Ruokailu virikkeenä: 4 vinkkiä

Ruokailu virikkeenä: 4 vinkkiä

19/01/2019

Ruokailu on yksi koirasi päivän kohokohdista (lenkkien ohella). Usein koirat ruokitaan aamuin illoin ja usein ruoka häviää kupista noin nanosekunnissa. Hotkiminen saattaa aiheuttaa ruuansulatusvaivoja, kuten närästystä ja jopa tukehtumisriskin. Lisäksi on kurjaa, kun yksi suuri nautinto on ohi niin nopeasti. Koirat ovat luonnostaan opportunistinen ruokailija, joka syö sekä saalistaa tilaisuuden tullen. Eli he nauttivat ruuan eteen työskentelystä. Voisiko siis ruokailusta tehdä samalla virikkeen koirallesi (tai hoito-koirallesi)?

Liikuntaa, jäljitystä, aivotyöskentelyä ja nenän käyttöä: Mieletön aktiviteetti koirallesi! Pelkkä ruokakupin tyhjennys on koiralle tylsä tapa murkinoida. Miksipä siis ette kokeilisi hieman haastavampaa ruokailua? Metsästys alkakoon!

Jäljestys-leikki

Koiran nenä on varta vasten jäljitystä varten kehitetty työkalu, joten sitä helppo hyödyntää virikkeitä suunniteltaessa. Ajanvietettä pystyy helposti luomaan esimerkiksi levittämällä koirasi nappula-annos pitkin asuntoa ja antamalla sitten koirasi “metsästää” ruokansa. Tämä voi viedä seuraavalle vaikeusasteelle esimerkiksi levittämällä nappulat (tai vaikkapa raakaruoka) kesällä nurmelle tai talvella pakkaslumen sekaan! Toki jos koirasi on raakaruokailija, ei asuntoon levittely ole ehkä se mukavin ajatus.

“Ahmimisenestokuppi”/ Ruokailua hidastava ruokakuppi

Nykyään on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja tavalliselle ruokakupille. Löytyy erilaisia nystyjä, muotoja sekä labyrinttejä, jotka ehkäisevät koirasi ahmimista ja siten pidentävät ruokailu aikaa, sekä aiheuttavat hieman päänvaivaa karvakorvallesi. Muista pitää mielessä koirasi koko kuppia ostaessasi. Joillekin koirille (erityisesti isoille roduille) on hyväksi, jos ruokakuppi ei ole aivan maan tasalla ja pienen koiran on vaikea syödä tanskandoggin kupista.

Aktivointilelut

Kongit, pallot jotka voi täyttää ruualla jne. ovat hyviä virikkeitä, sillä koira joutuu liikuttamaan lelua (ja itseään) saadakseen sen sisältämät herkut. Aktivointi- ja älylelut on usein pisteytetty vaikeusasteittain, joten aloita helposta lelusta ja vaikeuta leikkiä koirasi kehittyessä. Lataa lelu täyteen herkkuja ja anna se koirallesi tämän normaalin ruoka-aikaan. Siitä riittää koirallesi viihdettä vähäksi aikaa!

Tee-Se-Itse: Snufflemat eli Virikematto/Kotamatto

Tästä matosta riittää hupia, kun piilotat (kuivat) herkut fleece-maton sisuksiin. Näitä voi ostaa valmiina kaupasta tai tehdä näppärästi itse! Tässä linkki kuinka tehdä juuri sopiva matto koirasi tarpeeseen. Kuinka te aktivoitte koiraanne ruualla? Onko kikka kolmosia, millä tehdä ruokailusta entistäkin jännemmän? Kerro ja jaa muille ohjeesi meidän Facebook-sivullemme tai Instagramiin käyttäen samalla #pawshakesuomi !