Vinkkejä pennun sosiaalistamiseen

Author picture Inka

Miksi pennun sosiaalistaminen on tärkeää?

Pennun sosiaalistaminen on tärkeää, jotta siitä voi kasvaa ystävällinen, tasapainoinen ja rauhallinen koira. Sosiaalistaminen on prosessi, jossa koiranpentu opetetaan olemaan vuorovaikutuksessa muiden koirien, ihmisten ja tilanteiden kanssa. Tämä prosessi sisältää uusien hajujen, äänien, havaintojen ja käyttäytymismallien oppimisen ja kokemisen. Jos pentu ei ole hyvin sosiaalistettu, siitä voi kasvaa ahdistunut tai aggressiivinen aikuinen koira.

Puppy sniffing a woman's nose

Milloin on paras aika pennun sosiaalistamiseen?

Ihanteellinen aika pennun sosiaalistamiseen on noin 3-17 viikon iässä, jolloin se on valmiimmillaan oppimaan. On kuitenkin hyvä pitää mielessä kenen kaikkien koirien kanssa pentusi seurustelee ennen kuin se on rokotettu. Syynä tähän on suojata herkkää koiranpentuasi tartuntataudeilta ja sairastumiselta. Mutta tänä aikana on kuitenkin vielä mahdollisuuksia sosiaalistua, sillä jokainen uusi kokemus on mahdollisuus oppia!

Totuus on, että sosiaalistaminen tapahtuu siitä hetkestä lähtien, kun pentu tapaa sinut. Siksi voit aloittaa sen turvallisesti kotona antamalla pennulle uusia leluja pureskeltavaksi ja leikittäväksi. Voit myös altistaa pentusi erilaisille pinnoille, kuten matolle ja nurmikolle, sekä meluisille laitteille, kuten pölynimurille. Lisäksi sisäsiistiksi opettamisen voi aloittaa tässä vaiheessa. Pysy rauahallisena uuden pentusi seurassa (hänhän on vasta aloittamassa elämää!).

Kun pentu on saanut rokotuksensa, voit harkita sen viemistä pentukouluun. Tämä on valvottu ympäristö, jossa pennut voivat tavata toisiaan ja oppia perusasioita. Keskustele eläinlääkärin kanssa, sillä hän voi kertoa sinulle lisää paikallisista pentukouluryhmistä.

Puppy biting a hand

Mitä muita tapoja on pennun sosiaalistamiseen?

Sosiaalistaminen ei pääty pentukouluun. Tämä johtuu siitä, että olipa koira sitten nuori tai vanha, kaikki koirat tarvitsevat jatkuvaa stimulaatiota ja koulutusta.

Muista ottaa sosiaalistaminen rennosti ja hitaasti pennun kanssa. Älä kuormita pentua liikaa pakottamalla sitä stressaavaan tilanteeseen. Älä myöskään närkästy tai turhaannu joka kerta, kun pentu kohtaa haasteen. Pysy rauhallisena ja käytä harkintakykyäsi: anna pennun johtaa tilannetta ja jos se käy liian raskaaksi, poista pentusi tilanteesta.

Tässä on muutamia helppoja tapoja sisällyttää sosiaalistaminen koirasi päivittäisiin rutiinreihin:

Käy pentusi kanssa lenkillä

On tärkeää ulkoiluttaa koiraasi joka päivä sen fyysisen ja henkisen terveyden vuoksi. Anna koirasi haistella ja tutkia ympäristöä sekä (turvallisesti) tavata muita koiria ja ihmisiä. Voit myös opetella hihnakäyttäytymistä, jotta lenkit olisi teille molemmille mielekkäämpiä!

Kutsu perhe ja ystävät kylään

Anna pentusi tavata uusia ihmisiä säännöllisesti. Muista ilmoittaa vierailijoille, jos koulutat pentuasi olemaan purematta tai hyppimättä, sillä et varmastikaan halua kenenkään heikentävän koulutustasi leikkimällä liian rajusti. Siitä huolimatta pennulle on hyväksi tavata monenlaisia ​​uusia ihmisiä (ja olemme varmoja, että tämä ei haittaa läheisiäsi!).

Puppy playing fetch on grass

Palkkaa pennullesi hoitaja

Jos et pysty olemaan kotona päiväsaikaan, koiranhoitaja voi auttaa sinua. Muista valita hoitajaksi joku, joka on itsevarma ja kokenut pentujen hoitaja. Lisäksi järjestä aina tutustumistapaaminen ja kerro odotuksesi selkeästi. Hoitaja saattaa jopa pystyä opettamaan pennullesi muutaman tempun päivän aikana tai ainakin viedä sen pitkälle, jännittävälle kävelylenkille. Suosittelemme, ettet koskaan jätä koiranpentua yksin kotiin ilman valvontaa.