Ruoat joita sinun ei tulisi syöttää kissallesi

Ruoat joita sinun ei tulisi syöttää kissallesi

29/09/2022

Mitä ruokia sinun ei tulisi syöttää kissallesi?

Saattaa olla houkutteleva ajatus ruokkia kissaa ruokapöydän herkuilla, mutta mieti kahdesti ennen kuin teet tämän. On monia ihmisille tarkoitettuja ruokia, jotka eivät ole hyväksi kissallesi.

Joissakin näistä ruoista on vähän ravintoarvoa kissalle. Toisaalta toiset voivat aiheuttaa sille vatsavaivoja, jos niitä syödään suuria määriä. Pahimmillaan jotkut näistä elintarvikkeista voivat olla myrkyllisiä ja vaatia kiireellistä eläinlääkärinhoitoa.

Cat eating from a bowl

Kymmenen ruokaa joita sinun ei tulisi syöttää kissallesi

 1. Sipulit: tämä sisältää myös kevätsipulit, ruohosipulit ja salottisipulit. Huomioi, ettei sipulia saisi olla myöskään sekoitettu kissalle annettavan ruoan sekaan.
 2. Valkosipuli: Valkosipuli missä tahansa muodossa on jopa vaarallisempi kuin sipulit. Tämä voi hajottaa kissan punasoluja, mikä aiheuttaa oireita, kuten oksentelua ja vatsakipua.
 3. Maitotuotteet: huolimatta yleisestä harhaluulosta, että kissalle voisi antaa lautasellisen maitoa, maitotuotteet voivat pistää kissan vatsan sekaisin. Tämä johtuu siitä, että kissat eivät siedä laktoosia ja maitotuotteet voi todella aiheuttaa kissalle vatsanväänteitä.
 4. Suklaa: kuten koirien kanssa, suklaa on kiellettyä kissoille. Mitä tummempaa ja täyteläisempää suklaa on, sitä haitallisempaa se voi olla.
 5. Kahvi: kuten suklaa, kahvi sisältää samaa vaarallista kemikaalia, joka voi tehdä kissan sairaaksi. Älä koskaan jätä sitä minkään lemmikin ulottuville ilman valvontaa.
 6. Alkoholi: käy järkeen, ettei alkoholi ole lemmikkejä varten. Se voi tehdä ne todella sairaiksi, ja saada ne oksentamaan ja ripuloimaan. Lisäksi suurina määrinä alkoholi voi olla lemmikille tappavaa.
 7. Rypäleet ja rusinat: koirille ja kissoille ei pidä syöttää rusinoita tai viinirypäleitä, mukaan lukien ruoat, joissa näitä on, kuten rusinaleivät tai hedelmäkakut. Nämä voi johtaa lemmikin munuaisongelmiin.
 8. Tonnikalasäilykkeet: vaikka tonnikala pieninä määrinä herkkuna voi olla ok, säilyketonnikala säännöllisenä ruokavaliona voi johtaa aliravitsemukseen ja mahdolliseen elohopeamyrkytykseen. Lisäksi monilla tonnikalamerkeillä on muita epäterveellisiä lisäaineita, kuten öljyä ja sipulia. Pidä siis tonnikalan sijaan kiinni kissasi kalapohjaisesta kissanruoasta.
 9. Koiranruoka: jos kissasi syö hieman koiranruokaa, älä panikoi. Mutta älä koskaan ruoki lemmikkiä toiselle lajille tarkoitetulla ruokavaliolla, koska se ei saa siitä tarvitsemiaan vitamiineja ja kivennäisaineita.
 10. Sitrushedelmät: tähän kuuluvat sitruunat, mandariinit, appelsiinit, klementiinit, greipit ja sitrusöljyä sisältävät kotitaloustuotteet. Vähäinen määrä voi johtaa kissasi pahoinvointiin, suuri määrä taas voi aiheuttaa ongelmia kissasi keskushermostossa.

Mistä voi tietää että kissa on syönyt jotain myrkyllistä?

Jos et itse näe kissasi syövän jotain väärää, saatat kuitenkin huomata seuraavat oireet:

 • Oksentelu/yökkäily
 • Ripuli
 • Letargia
 • Kipu, kun sitä käsitellään vatsan alueelta
 • Liiallinen kuolaaminen
 • Turvonneet tai haaleanväriset ikenet
 • Kohtaukset

Tabby cat licking lips

Onneksi kuitenkin kissat pyrkivät välttämään erittäin myrkyllisten asioiden syömistä luonnostaan. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin koirat, kissat ovat yleensä aika nirsoja, joten vakava myrkytys on harvinaista. Mutta on silti tärkeää pitää utelias kissasi turvassa, varsinkin jos se rakastaa ruokaa.

Mitä sinun tulisi tehdä jos kissasi on syönyt jotain myrkyllistä?

Jos epäilet, että kissasi on sairastunut jostain, mitä se söi, vie kissasi välittömästi eläinlääkäriin ja anna hänelle tarkat tiedot tapahtuneesta. Lääkäri pystyy tarvittaessa tarkkailemaan ja hoitamaan kissaasi. Jos et ole varma, anna kuitenkin paras arvauksesi tapahtuneesta ja siitä, mitä kissasi olisi saattanut syödä.

Kuinka estät kissaasi syömästä jotain väärää?

Pienellä suunnittelulla on helppo estää kissaasi syömästä sille epäterveellistä ruokaa. Näin onnistut siinä:

 • Pidä kissasi terveellisellä, kissoille tarkoitetulla ruokavaliolla ylläpitääksesi sen fyysistä terveyttä.
 • Älä koskaan syötä kissallesi epäterveellisiä herkkuja tai ihmisen ruoantähteitä.
 • Älä ruoki kissaasi ihmisen ruoalla (ellet tee niin eläinlääkärin suosituksesta).
 • Pidä ihmisten ruoka poissa kissan ulottuvilta, mukaan lukien ruokakomero ja roskakori.
 • Varmista, että kaikki kotitaloutesi jäsenet noudattavat näitä sääntöjä, mukaan lukien vierailijat.