Lennä turvallisesti lemmikin kanssa

Author picture Inka

Saako lemmikin kanssa lentää?

Tietyissä olosuhteissa voit lentää lemmikin kanssa. Tämä on hienoa, jos aiot olla poissa pidemmän aikaa. Saatat esimerkiksi joutua lentämään lemmikkisi kanssa, jos muutat ulkomaille. Emme kuitenkaan suosittele lentämistä lemmikin kanssa lyhyillä matkoilla, koska tämä voi olla todella stressavaa lemmikillesi.

Lentokone lentää taivaalla

 

Ensiaskeleet lemmikin kanssa lentämiseen

Jos aiot lentää lemmikkisi kanssa, ilmoita siitä lentoyhtiölle hyvissä ajoin etukäteen. He antavat sinulle ohjeet matkaan valmistautumiseen. Muista noudattaa tarkasti heidän yksilöllisiä ohjeitaan.

On tärkeää aloittaa valmistelut vähintään 3 kuukautta etukäteen, alkaen eläinlääkärikäynnistä. Tämä on hyvä muistaa, jos haluat välttää ei-toivotut yllätykset tai viime hetken peruutukset. Lemmikkisi tulee olla terve, vähintään 8 kuukauden ikäinen, eikä sillä saa olla aggressiivista käytöstä. Eläinlääkärisi antaa myös koirallesi tai kissallesi kaikki tarvittavat rokotukset, madotukset ja mikrosirut.

Joillakin koirilla ja kissoilla, joilla on litteä nenä, voi olla hengitysvaikeuksia. Toisilla on paksut turkit, jotka voivat johtaa ylikuumenemiseen lennon aikana. Lisäksi vanhemmat lemmikit voivat olla herkempiä ja tarvitsevat eläinlääkärin hyväksynnän ennen lentämistä. Pidä nämä tekijät mielessä, kun harkitset lemmikkisi mukaanottamista lentomatkalle, ja keskustele eläinlääkärisi kanssa etukäteen.

Eläinlääkäri tutkii koiran silmiä

 

Missä tilassa lemmikkini lentää?

Tarpeeksi pieni koira tai kissa voi matkustaa matkustamossa kuljetuslaatikossa. Isommat lemmikit matkustavat yleensä ruumassa kuljetushäkissä. Tarkista lentoyhtiöltäsi, minkä tyyppisen kuljetuslaatikon tai -häkin tarvitset. Tekniset tiedot ja mitat voivat vaihdella niin lemmikkikohtaisesti, kuin myös lentoyhtiöittäin.

Kun olet ostanut tai vuokrannut oikean laatikon, anna lemmikkisi vähitellen tottua siihen. Kannattaa jättää laatikko avonaisena lattialle muutama viikko ennen matkaa ja laittaa sen sisään jotain maukasta. Näin laatikosta tulee turvallinen tila, jossa lemmikkisi tuntee olonsa levolliseksi.

Kiinnitä laatikkoon tarra, jossa näkyy lemmikkisi nimi ja tiedot. Liitä mukaan myös mahdolliset terveys- ja ruokintaohjeet sekä oma nimesi ja yhteystietosi. Laita koirallesi tai kissallesi kaulapanta, jossa on samat tiedot.

Pienen lemmikin kujetuslaatikko

 

Ennen lentoa

Lemmikkisi matkustus- ja rokotusasiakirjojen on oltava valmiina, jotta se pääsee lentokoneeseen. Jos viet lemmikkisi ulkomaille, tietyissä kohteissa voi olla myös karanteenimääräyksiä. Tarkista aina kohteen suurlähetystön antamat tiedot huolellisesti. Lemmikkisi saattaa joutua olemaan karanteenitilassa useita viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin saat sen luoksesi.

Lennot voivat olla eläimille melko stressaavia, mutta sinun tulisi kuitenkin välttää rauhoittavien lääkkeiden antamista lemmikillesi. Lämpötilan ja paineen vaihtelut voivat saada lemmikin voimaan pahoin tai jopa menemään tajuttomaksi. Jos haluat lievittää lemmikkisi stressiä, keskustele eläinlääkärisi kanssa turvallisista vaihtoehdoista.

Kävelytä koiraasi ennen lähtöä tai leiki kissasi kanssa, jos olet kissanomistaja. Tämä polttaa ylimääräistä energiaa ja lisää todennäköisyyttä, että lemmikkisi nukkuu sikeästi lentokoneessa.

Tarjoa vettä aina lähtöön asti, mutta anna lemmikkisi viimeinen ateria vähintään 4 tuntia etukäteen. Syötä lemmikkillesi helposti sulavaa ruokaa, jotta se ei ala voimaan pahoin lennon aikana. Useimmat hyväksytyt matkustuslaatikot sisältävät roisketiiviitä vesisäiliöitä lemmikkisi matkustusmukavuuden takaamiseksi. Muista käyttää jotakin tällaista astiaa tavallisen vesikulhon sijaan.

Vaalea koira makaa peitolla

 

Lennon aikana

Valitettavasti lemmikkisi on pysyttävä kuljetuslaatikossaan koko lennon ajan. Varmista, että laatikossa on mukana lemmikkisi suosikkilelu, peitto tai joku sinulle kuuluva vaatekappale. Tuttu tuoksu auttaa rauhoittamaan koiraasi tai kissasi.

Lennon jälkeen

Lemmikkisi ei ole voinut syödä lennon aikana ja on ehkä ollut liian stressaantunut juomaan. Pidä siis vesikulho ja herkkuja valmiina lemmikillesi koneen laskeutuessa.

Jos mahdollista, vie koirasi kävelylle heti kun siihen tulee mahdollisuus. Muista myös antaa kissallesi aikaa ja tilaa levätä rauhassa.

Älä odota lemmikkisi jatkavan normaalia, iloista käyttäytymistä välittömästi. Lento on lemmikille suuri tapahtuma. Tämän vuoksi voi kestää muutaman päivän tai viikon, ennen kuin se pääsee siitä yli. Lemmikkisi ei ehkä syö, juo tai tee tarpeitaan aluksi, mutta ole kärsivällinen sen kanssa.

On tärkeää pitää silmällä lemmikkisi yleisvointia lennon jälkeen. Huomaatko jotain epätavallista tai epäilyttävää? Tässä tapauksessa vie lemmikkisi eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Pieni koira lipoo huuliaan kun lemmikinhoitaja pitää käsiään sen leuan alla

 

Eläimen kanssa lentäminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii suunnittelua ja valmistelua, mutta älä pelkää! Jos haluat matkustaa ilman lemmikkiäsi, varmista, että varaat rakastavan lemmikinhoitajan hyvissä ajoin. Monet Pawshaken hoitajat voivat hoitaa ja halailla lemmikkiäsi pitkänkin matkan ajan.

 

Löydä lemmikinhoitaja