Kuinka annat oikeaoppisesti huomiota koirallesi

Kuinka annat oikeaoppisesti huomiota koirallesi

04/10/2018

Syömisen, liikkumisen sekä erilaisten haasteiden lisäksi koirasi tarvitsee sosiaalista kanssakäymistä. He kaipaavat turvallisuuden tunnetta sekä tietoa siitä, että kuuluvat johonkin laumaan ja ovat ymmärrettyjä, sekä arvostettuja laumansa keskuudessa. Näitä tunteita voit vahvistaa antamalla arvokasta huomiotasi lemmikillesi. Huomion antaminen voi olla myös hauska tapa palkita koiraasi esimerkiksi harrastuksissa. 

Kuten ihmisillä, koirillakin on laaja tunneskaala. He voivat olla iloisia, vihaisia, peloissaan, hermostuneita, epävarmoja, surullisia, yksinäisiä tai innostuneita. Koirilla on oma tapansa osoittaa tunteitaan ja on tärkeää osata tulkita niitä oikein. Silittäessä koiraasi annat hänelle samalla viestin, johon hän vastaa koirien kielellä. Siksi on oleellista osata antaa huomiota oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan, jotta viestisi on tarkoituksen mukainen.

Anna huomiota koirallesi, kun se on rauhallinen

Ennen kun aloitat koirasi rapsuttamisen, tarkkaile onko hän rauhallinen ja rentoutunut. (Hyppiminen ja syliin kiipeäminen eivät yleensä ole toivottuja käytöstapoja, joten älä huomioi koiraasi sen näin toimiessa.) Onko koirasi pelokas tai stressaantunut? Epävarmat koirat hyötyvät suuresti oikein ajoitetuista huomionosoituksista; niiden avulla he tottuvat kosketukseen, kun se on ystävällistä ja miellyttävää. Rauhallinen silittelyhetki myös opettaa koiraasi rentoutumaan.Sinun ei kumminkaan ikinä tulisi silittää tai rapsuttaa koiraa, jos hän ei sitä halua. Lähesty (varsinkin vierasta) koiraa rauhallisesti, anna haistella kämmenselkääsi ja sitten hellästi silitä kaulan alueelta.

Seuraa koiran reaktioita. Saako toimintasi aikaan huulten nuolemista tai haukottelua? Tämä tarkoittaa sitä, ettei koira tunne oloaan mukavaksi. Tällöin on paras ottaa askel taaksepäin. Jos koirasi korvat ja häntä ovat rennot, hän istuu tai makaa rauhallisesti ja ehkä jopa nuuskuttaa sinua, yrittää koirasi silloin viestittää sinulle, että saa rapsuttaa! Voit silittää koiraasi pitkin, rauhallisin vedoin.

Lue täältä lisää koirien kehon kielestä.

Lähesty koiraa turvallisesti.

Koira tuntee olonsa turvalliseksi, jos kätesi ovat sen näkyvillä; silloin se tietää ja näkee mitä olet tekemässä. Koirien suosimia silityskohteita ovat mm. kaulan alue, kyljet sekä korvien takuset. Kyljen silittäminen viestittää koirallesi: ollaan kavereita. Selän rapsutus yllyttää mukaan leikkiin. Suupielien ja korvien kuopsutus puolestaan kertoo kunnioituksesta. Monelle koiralle rintakehä on juuri se oikea paikka rapsuttaa. 

Tasa-arvoiset kumppanukset

Yllättäen tapahtuva päälaen silitys voi olla liikaa hauvallesi. Käden pään päälle vienti tulkitaan yleensä alistavana tekona. Vaikka monet ihmiset uskovatkin että ”koiran alistaminen” on hyväksi, ei se kumminkaan ole nykyään enää suosiossa. Kun suhteenne pohjautuu ystävyyteen ja kunnioitukseen on arkenne kauttaaltaan mukavampaa ja stressittömämpää kaikille. Siispä lähesty koiraa niin, että se tuntee olonsa turvalliseksi. On myös koiria, jotka pitävät päälaen silittelystä, mutta se ei ole paras tapa tavata vieras koira.

Haliminen: ei. Jutustelu: kyllä kiitos!

Monesti mielemme tekee halia suloisia karvaturrejamme, Mutta koirat eivät tulkitse tätä elettä positiivisena – He tuntevat olevansa ansassa, kun kädet ovat lukittuina heidän ympärilleen. Yllättäen annettuun halaukseen, jotkut koirat voivat reagoida jopa aggressiivisesti. Ei ole myöskään hyvä idea nostaa koirasi etutassuja harteillesi ja tällä tavalla halata häntä. Tämä on koirastasi hämmentävää, sillä koirien kielellä olkapäillä olevat tassut ovat pomottava ele, eikä koirasi halua tätä viestiä sinulle välittää. Siispä kannattaa pidättäytyä halimisesta, vaikka se mielestäsi olisi kuinka ihanaa ja tyytyä vain silittämään nelijalkaista ystävääsi.

Se mitä kumminkin voit tehdä, on puhua koirallesi. Puhuminen on hyvin toimiva ja tärkeä tapa antaa huomiota. Puheellasi voit rauhoittaa pelokasta tai vastavuoroisesti yli-innokasta koiraa. Kiinnitä kumminkin huomiota omaan mielentilaasi: jos itse olet jännittynyt tai pelokas, koirasi huomaa sen äänestäsi. Varmista että olet kauttaaltaan rento ja nauti koiralle juttelusta!

Tiivistettynä:

Tee:

  • Silitä koiraa pitkin ja rauhallisin vedoin
  • Keskity kaulan ja kyljen seuduille
  • Puhu koirallesi

Vältä:

  • Älä lähesty ylhäältä päin
  • Halaa
  • Tai käyttäydy muutoin yli-innokkaasti koiran lähettyvillä.

Ansaitseeko koirasi extra huomiota? Varaa koirallesi hoitaja, eikä koirasi koe olevansa yksin, edes sinun poissa ollessa! -> Fin Löydä koiranhoitaja