Miten lapsesi voi hyötyä lemmikistä?

Miten lapsesi voi hyötyä lemmikistä?

16/04/2019

Monet lapset rakastavat eläimiä. Lemmikin pitämiseen liittyvän vastuun opettelemiseen käytetty aika ja energia on varmasti kaiken sen työn arvoista. Tiedätkö kuinka lapsesi/nuoresi voi myös hyötyä lemmikin omistamisesta? Lue aiheesta lisää + vinkkejä siihen, kun lapsesi toivoo lemmikkiä.

Lemmikin omistaminen on terveellistä

Monet vanhemmat tietävät kuinka tärkeää lapsen kehitykselle on kasvaa eläimien ympäröimänä. Tiesitkö lemmikin omistamisen terveysvaikutuksista kaiken hauskuuden lisäksi? Eräät tutkijat uskovat, että tietyt koirien ja kissojen kantamat bakteerit voivat ehkäistä lasten allergioita, astmaa ja ylipainoisuutta. . Erityisesti pienten vauvojen vastustuskyky allergioita ja muita sairauksia kohtaan kasvaa, kun samassa taloudessa asuu lemmikki. Ja usko tai älä, nämä terveysvaikutukset voivat alkaa jo ennen lapsen syntymää ja kantaa läpi elämän!  Huom! Huolehdi kuitenkin aina hygieniasta lemmikkien läsnäollessa ja pidä silmällä koiraasi, sillä se voi ilmaista rakkauttaan jakamalla märkiä pusuja. Koiran kieli voi kantaa tauteja aiheuttavia pöpöjä ja muuta ikävää, eikä liiallinen altistus ole terveellistä.

Lemmikki tarjoaa lapselle tukea ja turvaa.

Koiran, kissan tai muun lemmikin silittäminen rentouttaa laskemalla verenpainetta ja alentae stressiä. Karvaisen ystävän läsnäolo rauhoittaa ahdistunutta lasta ja helpottaa hänen oloa.  Tässä hektisessä ja nopeatempoisessa maailmassa jossa elämme, suorituspaineet ovat todellisia jo nuoresta iästä lähtien. Lemmikillä voi olla todella suuri rooli lapsen etsiessä mielenrauhaa.

Kaiken lisäksi lemmikin läsnäolo on hyväksi lapsen tunneälyn kehittymiselle. Karvainen ystävä on aina lähellä lapsesi tukena, kun hän tarvitsee kuuntelijaa ja kaikki salaisuudetkin voi tälle ystävälle uskoa pelotta. Tutkimukset osoittavat, että lapsuutensa lemmikin kanssa kasvaneilla on parempi itsetunto ja yleisesti ottaen he ovat itsevarmempia. Lapset, jotka taistelevat esimerkiksi autismin kanssa, voivat hyötyä suuresti lemmikin tarjoamasta kumppanuudesta. 

girl playing with dog in bed

Vastuunjako & yksilölliset taidot

Lemmikki opettaa lapselle vastuuta ja sopimuksista kiinni pitämisen tärkeyttä. Lemmikin jälkien siivoaminen ja hygieniasta huolehtiminen opettaa kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä. Lapsi oppii ymmärtämään elämän herkkyyden ja vaalimaan sitä. Lemmikin kanssa kasvaneista lapsista kasvaa eläimiä ja luontoa arvostavia aikuisia. Lisäksi lapsesi voi saada tärkeitä elämän oppeja lemmikiltään mm. ystävyydestä, lojaalisuudesta, sairaudesta, syntymästä, kuolemasta ja jopa menettämisen tuomasta surusta. Vastuunjakoa tehdessä on hyvä ottaa huomioon niin lapsen taidot käsitellä lemmikkiä, kuin lemmikin kyky vuorovaikuttaa lapsen kanssa. Esimerkiksi kaikki kissat eivät ole helppoja lapsen käsitellä, sekä remmiräyhäävä koira voi olla haaste nuorelle ulkoiluttajalle. 

Monet vanhemmat ovat huolissaan saako lapsen lemmikki tarpeeksi huomiota tai jääkö eläimestä huoletiminen kokonaan vanhempien vastuulle uutuuden viehätyksen laantuessa. Vanhempana ja perheen vastuullisena aikuisena sinun täytyy hyväksyä se fakta, että juuri sinä olet se, joka loppupeleissä huolehtii lemmikin terveydestä ja hyvinvoinnista.. On tärkeää, että lapsi otetaan intensiivisesti mukaan lemmikin huolehtimiseen ja tämän asian sisäistäminen pitäisikin alkaa jo ennen lemmikin hankintaa. (Muista, että lemmikkiä EI KOSKAAN hankita hetken mielijohteesta) Ota oma aikasi löytääksesi juuri se oikea perheenjäsen sinun perheeseesi.

Käytännön vinkkejä vanhemmille:

  • Turvallisuus on avain asemassa: Älä koskaan jätä lastasi lemmikin kanssa ilman valvontaa. Opeta lapsellesi kuinka lähestyä hellästi ja oikein koiraa tai kissaa ja myös milloin eläin täytyy jättää rauhaan.
  • Monen vanhemman mielessä marsu tai kani on hyvä ensimmäinen lemmikki lapselleen. Se on totta, mutta hankkiessasi laumaeläimiä muista, että hankit vain samaa sukupuolta olevia tai steriloituja yksilöitä, jotta ette pian omista pientä jyrsijä farmia kotonanne! Esimerkiksi marsut ovat paljon onnellisempia kun niillä on lajitoveri kaverinaan. 
  • Koiran pitämisessä on iso vastuu ja vaatii pitkää sitoutumista. Haluatko ottaa selvää olisiko koira juuri teille oikea lemmikki? Rekisteröidy lemmikin hoitajaksi Pawshakeen ja tarjoa kotihoitoa koirille. Hoidon tarpeessa oleva koira voi vierailla perheesi luona ja pääsette kokeilemaan millaista elämä olisi koiran omistajana.
  • Kissa voi olla lapsen paras ystävä, mutta pidä mielessä, että kaikki kissat eivät pidä halailusta tai silittelystä. Käytä siis reilusti aikaa löytääksesi juuri se oikea kissa perheesi pitkäaikaiseksi jäseneksi. 
  • Lapsen täytyy oppia ottamaan vastuuta eläimestä, mutta muista suhteuttaa vastuun määrä lapsen ikään ja taitoihin. Lemmikistä huolehtiminen kuuluu olla hauskaa. Jos vastuu alkaa tuntua lapsesta taakalta tai tylsältä, kärsii tilanteesta niin lapsesi kuin lemmikkisi.
  • Huolestuttaako, ettei aikasi aina riitäkään lemmikistä huolehtimiseen? Ota etukäteen selvää oman alueesi lemmikkien hoitajista. Pawshakesta löydät aina innokkaita hoitajia alueeltasi joita voit buukata, lähdet sitten lomamatkalle tai päivän mittaiselle työreissulle. Löydä lemmikin hoitaja täältä.