Hihnakäyttäytyminen - estä koiraasi vetämästä

Author picture Inka  - päivitetty: 24/09/2021

Mitä on hihnakäyttäytyminen?

Hihnakäytöksen opettelun päätavoitteena on, että koirasi kävelee samassa tahdissa kanssasi. Tällöin hihna on myös löysällä eikä siinä ole jännitystä.

Joillakin ihmisillä ei ole mitään mieltymystä siihen, missä koiran tulee kävellä, kunhan hihna on löysä. Toiset taas haluavat, että koira on heidän vierellään tai ettei se koskaan etene heidän edellään. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Tässä tapauksessa kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Jotkut ihmiset uskovat myös, että kun koira kävelee heidän edessään, koira yrittää hallita heitä. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa! Useimmissa tapauksissa koiralle ei vain ole koskaan opetettu, mitkä ovat löysän hihnan kävelyn kriteerit. Jos sinulla on mieltymys siitä, missä haluat koirasi olevan kävelyn aikana, ole johdonmukainen sen kanssa alusta alkaen.

Vaiheittainen opas hihnakäytöksen opettamiseen

  1. Etsi ympäristö, jossa ei ole häiriötekijöitä, ja pidä valmiina paljon pieniä herkkuja. Yleisesti ottaen on hyvä ajatus harjoitella ennen ruokailua, sillä silloin koirasi on motivoituneempi.
  2. Kiinnitä hihna ja aloita kävely. Merkitse (naksuttimella tai sanalla "kyllä") ja palkitse koirasi heti, kun se lähtee kävelemään kanssasi.
  3. Jatka kävelyä edestakaisin tai ympyrää. Jatka merkitsemistä ja palkitsemista usein osoittaaksesi koirallesi, että se tekee oikein.
  4. Aloita häiriötekijöiden käyttöönotto, kun koirasi kävelee johdonmukaisesti löysässä hihnassa kyseisessä ympäristössä. Pidä häiriötekijät yksinkertaisina ja lisää niitä vähitellen.
  5. Siirry haastavampaan ympäristöön ja harjoittele vaiheita 2-4 uudelleen. Tämä auttaa koiraasi yleistämään käyttäytymisen.
  6. Jatka harjoittelua eri ympäristöissä ja tilanteissa.

Preview image for the video "How to teach your dog to walk on a loose leash".

Oikeat varusteet

Kiinnitä hihna koiran kaulapantaan. Valjaat tekevät koiran vetämisestä todella mukavaa. Siksi hihnan kiinnittäminen valjaisiin ei ole paras tapa opettaa löysällä hihnalla kävelyä. Hihnan pitäisi olla myös mukava pitää kädessäsi. Pituutta pitäisi olla juuri sen verran, että koirasi voi olla vierelläsi. Jos hihnasi on tätä pidempi, ota hihnasta löysä osa käteesi, kun opetat koiraasi kävelemään löysässä hihnassa.

Haluamme antaa koirillemme hyvät lähtökohdat menestyä. Tämä tarkoittaa sitä, että rajoitamme niiden liikkumavaraa, jotta niillä on paremmat mahdollisuudet oppia oikein. Käytä kelatalutinta vain, jos voit lukita hihnan pituuden.

Kuinka kauan kestää oikean hihnakäytöksen opettaminen?

Harjoittele hihnakäytöstä erillisenä harjoituksena, ennen kuin odotat koirasi kävelevän nätisti julkisella paikalla. Harjoituskertojen tulisi olla noin 3-5 minuuttia kerrallaan ja mieluiten 2-3 kertaa päivässä.

Mitä enemmän harjoittelet, sitä nopeammin näet tuloksia. Älä yritä multitaskata ja treenata löysällä hihnalla kävelyä matkalla puistoon tai kauppaan. Varaa harjoittelulle oma aikansa, sillä todennäköisesti luovutat tai hermostut, mikäli sinulla on kiire tai yrität pärjätä lasten ja ruokaostosten kanssa samaan aikaan.

On tärkeää pitää mielessä, että edistyminen riippuu koirasta ja siitä, kuinka kauan se on harjoitellut ja onnistunut edellisessä vaiheessa. Esimerkiksi 7 kuukauden ikäinen pentu edistyy nopeammin kuin 8-vuotias koira.

Tämä ei tarkoita, etteikö vanhempaa koiraa voisi opettaa kävelemään löysässä hihnassa. Se tarkoittaa vain sitä, että sinun on oltava kärsivällisempi ja valmis jatkamaan harjoittelua pidempää. Olet kuitenkin kouluttamassa pois 8 vuotta opeteltua käytöstä!

Vinkit löysällä hihnalla kävelyn opetteluun

  • Hyödynnä kaikki mahdollisuudet kouluttaa koirasi kävelemään nätisti hihnassa, ja kehitä ja harjoittele kaikenlaisia skenaarioita, ennen kuin odotat koirasi ymmärtävän, mitä tehdä tosielämässä.

  • Koirasi tulisi olla rento ja sitoutunut sinuun koulutuksen aikana. Se ei saisi vetää, pysähtyä nuuhkimaan tai pissalle. Pidä harjoituskerrat lyhyinä, mutta harjoittele usein. Kun koira on ymmärtänyt käsitteen, voit alkaa antaa sen haistella ja tutkia paikkoja vapautussanaa käyttäen (vapaa, ole hyvä tms.). On koirallesi hyvin hämmentävää jos annat sen jatkuvasti vetää juuri sinne minne se haluaa, samalla kun yrität opettaa sitä kävelemään löysässä hihnassa.

  • Jos jossain kohtaa koirasi ei pysty keskittymään, se tarkoittaa sitä, että tilanne on sille liian vaikea, jotta se voisi ajatella selkeästi. Ota siis askel taaksepäin ja mene takaisin edelliseen vaiheeseen. Esimerkiksi jos koirasi kävelee hienosti sisällä, mutta heti kun astut ulos ulko-ovesta, se innostuu liikaa. Ota askel taaksepäin ja harjoittele sisällä, mutta ulko-ovi auki. Harjoittele ohittamista monta kertaa menemättä ulos. Harjoittele ottamalla kaksi askelta ulkona ja kävelemällä takaisin sisään. Harjoittele sitten ihan oven ulkopuolella jne.

  • Harjoittele hihnakäytöstä kaulapannan kanssa ja laita koirallesi valjaat, kun haluat ottaa sen mukaan jonnekin, mutta sinulla ei ole aikaa olla johdonmukainen sen hihnakäyttäytymisen kanssa. Jos haluat esimerkiksi ottaa koiran mukaan kauppaan, anna sen pitää valjaita ja vetää niissä. Kun olet taas valmis kouluttamaan, vaihda kaulapantaan. Tämä on tarpeen vain alussa, ja auttaa tekemään koiralle selväksi sen, että milloin se saa ja ei saa vetää. Jos nimittäin yrität harjoitella hihnakäytöstä ja odotat koirasi kävelevän nätisti kaulapannassa yhtenä päivänä, ja seuraavana päivänä annat sen vetää sinua koska sinulla on kiire, aiheuttaa se koirallesi hämmennystä.

Miksi koirani vetää hihnassa?

On monia syitä miksi koirasi vetää hihnassa, mutta yleensä ne voidaan rajata neljään pääsyyhyn.

  1. Se toimii sille - tämä on yleisin syy. Useimmat koirat vetävät, koska niiden luontainen kävelyvauhti on paljon nopeampi kuin meidän, ja ihmisen kävelyvauhti on niille hyvin luonnotonta. Ne ovat oppineet, että vetämällä ne pääsevät sinne, minne ne haluavat mennä mahdollisimman nopeasti.
  2. Liiallinen kiihtymys - koirasi on liian innoissaan tai sillä on liikaa ylimääräistä energiaa. Tämä voi olla geneettistä. Koirasi ei pääse purkamaan energiaansa, tai sitten se ei ole koskaan oppinut käsittelemään sitä asianmukaisesti. Kun koirasi on yli-innostunut, on mahdotonta opettaa sille mitään saati odottaa sen kävelevän nätisti sinun tahdissasi. Jos siis koirallasi on liikaa energiaa, yritä kuluttaa sitä pois ennen kävelyä pelaamalla vaikka veto- tai noutoleikkiä.
  3. Reaktiivisuus - tämä tarkoittaa, että koirasi reagoi positiivisesti tai negatiivisesti tiettyihin ympäristön asioihin. Se saattaa esimerkiksi nähdä toisen koiran ja vetää epätoivoisesti sitä kohti yrittäen leikkiä. Tai se voi nähdä pyörän ja yrittää lähteä takaa-ajoon. Jos huomaat koirallasi olevan reaktiivisuutta tiettyihin asioihin, pyri kouluttamaan koiraa erityisesti näitä asioita silmällä pitäen tai pyydä apua kokeneelta koirankouluttajalta.
  4. Pelko/ahdistus - Koirasi saattaa pelätä tai ahdistua ulkona tai uudessa ympäristössä oloa ja yrittää vetämällä löytää turvallisen paikan, jonne vetäytyä.

Jos olet yrittänyt johdonmukaista koulutusta, mutta sinä ja koirasi ette edisty, harkitse kokeneen koirankouluttajan apua.

Tiesitkö, että meillä Pawshakessa on monia lemmikinhoitajia, jotka tarjoavat myös koiran koulutusta? Jotkut hoitajat kouluttavat koirasi samalla, kun he hoitavat sitä. Etsi lemmikinhoitajia läheltäsi.