Ruoat joita sinun ei tulisi syöttää koirallesi

Author picture Inka

Mitä ruokia koiran ei tulisi syödä?

On monia ihmisten ruokia, jotka voivat olla epäterveellisiä tai jopa myrkyllisiä koirille. On todella tärkeää tietää, mikä on mitä, sillä koirat voivat olla taipuvaisia syömään kaikkea, mitä ne löytävät, vaikka se olisi haitallista niille.

Small dog eating food

Kymmenen ruokaa joita sinun ei tulisi syöttää koirallesi

 1. Suklaa: kuten useimmat meistä tietävät, suklaa ei sovi koirille, koska se voi olla myrkyllistä suurina määrinä. Koiran koko ja suklaapitoisuus tietysti vaikuttavat riskin määrään.
 2. Sipulit: sisältäen valkosipulit, purjot, ruohosipulit jne. Nämä ovat melko myrkyllistä koirille ja voivat vaikuttaa koirasi punasoluihin. Riippuen siitä, kuinka paljon koirasi syö sipulia, se voi johtaa anemiaan, jonka oireet ilmaantuvat muutaman päivän kuluttua. Muista myös se, että erilaisia sipuleita on useissa ruoissa, kuten kastikkeissa ja täytteissä.
 3. Rypäleet: Rypäleet ovat myrkyllisiä koirille ja voivat johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Pidä silmällä oireita, kuten letargiaa, oksentelua ja vapinaa.
 4. Kahvi ja tee: Kofeiini on se ainesosa, joka tekee teestä ja kahvista epäterveellistä koirille. Ole erityisen tarkkana roskakorissa olevien kahvinpurujen ja teepussien kanssa. Näiden syöminen voi kuormittaa koirasi hermostoa.
 5. Rusinat: Kuten viinirypäleet, rusinat voivat johtaa munuaisten vajaatoimintaan koirilla. Muista myös ruoat, jotka sisältävät rusinoita, kuten rusinaleipä ja maksalaatikko.
 6. Alkoholi: Älä koskaan anna lemmikin nuolla alkoholia. Tämä voi aiheuttaa etanolimyrkytyksen, mikä johtaa oksenteluun, ripuliin ja kohtauksiin.
 7. Hapanleipä: Tämä leipä sisältää hiivaa, joka voi turvottaa koirasi vatsaa tai pahimmillaan johtaa alkoholimyrkytykseen. Jos koirasi varastaa pienen palan, älä panikoi – mutta suurien määrien syöminen tai raa'an leipätaikinan syöminen voi olla erityisen vaarallista.
 8. Avokado: Tämä ei sovi koirille useasta syystä. Se sisältää esimerkiksi myrkyllistä persiiniä, joka voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja pahimmillaan tappaa. Lisäksi avokadon kivi nieltynä voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen suolitukoksen.
 9. Pähkinät: Jotkut pähkinät ovat myrkyllisiä koirille (kuten makadamiat). Vaikka muut pähkinät eivät olisikaan myrkyllisiä, voi niiden pieni, kova ulkomuoto vahingoittaa koirasi ruoansulatusjärjestelmää.
 10. Sitrushedelmät: Tämä sisältää appelsiinit, mandariinit, sitruunat, limetit ja greipit. Niiden kuori voi erityisesti häiritä koirasi ruoansulatusjärjestelmää.

Mistä tietää että koira on syönyt jotain myrkyllistä?

Seuraavat oireet voivat viitata siihen, että koira on syönyt jotain myrkyllistä:

 • Letargia
 • Oksentelu
 • Ripuli
 • Kohtaukset
 • Liiallinen kuolaaminen
 • Haaleanväriset ikenet
 • Vatsakipu

Brown dog begging for food

Mitä sinun tulisi tehdä jos koirasi syö jotain myrkyllistä?

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, jos epäilet koirasi syöneen jotain myrkyllistä, on soittaa eläinlääkärille. Hän pyytää sinua kertomaan koirasi oireista ja ruoasta, jonka epäilet sen syöneen. Eläinlääkäri saattaa ehdottaa koirasi seurantaa tai saattaa suositella sen tuomista hoitoon.

Collie dog with dog food in bowl

Kuinka pidät koirasi erossa myrkyllisistä ruoista?

Paras tapa ennaltaehkäistä sitä, että koirasi söisi jotain myrkyllistä, on suunnitella etukäteen ja olettaa, että jos jätät jotain sen ulottuville, koirasi haluaa maistaa sitä! Alla on muutama vinkki, joilla pidät karvakamusi turvassa:

 • Syötä koirallesi vain koiralle tarkoitettua ruokaa, joka sisältää kaikki kivennäisaineet ja vitamiinit, joita koira tarvitsee pysyäkseen terveenä. Pyydä tarvittaessa suosituksia eläinlääkäriltäsi.
 • Pidä ihmisten ruoat poissa koirasi ulottuvilta, äläkä ruoki koiraasi ihmisten ruoantähteillä. Varmista, että myös vieraat tietävät, etteivät he syötä koirallesi ruoantähteitä.
 • Vahdi koiraasi ulkona ollessanne: älä koskaan anna sen syödä mitään maasta.
 • Pidä roskakorisi suljettuina ja piilotettuina ja erityisesti kompostisi suljettavassa astiassa.
 • Jos syötät koirallesi ihmisten ruokaa, varmista, että se on koirallesi turvallisia. Täältä löydät esimerkiksi listan hedelmistä, joita koirasi voi syödä satunnaisena välipalana.