Miksi koirani on mustasukkainen?

Author picture Pawshake

Monille koiranomistajille mustasukkainen käytös on tuttua. Tällaisia tilanteita on voinut syntyä esimerkiksi uuden vauvan, lemmikin tai muun perheenjäsenen muuttaessa saman katon alle. Kuitenkaan aina tapaus ei ole näin selvä ja syy koiran mustasukkaiseen käytökseen voi olla vaikeampi selvittää. Koira voi vaatia ylenpalttista huomiota omistajaltaan tai jopa käyttäytyä aggressiivisesti muita koiria tai ihmisiä kohtaan. Mitä tällainen mustasukkainen käytös tarkoittaa ja mitä asialle voisi tehdä?

Mitä on mustasukkainen käytös?

Tutkimukset ovat osoittaneet koirien ilmentävän samanlaista mustasukkaista käytöstä kuin ihmisvauvat. Pieni mustasukkaisuus voi olla hauskaa tai söpöä, mutta liiallisuuksiin mentäessä ongelmallista. Hyviä esimerkkejä mustasukkaisesta käytöksestä on mm. yliampuva huomionhakuisuus, intensiivinen tuijottelu, murina ja pahimmassa tapauksessa aggressiivinen käytös ihmisiä tai toisia koiria kohtaan.

Miksi koira on mustasukkainen?

Useimpien koirien elämäntehtävä on miellyttää omistajaansa. Niin kiintyneitä ne meihin ovat. Omistajana olet koirasi paras ystävä, joka myös täyttää kaikki koiran perustarpeet ja tarjoaa turvaa ja suojaa. Jos turvallisuuden tunne on jostain syystä ottanut hieman osumaa, voi uuden ihmisen tai lemmikin saapuminen laukaista mustasukkaisen käytöksen. Aina kun kotonasi tapahtuu päivittäiseen rutiiniin vaikuttavia muutoksia, voi se horjuttaa koirasi itseluottamusta ja siten koirasi voi tuntea olonsa turvattomaksi. Esimerkiksi jos alat yhtäkkiä työskentelemään pidempiä päiviä, sinulla on henkilökohtaisia/perheen sisäisiä ongelmia tai jos koirasi jää vähemmälle huomiolle kun yrität saada muuta elämääsi tasapainoon.

Älä palkitse mustasukkaista koiraa

Mustasukkaista käytöstä ei tulisi palkita. Haukkuuko, vinkuuko, kerjääkö tai muriseeko koirasi, kun se on tilanteessa, jossa mustasukkaisuutta voisi ilmentyä? Jos koirasi käyttäytyy näin, poista hänet tilanteesta (esimerkiksi keittiöstä olohuoneen puolelle, jos ihmiset ovat kahvittelemassa) ja anna olohuoneen puolella pieni palkka. Kun koirasi näyttää merkkejä mustasukkaisuudesta älä rankaise tai rohkaise kyseiseen käytökseen. Muista että kosketus, naurahdus tai jopa ärsyyntyminen sekä vihaisuus tarkoittavat koirallesi yhtä samaa asiaa tässä tilanteessa: huomiota! Mustasukkaisuus puuskassaan koira ottaa vastaan huomion kuin huomion ja siten rohkaisee ja vahvistaa tätä negatiivista käytöstä, mikä puolestaan vaikeuttaa tavasta eroon pääsyä.

Kaikkien turvallisuus on aina ensimmäinen prioriteetti: Älä koskaan jätä mustasukkaisuuteen taipuvaista koiraa yksin lasten kanssa ja tutustuminenkin tulisi tehdä tiukasti valvotussa tilanteessa. Aina puhu  positiiviseen sävyyn ihmiselle tai eläimelle johon koirasi kohdistaa käytöksensä. Varmista, että koirasi näkee tämän positiivisen kanssakäymisen “tunkeilijan” kanssa: Koirasi on näin helpompi mieltää, ettei vaaraa ole ja siten negatiivista käytöstä ei tarvita.  

Työstäkää itseluottamusta

Hyvinvoivat ja tasapainoiset koirat eivät yleensä käyttäydy liiallisen mustasukkaisesti. On toki vaikeaa löytää sitä tarkkaa laukaisijaa tälle negatiiviselle käytökselle. Tiedämme kuitenkin että epävarmat, hermostuneet, traumatisoituneet tai ujot koirat ovat herkempiä käyttäytymään mustasukkaisesti. Aina kun koira kokee omistajan luovan turvallisuuden horjuvan, kokee se myös itsensä epävarmaksi ja yrittää kaikin keinoin eheyttää niin itsetuntonsa kuin turvallisen ilmapiirin.

Jos koirallasi on edellä mainittuja piirteitä, on hyvä istua alas ja puntaroida, onko mahdollisesti jokin muutos kotona tai muussa arjessa laukaissut kyseisen käytöksen. Saako hauvasi vähemmän huomiota kuin aikaisemmin, uuden vauvan, kodin remontoinnin tai kenties muuttuneen työrutiinisi takia? Suuret muutokset vaikuttavat myös koiraasi valtavasti, joten on tärkeää vahvistaa sinun ja koirasi sidettä, joka puolestaa mahdollistaa koirallesi turvallisen olotilan ja siten hän voi olla itsevarma. Nimittäin itsevarma koira on onnellinen koira!

Tässä muutama vinkki kuinka tukea koirasi itseluottamusta:

  • Leikkikää yhdessä: Palkitse koiraa jokaisesta pienestä saavutuksesta, kun leikitte esimerkiksi noutamista, tai muutoin temppuilette tai pidätte yhdessä hauskaa!
  • Ole koirasi tukena vaikeissa tilanteissa, ja rohkaise koiraasi positiivisen vahvistamisen menetelmillä.
  • Anna koirallesi mahdollisuus valita ja edetä omaan tahtiinsa: Älä koskaa painosta koiraasi vaikeissa tai uhkaavissa tilanteissa. Anna koirallesi tilaa ja mahdollisuus itse tutustua vieraisiin koiriin ja ihmisiin ilman pakkoa. Näin tilanne ei ole niin uhkaava, kun hauvallasi on mahdollisuus päästä pois tilanteesta, jos niin haluaa.
  • Anna koirasi haistella: Koira lähestyy monia uusia asioita pitkälti nenällään. Anna siis koirasi tutustua uuteen ympäristöön, ihmisiin ja toisiin eläimiin rauhassa haistellen. On mieletöntä kuinka paljon tietoa koirasi kerää ympäristöstä nenällään. Nämä tiedot puolestaan helpottavat koiraasi rauhoittumaan.
  • Auta koiraasi rentoutumaan: vaikka esimerkiksi rauhoittavasti hieroen tai hyödyntämällä eläintarvikeliikkeissä myytäviä, tähän tarkoitukseen suunniteltuja tuotteita.

Henkiset ja fyysiset haasteet

Onnellinen ja kaikin tavoin tyytyväisen koiran ei tarvitse käyttäytyä mustasukkaisesti: niillä on kaikki mitä ne tarvitsevat ja kokevat olonsa turvalliseksi ja siten voivat rauhallisesti kommunikoida ympärillään olevien kanssa. Joten varmista että koirasi saa tarpeeksi huomiota (rapsutuksia ja rakkautta), liikuntaa sekä henkisiä ja fyysisiä haasteita.

Onko sinulla normaalia vähemmän aikaa hauvallesi töiden tai muun yksittäisen tapahtuman takia? Harkitse hoitajan varaamista koirallesi: Näin saat tarpeisiisi sopivaa lemmikinhoitopalvelua joustavasti pitkin päivää.

HUOM! Jos koiran mustasukkaisuus kiinnostaa, tässä hyvä (englanninkielinen) tutkimus aiheesta!