Minkä ikäistä koiraa voi pitää seniorina?

Author picture Inka  - päivitetty: 05/10/2023

Minkä ikäinen koira on seniori?

Koiran elinikä vaihtelee sen rodun, koon ja terveyden mukaan. Yleensä pienemmillä koirilla on pidempi elinikä kuin suurilla. Koiraa voidaan pitää seniorina noin seitsemän vuoden iässä. Tämä riippuu kuitenkin useista tekijöistä, mukaan lukien koiran koko ja rotu. Esimerkiksi tanskandoggia voidaan pitää seniorina jo viiden vuoden iässä. Toisaalta chihuahuaa voidaan pitää seniorina, kun se saavuttaa kymmenen vuoden iän.

On tärkeää huomata, että seniorikoiraksi tuleminen ei ole äkillinen muutos, joka tapahtuu yhdessä yössä. Siirtyminen aikuisesta senioriksi on asteittainen prosessi ja voi kestää muutaman vuoden. Seniorikoirilla on yleensä erilaiset terveystarpeet, energiatasot ja liikuntavaatimukset kuin nuoremmilla koirilla.

Vanha pieni koira makaa sängyllä ja katsoo ylöspäin

Miten seniorikoira eroaa nuoremmista koirista

Koirien ikääntyessä ne voivat kokea fyysisiä muutoksia. Tämä voi sisältää turkin harmaantumista, lihasmassan vähenemistä ja nivelkipuja. Vanhemmat koirat voivat myös menettää osan kuulonsa, näkönsä ja hajunsa terävyydestään. Ne saattavat liikkua hieman hitaammin ja niillä voi olla vaikeuksia kiivetä portaita ja hypätä sohvalle.

Jotkut iäkkäät koirat voivat myös kokea kognitiivisia muutoksia. Tämä voi sisältää hämmennystä, sekavuutta ja muistin menetystä. Tämän seurauksena ne saattavat reagoida vähemmän omistajiinsa ja niiden persoonallisuutensa voi muuttua. Niillä voi olla vähemmän energiaa tai ne voivat olla ahdistuneempia ja ärtyneempiä asioista, jotka eivät aiemmin häirinneet niitä.

Harmaantunut koira makaa maassa

Vinkkejä seniorikoiran pitämiseen onnellisena ja terveenä

Jotta iäkkäät koirat pysyvät terveinä ja onnellisina, on tärkeää tarjota niille asianmukaista hoitoa ja huomiota. Tämä sisältää säännölliset käynnit eläinlääkärissä, terveellisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan. Seniorikoirat saattavat tarvita myös tiettyä seniorikoiran ruokaa, joka täyttää niiden ravintotarpeet.

Vanhemmat koirat voivat myös hyötyä kotiympäristönsä mukauttamisesta. Tämä voi tarkoittaa mukavan pedin tarjoamista sekä ruoka- ja vesiastioiden nostamisen sopivalle korkeudelle.

Lisäksi, vanhemmat koirat hyötyvät kevyestä liikunnasta joka pitää niiden lihakset ja nivelet terveinä. Lyhyet kävelylenkit tai lempeä leikkiminen voivat pitää iäkkään koiran aktiivisena ja terveenä ja samalla vähentää loukkaantumisriskiä. Psyykkistä aktivointia sisältävien pelien, kuten aktivointilelujen ja erilaisten temppujen harjoittelu, on myös hyvä keino pitää vanhemman koiran aivot aktiivisina.

Löydä lemmikinhoitaja