Mehiläisen pistot - mitä tehdä jos lemmikkiäsi pistää mehiläinen

Mehiläisen pistot - mitä tehdä jos lemmikkiäsi pistää mehiläinen

21/07/2021

Mitä tapahtuu jos mehiläinen pistää lemmikkiäni?

Jos mehiläinen pistää lemmikkiäsi, pistoskohtaan tulee yleensä turvotusta ja kipua. Onneksi tämä on yleensä paikallista, eikä se leviä laajemmalle, kun piikki on saatu poistettua. Jotkut lemmikkieläimet voivat kuitenkin saada hyvin vakavan allergisen reaktion mehiläisen pistosta, ja ne tarvitsevat tässä tapauksessa välitöntä eläinlääkärin hoitoa.

Meistä on ihanaa nähdä mehiläisten pörräävän puutarhoissamme, mutta ei ole lainkaan hauskaa, jos mehiläinen pistää koiraasi tai kissaasi! Tällä tavoin estät, ettei näin pääse käymään.

Miten ehkäistä mehiläisen pisto

Lemmikit ovat uteliaita ja käyttävät nenäänsä maailman tutkimiseen, joten satunnaisia mehiläisen pistoja voi sattua. Ennaltaehkäisy on aina parasta, joten varo ulkoiluttamasta koiria kukkapenkkien läheisyydessä tai kukkapeltojen läpi, joissa näkyy mehiläisiä.

Ole erityisen varovainen, jos koirallasi on taipumusta napsia suullaan ötököitä. Pidä myös silmällä hoitamiasi kissoja, kun ne liikkuvat puutarhassa, sillä ne yleensä rakastavat erilaisten lentävien pörriäisten kimppuun hyökkäämistä.

Ennen lemmikkien vahtimista hoitajan tulisi kysyä lemmikinomistajalta, onko kyseinen lemmikki allerginen mehiläisille tai ampiaisille (tai mille tahansa muulle, joka voisi olla riski). Mikäli omistaja tietää etukäteen allergiasta, hän voi antaa sinulle lisätietoja siitä, miten toimia hätätilanteessa.

Mitä tehdä jos mehiläinen pistää lemmikkiäsi

  • Poista piikki. Ole hyvin varovainen ja yritä raaputtaa se pois esimerkiksi luottokortilla sen sijaan, että vetäisit sen pois pinseteillä. Piston puristaminen vapauttaa lisää myrkkyä.

  • Kastele aluetta viileällä pyyhkeellä tai jääpussilla turvotuksen vähentämiseksi.

  • Pidä lemmikki rauhallisena ja hiljaisena. Vie se sisätiloihin tai johonkin suljettuun paikkaan, jos mahdollista. Tämä laskee sen sykettä ja estää myrkyn leviämisen.

  • Saatat huomata jonkin verran turvotusta, mikä on normaali reaktio pistosta. Soita eläinlääkärille, jos havaitset hengitysvaikeuksia, suurta turvotusta, liiallista syljeneritystä, ripulia, väsymystä tai kyhmyjä muualla kehossa. Tämä voi viitata allergiseen reaktioon.

  • Jos pisto on lähellä kurkkua tai suuta, on parasta soittaa eläinlääkärille välittömästi. Alueen turvotus voi vaikeuttaa hengittämistä.

  • Pidä lemmikkiäsi silmällä seuraavien päivien ajan. Soita eläinlääkärille, mikäli turvotus ei laske.