaa mistään. Totuttaminen käy lyhykäisyydessään niin, että aluksi annat lemmikin tutustua vaatteeseen itse. Voit samalla kehua ja antaa herkkuja, jotta lemmikki luo positiivisen yhteyden vaatteeseen. Tämän jälkeen voit rauhallisesti laittaa vaatteet lemmikin päälle, ja lopulta voit pukea sen. Muista edetä lemmikin tahtiin, ja lopeta totuttaminen siltä kertaa, jos lemmikki säikähtää tai tuntee olonsa epämukavaksi.

Milloin kannattaa vielä miettiä

Pawshaken filosofiaan kuuluu se, että annamme lemmikkien olla lemmikkejä - ihan kaikkine karvoineen! Jos lemmikkisi stressaantuu asusta, tai asu on väärän kokoinen ja hiertää, pyydämme miettimään vielä uudemman kerran.

Mitään vaatetusta, joka saattaa aiheuttaa tukehtumista, kaatumista tai muuta vaaraa, ei luonnollisesti saa käyttää. Suosittelemme ehdottomasti välttämään myös lemmikkien turkkeihin tarkoitettuja väriaineita - lemmikkisi pesee itseään kuitenkin jossain vaiheessa, eikä mitään turvallisiakaan väriaineita ole tarkoitettu syötäväksi. Lemmikin turvallisuus ja mukavuus pitää olla aina mielessä!

Siitä huolimatta - jos et millään pysty vastustamaan ja haluat pukea lemmikkiäsi, voit harkita vaatetta, joka lemmikillesi on tuttu ennestään. Voit esimerkiksi valita sadetakin tai lämpömanttelin, jossa on Halloween-teemainen kuosi. Tärkeintä kuitenkin on, että tunnet lemmikkisi hyvin ja teet valintoja, jotka kunnioittavat lemmikkiäsi ja sen rajoja.

Vinkki - voithan pukeutua itse lemmikiksesi, silloin lemmikkisiäsi ei tarvitse pukea mitenkään. ;) Hyytävää Halloweenia kaikille!