Miksi koirani kärsii ilmavaivoista?

Author picture Pawshake

Jotkut koirat kärsivät herkästä vatsasta ja sitä myötä ilmavaivoista. Pieru-vitsit ovat meille kaikille tuttuja ja vaikka ne ovatkin hupaisia, on hyvä pitää silmällä koiran ilmavaivojen määrää, varsinkin jos ne lisääntyvät yllättäen. Miksi koirat kärsivät näistä vaivoista ja voimmeko me omistajina tehdä asialle jotain?

Miksi koira pieree?

Pieruhan on vain kaasua, jota vapautuu ruuansulatuksen yhteydessä ja sen on poistuttava kehosta tavalla tai toisella. Me kaikki tiedämme, että muun muassa ihmiset kärsivät ilmavaivoista, mutta niin voi käydä myös meidän nelijalkaisille ystävillemme. Usein emme tosin huomaa heidän paukuttelujaan, sillä ne eivät yleensä pahemmin kuulu tai haise, mutta silloin tällöin saatamme havaita (erityisesti nenällämme) hajuhaitan. Niiden takana voi piillä monia erilaisia syitä, joten on hyvä tutkia aihetta tarkemmin, jos koirasi muuttuu yllättäen normaalia pahanhajuisemmaksi.

1. Vääränlainen ruokavalio

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio pitäisi pitää myös kaasut kurissa. Huonon ravintoarvon omaavalla ja paljon ‘täytteitä’ (kuten viljoja) sisältävillä ruuilla on taipumus sulaa huonosti koiran ruuansulatuselimistössä. Tämä saattaa johtaa liialliseen kaasun muodostumiseen ja siten lisääntyneisiin, pahanhajuisiin pieruihin. Panosta siis terveelliseen, tasapainoiseen ruokavalioon. Se voi olla esimerkiksi korkealaatuista kuivaruokaa, sekä kenties raakaa lihaa. Märkäruuat/purkkiruuat sisältävät usein paljon lisäaineita ja niillä on huono ravintoarvo, joten niitä voi olla hyvä välttää, jos koirasi kärsii ilmavaivoista.

Kaikki koirat eivät kuitenkaan pidä raa’asta lihasta tai eivät pysty syömään sitä isoja määriä, kun taas toiset rakastavat sitä. Joka koira on erilainen ruuansulatuselimistöään myöten, joten käytä aikaa löytääksesi se juuri sinun koirallesi sopivan ruokavalion.

Lisäksi koira voi saada ilmavaivoja lenkillä löydetyistä herkuista, roskis ‘dyykkauksista’ tai ruuantähteistä mitkä se saa omistajaltaan joko luvalla tai ilman. Ihmisten ruoka on usein liian rasvaista, suolaista tai sisältää liikaa sokeria, tärkkelystä tai viljoja, eikä siten sovi koiralle. Syötä siis koirallesi sille tarkoitettua ruokaa, sillä vältyt ilmavaivojen lisäksi myös mahdollisilta vakavammilta ongelmilta, kuten esimerkiksi liiallisen rasvan aiheuttamalta haimatulehdukselta.

2. Ruokavalion muutokset

Liian nopea vaihdos ruokavaliossa voi myös aiheuttaa ilmavaivoja. Kun haluat lisätä/vaihtaa koirasi ruokavalioon jotain uutta, tee vaihdos hitaasti ja vaiheittain: sekoita ensin vähän uutta tuotetta vanhan sekaan ja pikku hiljaa kasvata uuden tuotteen määrää suhteessa vanhaan. Jos olet etsimässä sitä oikeaa ruokavaliota hauvallesi, muista että yhtä ruokaa tulisi syöttää vähintään 3kk ilman vaihtelua, jotta nähdään tasoittuuko vatsan toiminta. Suoliston bakteerit ovat hitaita reagoimaan ja paranemaan, eli maltti on valttia!

3. Ruoka-aineallergia

Aivan kuten osa ihmisistäkin, osa koirista voilla olla eri asioille allerginen tai yliherkistynyt, mikä tarkoittaa sitä, ettei heidän elimistönsä kykene käsittelemään tietynlaista proteiinia (kuten kanaa, viljoja tai maito peräistä proteiinia). Tällöin koira voi reagoida näihin ruokiin saaden vatsakramppeja sekä ilmavaivoja. Ruoka-aineallergioiden yhteydessä usein havaitaan myös kutinaa, sekä iho- tai korvatulehduksia. Eläinlääkärisi auttaa luomaan eliminaatiodieetin, jonka ideana on löytää koirallesi sopiva proteiinin lähde. Tämä on pitkä prosessi, eikä koira saa saada mitää muuta kuin tätä yhtä ravintoa, eli ei mitään herkkuja tai keksin muruja. Juju on aluksi olla hyvin tarkka ja kun oikea polku löydetään, voidaan lähteä etsimään moninaisempia vaihtoehtoja. On hyvin tärkeää, että eläinlääkäri on mukana tässä prosessissa, ettei mennä vahingossa ojasta allikkoon.

4. Ahmiminen

Jos koirasi ahmaisee ruokansa liian nopeasti, voi ruuan mukana päätyä ilmaa vatsaan, mikä puolestaan aiheuttaa turvotusta ja hajuhaittoja. Ahmimisenestokuppi saattaa auttaa tällaisessa tapauksessa, mutta myös pienempien annosten antaminen useampaan kertaa päivässä saattaa riittää nujertamaan tämän vaivan. Voit myös käyttää hyväksesi erilaisia aktivointileluja. Täältä voit lukea lisää kuinka voit käyttää ruokaa virikkeenä! Varmista myös, että koirasi saa ruokailla rauhassa ja jos sinulla on useampi koira, voi olla hyvä ruokkia heidät erillään toisistaan, ehkäistäksesi kilpailua ja siten hillitä ahmimista.

5. Vanhentuminen ja sairaus

Jos koirasi pieree usein ja haisee todella pahalle, voi syy olla myös terveydessä. Erilaiset tulehdukset ja suolistoloiset aiheuttavat ilmavaivoja. Myös seniori koirilla voi ilmaantua kaasujen kertymistä, koska ruoansulatus on hidastunut ja siten heitä myös pierettää enemmän. Jos huomaat muutoksen, kuten kaasun määrän lisääntyminen tai erityisen pahan hajun on järkevää konsultoida eläinlääkäriä.

Jotta tiedät ovatko ylimääräiset paukut normaaleja, on myös hyvä pitää silmällä koirasi ulosteen laatua ja määrää. Terveen koiran tulisi ulostaa päivittäin ja tuotoksen tulisi olla niin kiinteä, että se on helppo kerätä pussiin normaalilla lenkillä. Onko koostumus kenties muuttunut pehmeämmäksi tai erityisen pahanhajuiseksi? Silloin voi jokin olla pielessä. Vaikka uloste onkin inhottava tiedonlähde, on se hyvä indikaattori koirasi terveydentilasta.

Bonus vinkki: Liikunta!

Kokonaisvaltainen terveys parantaa suoliston toimintakykyä ja riittävä fyysinen liikunta ehkäisee kramppeja sekä ilman kertymistä suolistoon. Meinaako vuorokauden tunnit loppua, eikä aikaa riitä pitkälle päivittäiselle lenkille? Varaa ystävällinen Pawshaken koiranulkoiluttaja käyttämään hauvasi pitkällä kävelyllä