Lemmikkisi hyvästeleminen

Lemmikkisi hyvästeleminen

13/02/2019

Lemmikin menetys on rankka paikka lemmikin omistajalle ja lähipiirille. Joskus eläin menehtyy äkillisesti, mutta usein omistajan on tehtävä se vaikein päätös: milloin on aika päästää irti. Joka tapauksessa menetys aiheuttaa suurta surua. Lemmikin kuoleman suremiseen liittyy paljon erilaisia tabuja. Se on kuitenkin totta, ettei yhtä oikeaa tapaa ole, vaan jokainen käsittelee surun omalla tavallaan. Keräsimme tähän tietopankin, mitä sinun olisi hyvä tietää lemmikin menehdyttyä tai päätöksenteon ollessa käsillä.

Milloin on aika...?

Lemmikkien elinikä on onneksemme pidentynyt viime vuosina, kun tieto lemmikkien terveydestä ja sen huollon tärkeydestä on levinnyt laajalle ja vanhoja uskomuksia on saatu kumottua. Tällä on myös haittansa, sillä se vaikeuttaa viimeisen päätöksen tekemistä, kun lääkkeillä voidaan pitää elämänlaatua hyvänä paljon pidempään, kuin ehkä olisi lemmikin kannalta hyvä. Miten voit siis tietää milloin on aika?    Eläinlääkäri on tähän paras apu. Hänellä on todennäköisesti tiedossaan lemmikkisi (terveys)historia ja siten hän pystyy keskustelemaan lemmikkisi elinajan ennusteesta sekä elämän laadusta kanssasi. Pidä siis silmällä lemmikkisi touhuja. Tarkkaile muuttuuko käytös jotenkin ja nauttiiko hän vielä päivittäisistä asioista, kuten syömisestä, rapsutuksista, kävelyistä ja leikeistä. On hyvä pitää mielessä, etteivät eläimet halua näyttää kipuaan (varsinkaan kroonista), vaan he piilottavat sen viimeiseen saakka. Eutanasia voi - vaikka päätös olisikin vaikea - lopettaa nuo tarpeettomat kivut.

Kuinka sanoa hyvästit ja surra?

On hyvä antaa itsellesi aikaa sanoa hyvästit, sillä se on tärkeä osa suruprosessia. Jos perheessä on lapsia, on tärkeää selittää heille mitä tapahtuu ja puhua asiasta yhdessä, leikkiä, itkeä tai tehdä jotain luovaa. Voitte vaikka piirtää yhdessä tai tehdä valokuva-albumin, jossa pääosassa on lemmikkinne.

Kun lemmikki on siirtynyt vihreämmille nummille, on edessä valinta: hautaus vai tuhkaus? Tuhkauksen jälkeen tuhkat voi sirotella jonnekin teille tärkeään paikkaan, tai pitää uurnassa/erityisessä korussa tallessa. Monille lemmikin omistajille omaan puutarhaan hautaus on heille paras vaihtoehto. Pieneläimen saa haudata omalle pihalle, haudan tarvitsee olla vain tarpeeksi syvä (isoille koirille vähintään metri) ja vesistöjen läheisyyttä tulee välttää. Toisen tontille haudattaessa, tarvitset maanomistajan luvan. HUOM: Älä kääri lemmikkiä muoviin, sillä se ei maadu.

Jos et halua haudata lemmikkiäsi, etkä tiedä tuhkalle sopivaa jatkosijoitus paikkaa, voit antaa lemmikkisi yhteistuhkaukseen, jossa lemmikin tuhkat sirotellaan krematorion lemmikkilehtoon ja saat käydä siellä esim. sytyttämässä kynttilän, niin halutessasi.

Kolmas vaihtoehto on luovuttaa lemmikki Helsingin yliopistolle (Viikin eläinsairaalalle) opetus- ja tutkimustyöhön. Näin lemmikkisi avulla koulutetaan esimerkiksi uusia eläinlääkäreitä. Lisätietoa löydät täältä, kun kelaat kohtaan “Eutanasia”

Suru koskee kaikkia eläimiä

Lemmikki on paljon enemmän kuin vain lemmikki. Se on perheenjäsen. Suru ei eroa eri lajien välillä: toinen saattaa surra koiransa menetystä, toinen taas marsun siirtymistä parempien heinien ääreen. Anna itsesi surra ja tee se niin kuin sinusta tuntuu parhaalta.

Lemmikkien vakuutukset

Kun lemmikin elämänkaari taittuu kohti seniori-ikää, voi sairauksia puhjeta. Silloin on hyvä olla vakuutus auttamassa karvakaverin lääkärilaskujen maksamisessa. Osa vakuutuksista korvaa äkilliset kuolemat sekä tapaturmat. Vaihtoehtoja on monia, ja eri yhtiöillä on erilaisia vakuutusehtoja. Tutustu ehtoihin huolellisesti ennen vakuutuksen ottamista. Se voi pelastaa lemmikkisi, jos jostain syystä sinulla onkin taloudellisesti tiukka paikka ja kaverille käy jotain suurempaa. Jos et halua ottaa vakuutusta, kannattaa lemmikille kerätä esim. hätävarakassaa, ettei raha tule esteeksi, kun karvainen kaverisi tarvitsee apua.

Kuinka pian uusi lemmikki?

Vanhan lemmikin menehdyttyä, talo voi tuntua tyhjältä ja hiljaiselta. Siksi monet päätyvätkin hankkimaan uuden lemmikin. Jotkut odottavat hetken, ennen kuin etsivät uuden lemmikin, kun taas toiset ottavat uuden lemmikin jo suruaikana. Tämäkin asia on jokaisen henkilökohtainen valinta, ja toisten ihmisten on kohteliasta kunnioittaa sitä. On myös mahdollista, että useamman lemmikin taloudessa jäljelle jäänyt ikävöi ystäväänsä. Silloin apuna voi olla uuden lemmikin hankkiminen. Tämä ei kuitenkaan ole aina niin musta-valkoista ja lemmikin hankkiminen on aina pohdinnan paikka. Jotkut lemmikit, kuten kanit ja marsut, ovat laumaeläimiä ja oikeasti tarvitsevat vähintään yhden ystävän ollakseen onnellisia ja terveitä.

Lemmikkien hoitaminen

Toisen lemmikin hoitaminen voi olla hyvin terapeuttista, jos oma elämäntilanne ei anna periksi hankkia omaa eläintä. Pawshaken kautta on mahdollista tehdä lemmikin hoitotyötä niin, että lemmikki on vakuutettu ja sinulla on mahdollisuus olla yhteydessä asiakaspalveluumme, joka mielellään auttaa sinua kysymyksissä ja ihmetyksissä.

Lemmikit ovat tärkeitä, muistakaa nauttia joka hetkestä, jonka saatte heidän kanssa viettää.